Mobile21.06.2023

​Selfie-day: 10 tips voor de beste selfies


Het is vandaag Selfie-day in de Verenigde Staten en we vieren dat in Nederland gewoon lekker mee. Het is mooi weer, ongeveer iedereen heeft wel een smartphone, dus waarom niet? Vroeger was een selfie nog een foto die werd gezien als een beetje ijdel, een beetje overdreven, maar tegenwoordig hoef je je niet te schamen als je even een goede selfie maakt bij een toeristische trekpleister, of gewoon bij de spiegel van de wc in de club. Met deze 10 tips maak jij de beste selfies.

1. Maak een groepfi

Veel telefoons, waaronder iPhone, maken het mogelijk om niet alleen jezelf in beeld te hebben, maar een soort groothoekeffect toe te passen. Hierdoor staat er meer van de achtergrond op de foto, en kun je bijvoorbeeld betere groepsselfies maken. Zo heb je geen selfiestick nodig, want eerlijk is eerlijk, die zijn nog steeds wél een beetje frowned upon.

2. Denk aan het licht

Je kunt wel heel leuk een selfie maken bij een raam, maar de kans is groot dat je telefoon volledig in de war raakt van dat licht wat achter je naar binnen komt vallen. Draai je om! Zorg dat je naar het licht kijkt wanneer je een selfie maakt, zodat je mooi bent aangelicht, in plaats van dat je een soort schim van jezelf maakt.

3. Spiegel je selfie

Soms heb je een shirt aan met tekst erop, of sta je voor een winkel met de benaming erop, en zie je op je selfie dat het gespiegeld is. Dat wil je natuurlijk niet: veel telefoons maken het mogelijk om een gespiegelde selfie te maken, waardoor je van dat probleem af bent. Op iPhone (iOS 14 en hoger) kun je dat vinden door naar Instellingen en Camera te gaan.

4. Zoek de beste hoek

Een van de basisbeginselen van een goede selfie is de hoek waarin hij wordt genomen. Van onderen lijk je net Ursula de Zeeheks, dus je kunt beter kiezen voor een hoek van boven. Strek je arm uit, ietwat diagonaal naar boven en je zal merken dat je er zo veel beter opstaat, dan wanneer je hem recht uitsteekt. Natuurlijk hoeft niet elke foto in deze hoek te worden gemaakt, maar een tikkeltje van boven geeft vaak wel een charmant resultaat.

5. Ga voor een Burst

Wil je bijvoorbeeld een foto van jezelf maken waarbij je iets heel grappigs doet, zoals een gekke knipoog? Dan kun je op sommige telefoons een Burst-modus vinden. Hierbij worden heel veel foto’s achter elkaar gemaakt, waardoor je de beste plaatjes eruit kunt kiezen (of een gifje kunt maken, bijvoorbeeld, al telt dat dan weer niet als selfie).

6. Investeer in een ringlight

Je hoeft geen make-up-tutorials te maken om het nut in te zien van een ringlight. Je kunt deze vaak op je telefoon klikken en het licht is in te stellen qua sterkte. Met zo’n ringlight kun je jezelf van de beste verlichting voorzien en je krijgt er ook nog een cool effect van op je ogen, waardoor die er nog lichter uitkomen. Ideaal voor een goede, scherpe selfie.

7. Gebruik de zelfontspanner

Er is wat discussie over of het nog wel een selfie is als je niet zelf de camera in handen hebt, maar goed, als je iemand van het brede begrip bent, dan mag er ook een selfie worden gemaakt met de zelfontspanner. Op die manier kun je bijvoorbeeld heel handig een hele outfit op de foto zetten. Je kunt op bijna alle telefoons een timer instellen, waardoor de foto na 3 of 10 seconden (of een zelf ingesteld aantal seconden) wordt gemaakt. Hij gaat aftellen, dus je weet ongeveer wanneer je er klaar voor moet staan. Ook goed om te weten: veel telefoonmerken bieden een integratie met de smartwatch waardoor je die als afstandsbediening kunt gebruiken om op afstand op het gewenste moment een foto te maken. Apple Watch bijvoorbeeld.

