Nokia verlaat Rusland maar houdt bestaande infrastructuur ‘in leven’

Nokia verlaat Rusland maar houdt bestaande infrastructuur ‘in leven’

Vorig artikel Volgend artikel

Zoals zoveel ‘Westerse’ bedrijven heeft nu ook Nokia besloten Rusland te verlaten. We hebben het dan niet over het smartphone merk, dat grotendeels in handen is van HMD Global, maar de netwerkleverancier uit Finland. Nokia is per direct gestopt met het leveren van telecom infrastructuur aan Russische providers en klanten. Daarnaast start het bedrijf ook met het ontmantelen van haar R&D activiteiten in Rusland.

Support voor bestaande infrastructuur blijft in leven

Om te voorkomen dat bestaande Russische telecomnetwerken die (deels) afhankelijk zijn van Nokia infrastructuur heeft de Finse leverancier wel besloten de support voor die netwerken in stand te houden. Volgens het bedrijf bieden de huidige embargo’s en handelsverboden die ruimte. Nokia beroept zich daarbij op humanitaire gronden en verwacht dat het op basis daarvan de benodigde toestemming krijgen om, ondanks de handelsverboden, die broodnodige onderhoudswerkzaamheden te kunnen blijven uitvoeren.

“Om humanitaire redenen hebben westerse regeringen hun bezorgdheid geuit over het risico dat kritieke telecommunicatienetwerkinfrastructuur in Rusland uitvalt. Ze hebben ook benadrukt hoe belangrijk het is om te zorgen voor een continue stroom van informatie en toegang tot internet, wat het Russische volk perspectieven biedt van buitenaf”, zo beargumenteerd Nokia haar besluit om de bestaande actieve infrastructuur in Rusland ‘in leven’ houden.

Kleine markt

Rusland is niet bepaald een grote markt voor Nokia. Volgens het bedrijf is slechts 2 procent van haar omzet afkomstig uit dat land. De leverancier verwacht dan ook niet dat het besluit Rusland de rug toe te keren gevolgen heeft voor de jaaromzet. Het Russische verlies wordt waarschijnlijk wel goedgemaakt door extra omzet en activiteiten uit andere landen.

Voor dit jaar, 2022, verwacht Nokia een netto omzet van zo’n 23 miljard Euro te kunnen behalen. Even snel gerekend betekent het vertrek uit Rusland dus dat het bedrijf op zoek moet naar ca. 460 miljoen euro. Uiteraard zullen er ook kosten gemoeid zijn met het afschalen en verhuizen van de Russische R&D activiteiten. Hoe groot die afschrijving wordt, is nog niet bekend.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...