Recordbrekende Nieuwjaarsnacht, en niet alleen voor het dataverkeer

Recordbrekende Nieuwjaarsnacht, en niet alleen voor het dataverkeer

De warmste ooit, met een recordbedrag aan vuurwerk en ook weer fors meer mobiele data

Vorig artikel Volgend artikel

Deze Nieuwjaarsnacht heeft nogal wat records gebroken. Het was de warmste nieuwjaarsnacht ooit en ondanks de stormachtige wind werd er voor een recordbedrag, meer dan 110 miljoen euro, aan vuurwerk de lucht in geschoten. Uiteraard sneuvelden bij de mobiele netwerkproviders ook weer de datarecords. Rondom de klok van twaalf en in de uren daarvoor en daarna hebben we weer massaal ge-appt en gebeld.

Grootste stijging bij Vodafone en KPN

De klanten van Vodafone zorgden voor de grootste stijging van het datagebruik in de nieuwjaarsnacht. Tussen 22.00 op Oudjaarsavond en 04u00 in de Nieuwjaarsnacht moest het netwerk van Vodafone 47 procent meer data verwerken dan een jaar geleden. Hoeveel data er in totaal verwerkt werd, in Terabytes, zegt Vodafone er helaas niet bij.

KPN doet dat wel. Vergeleken met de vorige jaarwisseling moest het netwerk van de groene provider 32 procent meer data verwerken. Tussen 22u00 en 04u00 genereerden KPN-klanten 453 Terabytes aan mobiele data. Daarmee werd er in deze Nieuwjaarsnacht 60 keer meer data verbruikt dan acht jaar geleden. Daarnaast werden afgelopen nacht ook nog 1,2 miljoen SMS’jes verstuurd en ruim 3,9 miljoen minuten gebeld. In 2014 waren dat er respectievelijk 8,5 miljoen (SMS) en 4,9 miljoen (belminuten).

Bij T-Mobile viel, kijkend naar de groei bij de concurrentie, het datagebruik ietwat tegen. Ook het mobiele netwerk van de magenta provider moest deze jaarwisseling meer data verwerken dan vorig jaar, maar die groei bleef beperkt tot 5 procent.

Mobiel-tv-streaming
We kijken steeds meer tv op onze smartphone. Dat zorgt uiteraard ook voor nog meer mobiel dataverkeer.

Meer data in heel 2022

Het zal niemand verbazen dat de drie providers ook de rest van 2022 veel meer mobiele data te verwerken kregen. Die trend is meer dan 10 jaar geleden, toen nog met 3G en ‘HSDPA’, ingezet en sindsdien worden de datarecords elk jaar opnieuw gebroken. Daar lijkt met 4G en nu ook 5G voorlopig ook nog geen einde aan te komen.

Over het hele jaar gerekend verwerkte het mobiele netwerk van T-Mobile dan ook 20 procent meer data dan in 2021. KPN en Vodafone doen daar op dit moment geen mededelingen over, anders dan te stellen dat het mobiele dataverkeer ook op hun netwerken jaar-op-jaar fors blijft groeien.

Mobiel datagebruik in 2022: Max, Olympische Spelen en WK

Sinds 4G, en nu ook met 5G, gebruiken we onze mobiele data ook steeds vaker om tv te kijken. En dan niet alleen films of series via de bekende streaming diensten, maar ook live sport. Sterker nog, bij alle providers waren het vooral sportwedstrijden die massaal mobiel gekeken werden en daardoor ook voor het meeste dataverbruik zorgden.

Bij Vodafone waren de drie uitzendingen die de hoogste pieken in mobiel dataverkeer veroorzaakten alle drie sportwedstrijden, met de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Qatar op de eerste plek. Gevolgd door twee Grands Prix van Max Verstappen: Zandvoort en Italië. Ook bij T-Mobile zorgde Max voor een van de hoogste mobiele datapieken van het jaar, tijdens zijn kampioenschapswedstrijd op 9 oktober. Zowel KPN als T-Mobile zagen ook de nodige pieken in het mobiele dataverkeer tijdens de Olympische Winterspelen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...