Mobile13.10.2020

Apple event: Dit zijn de nieuwe iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro & iPhone 12 Pro Max


Ook 5G & Apple HomePod Mini

Vanavond 19.00 uur, een groot deel van Nederland volgt de persconferentie van Mark Rutte & Hugo de Jonge rondom de nieuwe coronamaatregelen die in Nederland van kracht gaan. Maar vanuit Cupertino, Californië was er nog een andere persconferentie te volgen. Apple kondigde namelijk tegelijkertijd de nieuwe iPhones aan. De nieuwe iPhone 12 komt beschikbaar in een viertal varianten. Van klein naar groot:

  • iPhone 12 mini,
  • iPhone 12,
  • iPhone 12 Pro &
  • iPhone 12 Pro Max

In eerste instantie zouden deze nieuwe iPhones aangekondigd worden tijdens het event in september. Maar door wat vertraging werd het toch een apart Apple iPhone Event. Tim Cook blikt bij de introductie dan ook even kort terug op de producten van vorige maand: Apple Watch SE, Apple Watch Series 6, iPad en iPad Air.

Homepod Mini

De eerste aankondiging van de avond is die van de Homepod Mini. De kleine versie van de HomePod, een draadloze speaker, die in Nederland nooit het daglicht heeft gezien. Hetgeen overigens ook nog de vraag is met deze nieuwe variant.

Zoals de naam al doet vermoeden is de Homepod Mini een stuk kleiner, en met een prijs van 99 US dollar (vermoedelijk gewoon 99 euro) ook een stuk betaalbaarder. Verder is hij uiteraard te bedienen met Siri, en kun je meerdere speakers aan elkaar koppelen. Het is een cilindervormige speaker, waarvan de boven- en onderkant wat is afgevlakt. Bovenop is dan een het display te vinden. Beschikbaar vanaf 6 november. Meer info volgt zodra bekend!

5G op iPhone

Duidelijk is dat vanaf nu 5G beschikbaar zal zijn op alle nieuwe iPhones. De uiteindelijke snelheid zal ook afhangen van de providers en aanbieders, en dus ook verschillen per land. Duidelijk is dat ook de apps op de nieuwe iPhones gebruik kunnen gaan maken van deze razendsnelle internetverbinding. De iPhone zal zelf terugschakelen naar een langzamere verbinding (4G?) als de snelheid van 5G niet nodig is.

<i>iPhone 12</i>
iPhone 12

iPhone 12

Dan eindelijk de eerste aankondiging van de iPhone 12. Deze krijgt een 6,1-inch scherm dat even groot is als dat van de iPhone 11. Maar hij is wat kleiner doordat de iPhone 12 beschikt over kleinere randen. Het toestel is 11 procent dunner, 15% kleiner en 16% lichter.

De iPhone 12 beschikt over een Ceramic Shield scherm, dit zorgt ervoor dat het glas extra stevig is, en dit zorgt ervoor dat de kans groter is dat je iPhone een val zal overleven zonder beschadigingen.

Verder zit er een bijzonder snelle chip in: de A14 Bionic chip. Handig voor al die veeleisende apps en games. Deze maakt het nu zelfs mogelijk om League of Legend op de iPhone te spelen. Uiteraard krijgt ook de camera een update, en komt de nachtmodus beschikbaar voor de frontcamera, handig voor die nachtelijke selfies.

iPhone 12 komt beschikbaar vanaf 799 dollar. Nederlandse beschikbaarheid en prijzen volgen uiteraard zodra deze bekend zijn.

iPhone 12 Mini

En dan de iPhone 12 Mini. Deze beschikt over exact dezelfde specs als de iPhone 12. Met als enige verschil dat het in een kleiner jasje is gestoken (5,4-inch scherm). En daarmee is het een van de kleinste, snelste 5G smartphones ooit! De mini komt beschikbaar vanaf 699 dollar.

Apple is overigens nog altijd bezig om in 2030 volledig co2-neutraal te zijn. Daarom worden alle nieuwe iPhones niet meer geleverd met het bekende oplaadblokje / oordopjes.

iPhone-12-Pro
iPhone-12-Pro

iPhone 12 Pro

En dan die andere versie. De iPhone 12 Pro. Het grotere broertje. Bestaat uit de beste materialen en beschikt by far over de beste camera’s. Beschikt ook over die nieuwe A14 Bionic chip, heeft een gloednieuw design met Ceramic Shield.

De A14 Bionic-chip ligt mijlenver voor op de concurrentie en is de eerste chip in de smartphonesector die gebouwd is met 5-nanometerprocestechnologie. De A14 Bionic is daarmee sneller en efficiënter. De CPU en GPU zijn tot 50 procent sneller dan de snelste smartphonechips van de concurrentie, en bieden daardoor game-ervaringen van consolekwaliteit, krachtige computationele fotografie en nog veel meer. En dat allemaal met een lange batterijduur. De A14 Bionic heeft een 16-core Neural Engine die 11 biljoen bewerkingen per seconde kan uitvoeren en goed is voor een snelheidsverhoging van 80 procent. Zelfs bij de meest veeleisende modellen voor machine learning presteert de chip daardoor beter.

Phone 12 Pro heeft een nieuwe groothoekcamera met een lens met zeven elementen en een diafragma van ƒ/1.6, de snelste ooit op een iPhone, waardoor foto- en videoprestaties bij weinig licht met 27 procent verbeteren; een ultragroothoekcamera met een beeldhoek van 120 graden, ideaal om meer beeld vast te leggen bij weinig ruimte, of voor indrukwekkende landschappen; en een telelenscamera met een brandpuntsafstand van 52 mm (perfect om portretfoto’s mee te maken) die 4x optische zoom geeft.

En met het nieuwe Apple ProRAW formaat is het er nu echt eentje voor fotografen. Je kan dan op je iPhone foto’s bewerken alsof het RAW-bestanden zijn.

Uiteraard zorgt de betere camera er ook voor dat video’s opnemen beter gaat. Het is de eerste smartphone die beelden kan vastleggen in Dolby Vision 4K HDR, met 60 frames per seconde.

iPhone 12 Pro Max

De iPhone 12 Pro Max beschikt over veel dezelfde specs als de iPhone 12 Pro, met als belangrijkste verschil dat hij een stukje groter is. Daarmee beschikt hij over het grootste Super Retina XDR-display ooit in een iPhone.

Maar ook professioneel fotograferen met iPhone 12 Pro Max gaat nog verder. De nieuwe groothoekcamera met een diafragma van ƒ/1.6 heeft een maar liefst 47 procent grotere sensor met 1,7-μm pixels, wat leidt tot een verbetering van wel 87 procent bij weinig licht. Ook is er de ultragroothoekcamera en een telelenscamera met een brandpuntsafstand van 65 mm, voor meer flexibiliteit met shots van dichterbij en strakkere afsnijdingen. Gecombineerd geeft dit systeem 5x optische zoom.

Beschikbaarheid

iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max zijn uitgevoerd in roestvrij staal, in vier kleuren: grafiet, zilver, goud en pacific blue. iPhone 12 Pro kan vanaf vrijdag 16 oktober worden besteld en is verkrijgbaar vanaf vrijdag 23 oktober. iPhone 12 Pro Max kan vanaf vrijdag 6 november worden besteld en is vanaf vrijdag 13 november verkrijgbaar in de Stores. iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max komen op de markt in modellen van 128 GB, 256 GB en 512 GB, in de kleuren grafiet, zilver, goud en pacific blue, respectievelijk vanaf €1159 en €1259.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Apple

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Apple staat het officieel toe om emulators in de App Store te zetten. Je kunt straks dus nog beter retro-gamen op je iPhone, al is er wel een voorwaarde die het wat minder eenvoudig maakt ze te vinden. Er mogen namelijk...

Gaming08.04.2024

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Het leek gek toen Apple een VR-bril bleek te maken, maar ook toen bekend werd dat het populaire gadgetmerk een auto in productie had. Nu is dat laatste ook afgeblazen, maar nu is er weer een andere tak van sport waar App...

Technology04.04.2024

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

iPads zijn inmiddels zo’n standaard geworden in de tabletwereld, dat we het vaker een iPad noemen dan een tablet. Ook als het helemaal geen tablet van Apple is. Ze bestaan: non-Apple-tablets, en die zijn lang niet alti...

Gadgets02.04.2024

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

Apple heeft zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC 2024 gepland voor 10 juni. Je zou denken dat dat alleen voor ontwikkelaars is en verder niet zo boeiend, maar er komen juist veel aankondigingen vandaan voor het grote publi...

Technology27.03.2024

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De Verenigde Staten klagen Apple aan omdat het meent dat het misbruik maakt van zijn macht in de smartphonewereld. Of het geïnspireerd is door de vele klachten en onderzoeken van de EU rondom monopolies is onbekend. Wel...

Mobile22.03.2024

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

Het feit dat Apple ontwikkelaars een extra vergoeding aanrekent wanneer hun apps meer dan 1 miljoen keer worden gedownload in een jaar is niet bij iedereen positief geland. Sterker nog, bij ongeveer iedereen behalve Appl...

Mobile21.03.2024

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

De Digital Markets Act van de EU zorgt voor een heleboel aanpassingen die we vooral merken bij Apple. Apples besturingssysteem iOS was altijd erg dichtgetimmerd, maar zal nu steeds verder zijn deur open moeten zetten. Da...

Mobile19.03.2024

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Apple worstelt onverminderd door met de uitdagingen die komen kijken bij de nieuwe wet- en regelgeving van de EU. Het moet appwinkels van derden toelaten, maar tegelijkertijd zitten daar een heleboel haken en ogen aan. V...

Mobile08.03.2024

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Van alternatieve appwinkels

Verder lezen over iPhone

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Apple staat het officieel toe om emulators in de App Store te zetten. Je kunt straks dus nog beter retro-gamen op je iPhone, al is er wel een voorwaarde die het wat minder eenvoudig maakt ze te vinden. Er mogen namelijk...

Gaming08.04.2024

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

Apple heeft zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC 2024 gepland voor 10 juni. Je zou denken dat dat alleen voor ontwikkelaars is en verder niet zo boeiend, maar er komen juist veel aankondigingen vandaan voor het grote publi...

Technology27.03.2024

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De Verenigde Staten klagen Apple aan omdat het meent dat het misbruik maakt van zijn macht in de smartphonewereld. Of het geïnspireerd is door de vele klachten en onderzoeken van de EU rondom monopolies is onbekend. Wel...

Mobile22.03.2024

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

De Digital Markets Act van de EU zorgt voor een heleboel aanpassingen die we vooral merken bij Apple. Apples besturingssysteem iOS was altijd erg dichtgetimmerd, maar zal nu steeds verder zijn deur open moeten zetten. Da...

Mobile19.03.2024

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Apple worstelt onverminderd door met de uitdagingen die komen kijken bij de nieuwe wet- en regelgeving van de EU. Het moet appwinkels van derden toelaten, maar tegelijkertijd zitten daar een heleboel haken en ogen aan. V...

Mobile08.03.2024

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Van alternatieve appwinkels
​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

De telefoons van Apple worden vaak gezien als een soort heilige graal van telefonie. Hoewel de toestellen zeker hun voordelen hebben, is het niet per definitie zo dat Android-toestellen minder goed zijn. Regelmatig hebbe...

Mobile07.03.2024

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

​Deze nieuwe mogelijkheden en emoji komen al bijna naar iPhone

iOS 17.4 komt er bijna aan en dat gaat gepaard met onder andere nieuwe emoji. Er is nu een openbare bèta gaande waarin de releasecandidate (de bètaversie dus) van iOS 17.4 zit. Hierin werden diverse nieuwe mogelijkhede...

Mobile28.02.2024

​Deze nieuwe mogelijkheden en emoji komen al bijna naar iPhone

Meevaller voor Apple-fans: accu iPhone 15 gaat langer mee

iPhone 15 blijkt een veel betere batterij te hebben dan werd gedacht. Apple communiceerde een kortere levensduur dan het daadwerkelijk heeft. Goed nieuws dus voor iedereen die voor de meest recente iPhone kiest.

Mobile21.02.2024

Meevaller voor Apple-fans: accu iPhone 15 gaat langer mee