8. Zoek de groene stip

Andere telefoons hebben het ook, maar op iPhone zit hij sowieso: de groene stip. Je kent het wel: iemand roept ineens ‘selfie!’ en je moet paraat staan. Vervolgens weet je eigenlijk helemaal niet waar de camera is. Dat groene lichtje geeft het aan, dus als je daarnaar kijkt, zit je meestal goed en sta je niet gek loensend op de gevoelige plaat.

9. Gebruik de flitser niet

Het lijkt heel onlogisch nadat we net hebben gezegd dat je het licht moet opzoeken en misschien in een ringlight moet investeren, maar je kunt beter niet de flitser van je telefoon gebruiken. Sowieso is die eigenlijk maar zelden echt handig op een foto, want meestal is het veel te veel en lijk je wel een spook. Je kunt de flitser zeker bij selfies beter niet gebruiken. Je kunt er wel wat mee experimenteren natuurlijk, maar je zal merken dat veel goede selfies toch worden gemaakt zonder die bak licht in je gezicht, die zo plotseling komt dat menig persoon er nog gek knipperend van op de kiek staat ook.

10. Niet te veel arm

Hoewel een stukje van de arm op de foto hebben geen ramp is, is een selfie net even mooier wanneer je juist meer van je gezicht ziet, in plaats van van je ledemaatje. Probeer je hand dan ook iets te kantelen zodat je niet zorgt dat een kwart van je foto arm is. De arm mag heus wel gezien worden, het blijft immers een selfie, maar wees je bewust van dat het zeker niet hoeft. Less is more, dus.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Foto

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

Goed nieuws en slecht nieuws: het goede nieuws is dat er een fix is verschenen voor mensen wiens iPhone of iPad verwijderde foto's toonde. Het slechte dat Apple geen uitleg heeft.

Mobile21.05.2024

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Het gegeven dat diefstal fout is en dat de dief daarvoor bij uitstek verantwoordelijk is, zorgt dat er soms voor dat jij alles maar gerust laat slingeren, jij jouw ramen niet langer sluit en jij jouw voor- en achterdeur...

Online22.02.2024

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Waarom hanteert Rutgers geen gezond tweesporenbeleid in relatie tot sexting?
​Zo weet je of een afbeelding met AI is gemaakt

Canva heeft nu de optie om AI-beelden te genereren: Dall-E en Midjourney kunnen het al langer. Op Google Pixel 8 kun je met AI je foto’s zo verregaand bewerken, dat je bijna niet meer weet of je het wel een eigen foto...

Online26.10.2023

​Zo weet je of een afbeelding met AI is gemaakt

​5 x waarom stockmedia voor je eigen website heel handig zijn

Je ziet het wel eens op het NOS Journaal: heel willekeurige beelden van mensen die op straat lopen, of handen die tikken op een toetsenbord. Het zijn stockbeelden: beelden die vaker worden gebruikt en wat algemener zijn....

Marketing13.10.2023

​5 x waarom stockmedia voor je eigen website heel handig zijn

​Eindelijk kun je grote foto’s versturen via WhatsApp

WhatsApp laat je nu foto’s in een hogere resolutie versturen: HD-kwaliteit. Het is nu mogelijk om op het HD-knopje te tikken wanneer je een foto wil versturen op WhatsApp en te kiezen voor een zwaardere bestandsvorm wa...

Social Media18.08.2023

​Eindelijk kun je grote foto’s versturen via WhatsApp

Hallo HD!
Dit zijn de fluffy winnaars van de Comedy Pet Photography Awards

Elk jaar worden er door Comedy Pet awards uitgegeven voor de dierenfoto’s die het grappigst of mooist zijn. Er zijn dit jaar weer veel terechte winnaars gevonden. Fotografen hebben allerlei verschillende dieren op hun...

