iPhone Xs, Xs Max en Xr verrassen niet op Apple's evenement

iPhone Xs, Xs Max en Xr verrassen niet op Apple's evenement

Apple Watch Series 4 zet in op gezondheidsfuncties

Vorig artikel Volgend artikel

De geruchten waren het evenement al voor, maar vanavond heeft Apple duidelijkheid gegeven over wat we eind dit jaar aan nieuwe apparatuur van ze mogen verwachten. Het evenement begon zoals inmiddels traditie is met een grappige video die naadloos naar de introductie van Tim Cook leidde, maar al snel was het tijd voor business. Na wat borstklopperij over de nieuw geopende Apple Stores, onder andere in Milaan, was het tijd voor de aankondigingen.

Apple Watch

Apple heeft inmiddels bijna 2 miljard iOS-apparaten verkocht en slechts een klein gedeelte daarvan bestaat uit Apple Watches, maar het slimme horloge is inmiddels wel het meest verkochte horloge ter wereld, smart of niet. En nu is er een nieuwe variant: de series 4.

De nieuwe series 4 heeft een derde meer scherm in zo goed als dezelfde grootte. De randen zijn afgerond en het scherm loopt nu dus helemaal door tot aan de rand. De 'crown' geeft nu haptische feedback, zodat je precies kunt voelen hoeveel klikken je verder gaat als je er aan draait. Ook de speaker is verbeterd. Door hem te verplaatsen is Apple Watch nu beter geschikt om te bellen. De achterkant van het horloge is aangepast om een betere draadloze ontvangst te hebben aan zowel de voor-als achterkant van de Apple Watch.

Apple Watch kan nu een val detecteren doordat de sensoren een stuk beter zijn geworden. Je krijgt meteen na een val de mogelijkheid om met één druk op de knop hulp in te schakelen, maar als je na de val na één minuut nog helemaal niet bewogen hebt doet het horloge het voor de zekerheid zelf.

apple-watch-series-4
Het algemene design van de Apple Watch is nog steeds onveranderd.

EKG's maken met je horloge

De hartritmemonitor kan nu ook hartafwijkingen detecteren doordat je hartritme automatisch in de achtergrond in de gaten wordt gehouden. Je kunt nu zelfs met een Apple Watch een heus electro-cardiogram (EKG) nemen. Die EKG wordt opgeslagen als PDF die je heel makkelijk aan je dokter kunt sturen of laten zien. Althans, in de VS. De feature is nog niet beschikbaar in Europa maar Apple zei wel dat ze bezig zijn om de certificatie te krijgen die nodig is om de data uit de Apple Watch medisch serieus te kunnen nemen.

Gelukkig hebben al die nieuwe functies geen impact op de batterijduur, want je kunt er nog steeds een hele dag mee toe. Het dunnere model is in verschillende kleuren te krijgen, waaronder een nieuwe tint goud. Er is ook een nieuw Nike Sport bandje met reflecterende draad die je 's avonds meer laat opvallen als je aan het rennen bent.

De nieuwe Series 4 gaan in Nederland 430 euro kosten voor het 40 millimeter model. Op de laatste vier millimeter voor het grotere model krijg je korting, want dat kost maar 30 euro extra. Omdat er blijkbaar nog geen esims worden ondersteund in ons land is die versie (die normaliter 100 euro duurder zou zijn) niet verkrijgbaar.

iphone-xs

iPhone Xs en Xs Max

De nieuwe iPhones zijn al dusdanig breed uitgelekt dat er weinig verrassingen te verwachten waren. De iPhone Xs is de opvolger van de X van vorig jaar en wordt naast Space Grey en zwart nu ook in een compleet gouden finish geleverd. Met nieuw Gorilla glas en een IP68 certificatie.

Het scherm is een OLED Super Retina 5,8 inch HDR 10 scherm met 2,7 miljoen pixels er in. Er is ook een grote versie, de iPhone Xs Max, van 6,5 inch met 3,3 miljoen pixels. Het is dezelfde maat telefoon als de 8 Plus, maar dan met net zoveel scherm er op als de X heeft. Dat scherm is zo groot dat je horizontaal zelfs het scherm kunt splitten en op elke helft iets anders kunt doen. De speakers zijn verbeterd en vooral bedoeld om in horizontale modus beter te kunnen genieten van het geluid van films, games en muziek.

Natuurlijk zijn beide telefoons voorzien van Face ID en omdat de technologie aan de achterkant is verbeterd gaat het nog sneller dan bij de iPhone X (en dat gaat al snel). Die snelheid komt uit de A12 Bionic chip die - net zoals de nieuwe Huawei Kirin 980 chip - met een 7 nanometer productieproces zo'n 6,9 miljard transistors op die ene chip gepropt krijgt. Dat zorgt er effectief voor dat alles nóg sneller aanvoelt en bijvoorbeeld apps tot 30 procent sneller lanceren.

AI, AR en gaming

Apple gaat die processor power echter ook inzetten om met AI je ervaring beter te maken. Siri shortcuts laat je een opeenvolging van acties onder een Siri-verzoek hangen, zodat je bijvoorbeeld je ochtendroutine kunt uitstippelen met HomeKit-acties, playlists en notificaties van evenementen bijvoorbeeld. AR blijft ook hoog op de agenda staan bij Apple, want naast de handige meet-app die Apple gaat introduceren komt er ondersteuning voor meerdere gebruikers in dezelfde AR-omgeving en dingen als AR Quick Look waarin je een object snel in je eigen omgeving kunt plaatsen.

Ook gaming kwam langs: The Elder Scrolls: Blades werd getoond en liet vooral zien hoe ver de grafische capaciteiten van de iPhone gegroeid is in de jaren. De game ziet er spectaculair uit maar wist niet overtuigend te laten zien waarom het alleen maar op een iPhone zou kunnen draaien. Interessanter was Galaga AR, die verschillende spelers tegelijk in dezelfde arcade-game liet spelen. Homecourt is een andere AR-toepassing, die je met je iPhone laat bijhouden hoeveel shots je geraakt hebt terwijl je aan het oefenen bent met basketballen. Niet alleen ziet de app hoe vaak je raak schiet, maar ook onder welke hoek je schiet, wanneer je de bal los laat en hoe hard je schiet. Die data, die met het menselijke ook nauwelijks zichtbaar is, kan je zo heel goed helpen met het verbeteren van je shot.

iphone-xs-camera

Camera, batterij en prijzen

De camera van een smartphone is voor heel veel mensen extreem belangrijk en dat weet Apple maar al te goed. De verbeteringen die in de Xs zitten hebben gedeeltelijk te maken met de nieuwe sensor die in de dubbele camera zit, maar vooral met de verbeterde software aan de achterkant. Google heeft al laten zien dat megapixels en apertures bijzaak zijn als de software die je foto's uiteindelijk verwerkt beter is dan de competitie. Nieuwe functie Smart HDR zorgt er voor dat er bij het nemen van één foto eigenlijk een stuk of tien gemaakt worden met verschillende settings, zodat je het beste van alle werelden krijgt. Zelfs tegen de zon in fotograferen kan met dit systeem!

Een leuke bonus is dat er zo snel de camera aan staat al een buffer wordt opgeslagen, zodat je foto genomen wordt du moment je op de knop drukt. Ook de oh zo belangrijke Bokeh is nog verder verbeterd zodat je nu zelfs ná het schieten van een foto de scherpte/diepte van de foto kunt aanpassen. Er wordt nu zo veel in de achtergrond aangepast aan waar jij je lens op richt dat video ook een stuk beter is geworden, zeker in donkere omstandigheden.

De batterij van de iPhone Xs gaat een half uur langer mee dan de vorige versie, wat leuk is maar niet wereldschokkend. De Xs Max gaat tot anderhalf uur langer mee, maar dat was ook te verwachten vanwege het grotere frame dat meer ruimte biedt voor de batterij. Dual sims zijn in de nieuwe telefoons nu ook mogelijk, maar wel alleen bij de markten en providers die e-sims ondersteunen.

De iPhone XS kost in de kleinste (64GB) opslagvariant 1160 euro, voor 256GB betaal je 1330 euro en voor de waanzinnige 512 GB aan lokale opslag betaal je 1560 euro. De XS Max kost voor een vergelijkbaar model 100 euro meer. Dat ligt dus allemaal in de lijn die met de iPhone X is uitgezet. De telefoons kunnen vanaf 14 september besteld worden, maar wanneer ze dan ook echt naar Nederland komen is volstrekt onduidelijk. We zitten niet bij de eerste lichting lancerings-landen, dus dat zou best nog wel eens even kunnen duren. Je krijgt er voor die prijs trouwens ook geen dongle meer bij voor je ouderwetse koptelefoon, die zul je nu los moeten kopen. Gelukkig kost 'ie maar een tientje.

One more thing...iPhone Xr

Natuurlijk kon de 'goedkope' iPhone ook niet uitblijven. De kleurrijke iPhone Xr is verkrijgbaar in verschillende kekke kleuren, zoals de lekken al aangaven. Die klopten verder ook helemaal, want het toestel is een 6,1 inch LCD scherm dat Apple Liquid Retina noemt. Qua grootte zit dat precies tussen de andere twee nieuwe iPhones in.

Ook hier krijg je Face ID, de A12 Bionic, hetzelfde design met als grote verschil dat je maar een enkele camera op de achterkant hebt. De software-upgrades die de andere toestellen krijgen zitten hier wel ook in, dus je krijgt een softwarematige scherpte/diepte in foto's. Er is ook bij dit model vooruitgang geboekt qua batterij, want ten opzichte van de iPhone 8 gaat het ding anderhalf uur langer mee.

De grote vraag is echter: wat kost 'ie dan? 860 euro, althans voor de 64 GB versie. Voor 128 GB betaal je 920 euro en voor 256 GB ben je 1030 euro kwijt. Het toestel lijkt enorm op de andere twee én op de originele iPhone X, dus is het een heel goed alternatief voor mensen die het design van de X wel kunnen appreciëren maar geen zin hebben om meer dan 1000 euro uit te geven.Vanaf 10 oktober kan 'ie besteld worden, maar verwacht ook hier een vrij lange wachttijd, zeker als we de geruchten over tekorten serieus moeten nemen.

iphone-xr-kleuren
De verschillende kleuren waarin de iPhone Xr wordt aangeboden.

Het duurzame Apple

Apple kondigde aan dat ze op dit moment op 100 procent duurzame energie draaien en daarna werd er wat tijd besteed aan een opsomming van hoe veel gerecycled materiaal er in de nieuwe iPhones zit. Apple heeft ook het GiveBack-programma dat het mogelijk maakt om je oude iPhone in elke staat terug te sturen, waarbij je de (huidige) waarde terug krijgt als iemand het nog kan gebruiken. Is dat niet zo, dan recyclet Apple de telefoon zelf en kost het je als consument ook niks. Prima voor de planeet, maar vooral handig voor Apple als ze de belangrijke componenten zelf kunnen recyclen en daar niemand meer voor hoeven te betalen.

Geen echte verrassingen

Er waren nog wat huishoudelijke mededelingen die Apple kwijt wilde. De HomePod en de Apple TV 4K krijgen nieuwe software-updates in de komende maand en Mac OS Mojave wordt op 24 september gelanceerd. Geen nieuws dus over nieuwe iPads, nieuwe Macs of zelfs de AirPods en draadloze oplader AirPower. Al met al geen waanzinnige presentatie, niet in de laatste plaats omdat we het eigenlijk allemaal al wisten.

De nieuwe iPhones zijn competent, maar ten opzichte van alle concurrenten die een steeds grotere aanwezigheid opeisen in het smartphone-veld had Apple dit jaar wel heel weinig dat toe te voegen. Of het de verkoop van de nieuwe toestellen gaat schaden horen we snel genoeg, maar de kans is wel groot dat als er veel verkocht gaat worden, dat vooral exemplaren van de iPhone XR zullen gaan worden. Met misschien wat extra Apple Watches, dat dan weer wel.

[Afbeeldingen © Apple]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies