​Selfie-day: 10 tips voor de beste selfies

​Selfie-day: 10 tips voor de beste selfies

Vorig artikel Volgend artikel

Het is vandaag Selfie-day in de Verenigde Staten en we vieren dat in Nederland gewoon lekker mee. Het is mooi weer, ongeveer iedereen heeft wel een smartphone, dus waarom niet? Vroeger was een selfie nog een foto die werd gezien als een beetje ijdel, een beetje overdreven, maar tegenwoordig hoef je je niet te schamen als je even een goede selfie maakt bij een toeristische trekpleister, of gewoon bij de spiegel van de wc in de club. Met deze 10 tips maak jij de beste selfies.

1. Maak een groepfi

Veel telefoons, waaronder iPhone, maken het mogelijk om niet alleen jezelf in beeld te hebben, maar een soort groothoekeffect toe te passen. Hierdoor staat er meer van de achtergrond op de foto, en kun je bijvoorbeeld betere groepsselfies maken. Zo heb je geen selfiestick nodig, want eerlijk is eerlijk, die zijn nog steeds wél een beetje frowned upon.

2. Denk aan het licht

Je kunt wel heel leuk een selfie maken bij een raam, maar de kans is groot dat je telefoon volledig in de war raakt van dat licht wat achter je naar binnen komt vallen. Draai je om! Zorg dat je naar het licht kijkt wanneer je een selfie maakt, zodat je mooi bent aangelicht, in plaats van dat je een soort schim van jezelf maakt.

3. Spiegel je selfie

Soms heb je een shirt aan met tekst erop, of sta je voor een winkel met de benaming erop, en zie je op je selfie dat het gespiegeld is. Dat wil je natuurlijk niet: veel telefoons maken het mogelijk om een gespiegelde selfie te maken, waardoor je van dat probleem af bent. Op iPhone (iOS 14 en hoger) kun je dat vinden door naar Instellingen en Camera te gaan.

4. Zoek de beste hoek

Een van de basisbeginselen van een goede selfie is de hoek waarin hij wordt genomen. Van onderen lijk je net Ursula de Zeeheks, dus je kunt beter kiezen voor een hoek van boven. Strek je arm uit, ietwat diagonaal naar boven en je zal merken dat je er zo veel beter opstaat, dan wanneer je hem recht uitsteekt. Natuurlijk hoeft niet elke foto in deze hoek te worden gemaakt, maar een tikkeltje van boven geeft vaak wel een charmant resultaat.

5. Ga voor een Burst

Wil je bijvoorbeeld een foto van jezelf maken waarbij je iets heel grappigs doet, zoals een gekke knipoog? Dan kun je op sommige telefoons een Burst-modus vinden. Hierbij worden heel veel foto’s achter elkaar gemaakt, waardoor je de beste plaatjes eruit kunt kiezen (of een gifje kunt maken, bijvoorbeeld, al telt dat dan weer niet als selfie).

6. Investeer in een ringlight

Je hoeft geen make-up-tutorials te maken om het nut in te zien van een ringlight. Je kunt deze vaak op je telefoon klikken en het licht is in te stellen qua sterkte. Met zo’n ringlight kun je jezelf van de beste verlichting voorzien en je krijgt er ook nog een cool effect van op je ogen, waardoor die er nog lichter uitkomen. Ideaal voor een goede, scherpe selfie.

7. Gebruik de zelfontspanner

Er is wat discussie over of het nog wel een selfie is als je niet zelf de camera in handen hebt, maar goed, als je iemand van het brede begrip bent, dan mag er ook een selfie worden gemaakt met de zelfontspanner. Op die manier kun je bijvoorbeeld heel handig een hele outfit op de foto zetten. Je kunt op bijna alle telefoons een timer instellen, waardoor de foto na 3 of 10 seconden (of een zelf ingesteld aantal seconden) wordt gemaakt. Hij gaat aftellen, dus je weet ongeveer wanneer je er klaar voor moet staan. Ook goed om te weten: veel telefoonmerken bieden een integratie met de smartwatch waardoor je die als afstandsbediening kunt gebruiken om op afstand op het gewenste moment een foto te maken. Apple Watch bijvoorbeeld.

8. Zoek de groene stip

Andere telefoons hebben het ook, maar op iPhone zit hij sowieso: de groene stip. Je kent het wel: iemand roept ineens ‘selfie!’ en je moet paraat staan. Vervolgens weet je eigenlijk helemaal niet waar de camera is. Dat groene lichtje geeft het aan, dus als je daarnaar kijkt, zit je meestal goed en sta je niet gek loensend op de gevoelige plaat.

9. Gebruik de flitser niet

Het lijkt heel onlogisch nadat we net hebben gezegd dat je het licht moet opzoeken en misschien in een ringlight moet investeren, maar je kunt beter niet de flitser van je telefoon gebruiken. Sowieso is die eigenlijk maar zelden echt handig op een foto, want meestal is het veel te veel en lijk je wel een spook. Je kunt de flitser zeker bij selfies beter niet gebruiken. Je kunt er wel wat mee experimenteren natuurlijk, maar je zal merken dat veel goede selfies toch worden gemaakt zonder die bak licht in je gezicht, die zo plotseling komt dat menig persoon er nog gek knipperend van op de kiek staat ook.

10. Niet te veel arm

Hoewel een stukje van de arm op de foto hebben geen ramp is, is een selfie net even mooier wanneer je juist meer van je gezicht ziet, in plaats van van je ledemaatje. Probeer je hand dan ook iets te kantelen zodat je niet zorgt dat een kwart van je foto arm is. De arm mag heus wel gezien worden, het blijft immers een selfie, maar wees je bewust van dat het zeker niet hoeft. Less is more, dus.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...