Media12.08.2023

Dit zijn de fluffy winnaars van de Comedy Pet Photography Awards

​Bosbranden Rhodos zijn zelfs vanuit de ruimte te zien

De bosbranden die op Rhodos en op het vasteland van Griekenland woeden zijn enorm verwoestend. Gelukkig zijn er nog geen menselijke doden gevallen, maar wel is 10 procent van Rhodos afgebrand. De branden zijn fiks: ze zi...

Nieuws26.07.2023

​Bosbranden Rhodos zijn zelfs vanuit de ruimte te zien

James Webb toont prachtige plaatjes op zijn eigen verjaardag

James Webb is jarig. Niet de wetenschapper (die inmiddels ook al vrij lang geleden is overleden), maar de telescoop. De gigantische ruimtetelescoop van NASA vertrok anderhalf jaar geleden met succes naar de ruimte en wis...

Technology12.07.2023

James Webb toont prachtige plaatjes op zijn eigen verjaardag

Verder lezen over Fotografie

30 grappige dierenfoto’s die kans maken op de Comedy Pet Awards 2024

Het is weer bijna tijd voor de finale van de Comedy Pet Awards en voordat we horen wie de winnaars zijn, zijn hier de 30 grappige dierenfoto's die kans maken op de winst.

Mobile19.05.2024

30 grappige dierenfoto’s die kans maken op de Comedy Pet Awards 2024

De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken

Net als in de wereld van smartphones worden ook fotocamera's voorzien van AI-snufjes, zo ook de aankomende Canon-camera.

Gadgets15.05.2024

De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken

Zo fotografeer je dat Nederlandse noorderlicht

Waarschijnlijk heb je op je social media -of misschien in het echt- wel roze luchtfoto’s voorbij zien komen. Zo kiek je het noorderlicht.

Nieuws11.05.2024

Zo fotografeer je dat Nederlandse noorderlicht

Deze TikTok-fotografiesensatie heeft een opvolger

Fujifilm kondigde gisteren de X100VI aan, een nieuwe camera en de opvolger van de X100V. Die laatste is nu een soort collector’s item geworden, want mede door TikTok is het zo’n populaire camera geworden dat hij niet...

Gadgets22.02.2024

Deze TikTok-fotografiesensatie heeft een opvolger

7 redenen om voor de OnePlus 12 te kiezen

In onze review kon je al lezen wat we van de OnePlus 12 vinden: het is een zeer goed toestel dat klaar is voor de toekomst. Maar wil je graag nog even horen wat nu echt de zeven hoofdredenen zijn om voor dit toestel te k...

Mobile06.02.2024

7 redenen om voor de OnePlus 12 te kiezen

adv
​Betalen voor een smartphone-update? Sony doet ‘t al met camera’s

Sony is van plan om een nieuw soort abonnement te introduceren voor zijn camera’s. Het is vergelijkbaar met een season pass voor een game: je betaalt van tevoren een bedrag en daarmee weet je al dat je een x aantal upd...

Gadgets29.11.2023

​Betalen voor een smartphone-update? Sony doet ‘t al met camera’s

Waanzinnige roadtrips: avontuurlijke en prachtige routes die je wilt gaan rijden

Het kan niemand zijn ontgaan, wij maken nu eenmaal graag roadtrips en dan het liefst ook nog eens op plekken die niet zo vanzelfsprekend zijn. Roadtrips zijn veel leuker dan welke andere manier van reizen ook. Ik geef to...

Online24.10.2023

Waanzinnige roadtrips: avontuurlijke en prachtige routes die je wilt gaan rijden

Bestel het boek nu!
​Inspiratie voor je verlanglijst: 10 luxe techgadgets

Misschien wil je het gewoon een keer voor jezelf kopen als je jezelf wil verwennen, of misschien zet je het op je verlanglijst in de hoop dat iemand die vaak wat luxere cadeautjes koopt er iets mee doet: we hebben tien l...

Gadgets19.10.2023

​Inspiratie voor je verlanglijst: 10 luxe techgadgets

Verder lezen over Selfie

​’Selfie-camera iPhone 14 kan automatisch focussen’

iPhone 14 moet het makkelijker maken om goede selfies te schieten, door autofocus aan de camera toe te voegen. Volgens geruchten wil Apple automatische focus toevoegen aan zijn frontcamera om de kwaliteit van selfies te...

Mobile20.04.2022

​’Selfie-camera iPhone 14 kan automatisch focussen’

Waaghalzen op Instagram: deze beroemde selfie-makers durven wel

Een selfie maken is voor sommige mensen al spannend als er andere mensen omheen staan, maar de waaghalzen die extreme selfies maken en daarmee beroemd worden op Instagram, die trekken zich daar niets van aan. Ook bij gro...

Social Media31.03.2022

Waaghalzen op Instagram: deze beroemde selfie-makers durven wel

​Eerste iPhone 14-geruchten steken de kop op

Een nieuw jaar, een nieuwe iPhone. Reden genoeg voor de eerste geruchten om de kop op te steken. Er werd al eerder wat gefluisterd, maar dit gerucht over iPhone 14 lijkt heel serieus. De nieuwe smartphone van Apple zou e...

Mobile07.01.2022

​Eerste iPhone 14-geruchten steken de kop op

​Nooit meer met tijgers op de foto #stopanimalselfies

Scroll door Tinder en geheid dat je mensen tegenkomt die met een koddige koala of een wollig welpje op de foto staan. Echte dieren die nooit uit zichzelf op deze manier bij je zouden gaan zitten. Ze zijn heel erg schatti...

Mobile03.08.2021

​Nooit meer met tijgers op de foto #stopanimalselfies

Samsung gaat op ​SpaceSelfie-missie​

Samsung heeft een nieuwe missie aangekondigd. Binnenkort wordt de Galaxy S10 5G in de stratosfeer gelanceerd om consumenten de kans te geven hun seflie in de ruimte te krijgen. De afgelopen vijf decennia heeft Samsung co...

Mobile16.10.2019

Samsung gaat op ​SpaceSelfie-missie​

Als consument naar de rand van de ruimte
Killer selfie: meer dan 250 mensen gestorven tijdens maken foto’s

Je hebt ze vast wel al gezien, de selfies van mensen die bovenop een veel te hoog gebouw klimmen en zichzelf dan fotograferen, alleen om er voor te zorgen dat je instant hoogtevrees krijgt en begint te twijfelen aan de g...

Social Media04.10.2018

Killer selfie: meer dan 250 mensen gestorven tijdens maken foto’s

Selfies maken is prima totdat er doden gaan vallen
Google Artselfie is vanaf nu ook beschikbaar in Nederland

Google Art Selfie is een gimmick (Google Arts & Culture-app) die in de VS al langer beschikbaar is. Met de applicatie kun je de vraag ‘Heb jij je ooit afgevraagd hoe je er zou uitzien wanneer je een kunstwerk zou zijn,...

Mobile04.09.2018

Google Artselfie is vanaf nu ook beschikbaar in Nederland

Apen hebben geen auteursrecht, maar verdienen wel aan aap-selfie

Het was een slepende rechtszaak tussen dierenorganisatie PETA en fotograaf David Slater: heeft een makaak ook auteursrechten? De kwestie kwam naar boven nadat de aap Slater's camera had gepakt en de bekende selfie maakte...

Entertainment12.09.2017

Apen hebben geen auteursrecht, maar verdienen wel aan aap-selfie

Schikking in rechtszaak

Verder lezen over Smartphone

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste telefoon te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit. 

Mobile23.04.2024

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

OPPO's nieuwe toestel is aangekondigd: het gaat om de OPPO Reno11 F 5G en het is een midrange-toestel.

Mobile19.04.2024

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Verlang je soms terug naar die tijd van eenvoud: dat je je telefoon alleen gebruikte voor telefoneren en Snake? Die tijd kun je herbeleven: dit is de Boring Phone.

Mobile17.04.2024

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI