Smartphone camera module met periscopische lens van LG

Smartphone camera module met periscopische lens van LG

Vorig artikel Volgend artikel

LG heeft deze week een een nieuwe smartphone camera module gepresenteerd. Die valt met name op vanwege de periscopische lens. Die zorgt ervoor dat de smartphone camera kiekjes kan schieten met 4 tot 9 keer optische zoom. Voor de kleine lenzen waar smartphone camera’s – door gebrek aan ruimte – aan gebonden zijn, is optische zoom nog altijd zeldzaam en moeilijk te realiseren.

Periscopische smartphone camera

De periscopische cameralens is echter niet helemaal nieuw. Huawei presenteerde een vergelijkbare cameramodule al in de P30 Pro uit 2019. Inmiddels is Huawei echter hier in ons deel van de wereld al een tijdje geen serieuze speler meer en wordt zelfs gespeculeerd dat het Chinese merk zich in het ‘Westen’ de smartphone markt helemaal gaat verlaten.

De Optical Telephoto Zoom Camera Module zoals die nu door LG Innotek ontwikkeld is, zal haar officiële debuut maken op de CES die begin volgend jaar in Las Vegas gehouden wordt. Bij de ontwikkeling van deze nieuwe cameramodule werkt LG Innotek nauw samen met Qualcomm. Samen met de chipmaker wordt de software geoptimaliseerd voor optische continue zoom die zal worden toegepast op het nieuwe premium Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform.

LG-Periscopische-Camera
De nieuwe cameramodule met periscopische zoomlens. (Foto: LG Innotek)

Smartphones van LG waren geen succes

LG Mobile heeft net als Sony de afgelopen jaren heel wat pogingen gedaan om succesvolle smartphones te maken. En, net als de Japanse concurrentie, zijn de Koreanen daar maar mondjesmaat in geslaagd. De laatste succesnummers waren de G-series, en dan met name de G2, G3 en G4. Die lagen tussen 2013 en 2015/16 in de winkels en deden het redelijk goed. Het waren dan ook prima smartphones in die tijd.

Met de LG G5 ging het mis. LG bedacht hiervoor een modulair design, maar dat werd een regelrechte flop. De achterstand die het Koreaanse merk daardoor opliep, heef het nooit meer kunnen inhalen. Na nog een aantal onsuccesvolle pogingen besloot LG uiteindelijk min of meer de smartphone markt te verlaten.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...