iPhone 12 in Frankrijk per direct uit de handel [UPDATE]

iPhone 12 in Frankrijk per direct uit de handel [UPDATE]

Apple werkt al aan een oplossing voor het probleem

Vorig artikel Volgend artikel

UPDATE (15-09, 15u30): Apple heeft snel gehandeld nadat de Franse telecomwaakhond ANFR eerder deze week besloot dat de iPhone 12 uit de winkels gehaald moest worden vanwege een te hoog stralingsniveau (SAR). Tegenover Reuters heeft Apple namelijk al gemeld dat het bedrijf werkt aan een software update om het stralingsniveau van de iPhone 12 te verlagen, zodat die weer binnen de Franse (en Europese) regels valt.

In de dagen na de verplichte Franse verkoopstop van ed iPhone 12 hebben ook andere Europese landen zich al gemeld. Nederland en België lieten weten zich te beraden op eventuele vervolgacties naar aanleiding van de bevindingen van de ANFR. Beide landen gaven aan een eigen onderzoek te starten naar het stralingsniveau van de iPhone 2. Italië heeft Apple intussen ook al verzocht om actie te ondernemen.

Dat lijkt dus al te gebeuren. Echter, het is nog de vraag of de actie die Apple voorbereid, een software-update, voor alle iPhone 12 modellen, in andere (Europese) landen gaat gelden. In een verklaring stelde Apple: "We zullen een software-update uitrollen voor gebruikers in Frankrijk om tegemoet te komen aan het protocol dat door de Franse toezichthouders wordt gebruikt. We kijken ernaar uit dat de iPhone 12 beschikbaar blijft in Frankrijk. Dit houdt verband met een specifiek testprotocol dat door de Franse toezichthouders wordt gebruikt en is geen veiligheidsprobleem."

Daaruit zou je dus kunnen afleiden dat de update vooralsnog alleen uitgerold gaat worden in Frankrijk. Echter, ik vermoed dat het een kwestie van tijd is voordat Apple zal besluiten dat alle iPhone 12 toestellen, dus ook die in andere Europese landen, deze update gaan ontvangen. Tenzij Apple besluit de resultaten van de onderzoeken die onder andere in Nederland en België uitgevoerd gaan worden, af te wachten. Of het lagere stralingsniveau gevolgen heeft voor de mobiele (data) bereikbaarheid van het toestel, zal moeten blijken.

Oorspronkelijke artikel:

Het is geen beslissing van Apple om de inmiddels drie jaar ‘oude’ iPhone 12 in Frankrijk per direct uit de handel te halen. Nee, de Franse telecomwaakhond ANFR heeft daartoe besloten omdat het toestel te veel straling produceert. De zogenoemde SAR-waarde (Specific Absorption Rate) van de iPhone 12 de wettelijke limiet in Europa vastgesteld is, overschrijdt.

IPhone 12 straalt… te veel

Is het bijzonder dat drie jaar na dato – de iPhone 12 is al sinds 2020 te koop – ineens blijkt dat het toestel te veel straling uitstoot? Ja en nee. Het kan namelijk dat de SAR-waarde door een software update wijzigt. Volgens de ANFR is de straling die door het lichaam van een iPhone 12 gebruiker wordt geabsorbeerd nu ruim 5,7 Watt per kilogram. Dat mag volgens de geldende Europese regels maximaal 4 Watt/kg zijn.

Daarom heeft de Franse telecomwaakhond bepaald dat de verkoop van de iPhone 12 in Frankrijk per direct gestaakt moet worden. Daarnaast heeft het Apple twee weken de tijd gegeven om het probleem in de reeds verkochte iPhone 12 op te lossen. Dat zou dus met een software update geregeld kunnen worden. Gebeurt dat niet, dan dreigt de ANFR met een verplichte terugroepactie.

Apple is echter van mening dat de Franse metingen niet kloppen. De fabrikant zegt te beschikken over onafhankelijke testrapporten waaruit blijkt dat de iPhone 12 niet te veel straling produceert. Ondanks deze overtuiging haalt Apple de iPhone 12 vooralsnog wel uit de handel. Vooralsnog zijn er geen signalen dat Apple het toestel ook in andere Europese landen uit de winkels haalt.

Omdat het een door de Franse waakhond geconstateerde overtreding van een Europese stralingslimiet betreft, zou je wel mogen verwachten dat dit ook gevolgen heeft in alle Europese landen. Wellicht wachten die nog even de actie van Apple af. Als het probleem inderdaad met een software-update verholpen kan worden, dan zal Apple die ongetwijfeld in heel Europa uitrollen.

In Amerika mag je meer stralen

Dat een iPhone, en andere Amerikaanse draadloze producten, wettelijk meer straling mogen produceren dan hier in Europa, is geen nieuws. Heel wat jaren geleden kocht ik mijn draadloze thuistelefoons al in de VS. Dat was in de jaren 90, toen we nog vaste telefoonlijnen hadden én gebruikten.

Met zo’n Amerikaanse draadloze telefoon, van Panasonic, kon ik met gemak tot bijna een kilometer van mijn huis bellen. Dezelfde, Europees goedgekeurde, telefoon redde het amper tot het eind van onze straat – 50 meter.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...