Hoe belangrijk is de camera van een smartphone

Hoe belangrijk is de camera van een smartphone

Vorig artikel Volgend artikel

Het lijkt zo’n vraag waarvan je eigenlijk het antwoord al weet, want ‘Hoe belangrijk is de camera van een smartphone?’ Kort gezegd behoorlijk, want het is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van een smartphone, al denken we er misschien niet allemaal zo over.

In de basis was een smartphone ooit gemaakt om mee te bellen en het versturen van tekstberichten. Stupide misschien maar het is wel zo, al is dat al jaren overruled door dat andere, social media. We swipen wat af, Insta, Tiktok, Facebook, you name it. We kijken, liken of niet, lezen amper bijschriften en typen onszekf blauwe vingertoppen vanwege WhatsApp. I know er zijn meer apps maar de massa doet bovenstaande.

Kijken doen we naar foto’s, en dan komen we terug op de vraag ‘Hoe belangrijk is de camera van een smartphone? En dat brengt ons bij o.a. Oppo. Ooit nieuwkomer met stip. Oppo maakt al vanaf de eerste dag smartphones met een bovengemiddelde kwaliteit van beeld. De camera is een onderdeel van de DNA van Oppo. Het merk komt ook iedere keer weer met innovaties op het gebied van beeldkwaliteit, color management en opnamemogelijkheden.

High-end cameras heb je in twee soorten, voor Android of iOS

Er zijn twee soorten smartphones, het is Android of iOS, het is Samsung, Oppo, Xiaomi of Apple. Dat is de keuze die je maakt, en misschien is je budget (wat kost ie) wel de meest bepalende factor al durven we dat niet hardop te zeggen. Tot zover. Gemiddeld kun je met iedere smartphone prima foto’s maken voor social media. De massa is er niet mee bezig lijkt het maar de kenner, de content creator wel degelijk.

De kwaliteit van de camera en de mogelijkheden zijn gigantisch belangrijk ook al helpen 10-tallen apps je bij de zoektocht naar het beste beeld. En zie hier het probleem voor smartphone fabrikanten die vol inzetten op de kwaliteit van foto’s. En dat brengt ons weer bij Oppo en hun laatste innovatie, de Oppo Reno Find X5

Oppo-Find-X5
Oppo Find X5

Oppo Find X5

De OPPO Find X5 is de opvolger van de Find X3. Dat er overigens geen Find X4 op de markt is heeft alles te maken met Chinees bijgeloof. Het fraai ogende toestel heeft een 6,55 inch scherm met full HD-resolutie. Onder het scherm zit een Snapdragon 8 processor en draait hij het eigen ColorOS 12.1 dat weer gebaseerd is op Android 12.

De vraag is wat je allemaal technisch moet weten over je toestel want wij geloven echt dat de camera de gamechanger is. En die is bij de Find X5 van een prima kwaliteit, heeft een 50 megapixel camera en eveneens een 50 megapixel groothoek sensor. Daarnaast heeft de Find X5 een 13 megapixel telelens camera met een 2x optische zoom. Die camera’s werken weer samen met software van Hasselblad, het merk wat voor de ‘echte’ fotograaf nog steeds een begrip is. Wie de pro-modus gebruikt van de camera app gaat daarin wat speciale filters van Hasselblad vinden. En als special introduceert OPPO ook een 4K Ultra Night Videomodus om nachtbeelden te maken, een innovatie.

De nachtmodus van de Oppo Find X5 in Barcelona

Traditioneel is ieder jaar in de eerste week van maart het Mobile World Congress in Barcelona. De grote toestel fabrikanten hadden hier met of zonder voorkennis wel een aardige opzet gemaakt waarbij je je eigen toestel kon testen tegenover hun flagship smartphones. Dat betekent Apple tegenover verschillende Android toestellen. Oppo had op haar beurt hiervoor een speciale donkere kamer ingericht met een o.a. een 3D bouwwerk van de Sagrada Familia. Het is lef maar wie zeker van z’n zaak is durft dit ook aan. Inmiddels was de tussenstand iOS vs Android (we laten de merken maar even voor wie ze zijn bij gebrek aan vergelijkend beeldmateriaal) 3-0.

Wat je doet is je eigen smartphone in een houder plaatsen pal naast het Oppo toestel en dan afdrukken. De kwaliteit van de nachtopnames spraken voor zich want Oppo leverde hier ‘by far’ het scherpste beeld. Ook hier ontvingen we na alle toezeggingen helaas niet het materiaal waarop dit allemaal te zien was. Stand 3-1 of 1-0 voor Oppo.

Oppo_Find_X5
Oppo Find X5 op het MWC in Barcelona
Oppo_Barcelona_MWC
De opname waar we helaas geen vergelijkend materiaal van hebben ontvangen

Oppo Find X5 in het volle daglicht

Om buitenopnames met de Oppo Find X5 te maken hebben we besloten wat shots te maken met de volledig elektrische Ioniq 5 op de dam tussen Westkapelle en Domburg op een dag met veel zon. Niet om hiermee het allemaal wat makkelijker te maken maar juist omdat dat voor ons de praktijk is. Het is het moment van intense kleur en zonlicht wat juist in het voorjaar net wat meer mooie lichten geeft.

Het vergelijken van beeldmateriaal op een beeldscherm is lastig. Niet alleen heb je te maken met resolutie en kleurinstellingen maar ook de compressie van de foto's spelen mee. Het resultaat zie je hieronder. Heldere en uiterst scherpe foto's van een hoge kwaliteit (helaas met compressie). Moeilijker of meer technisch gaan we het niet maken. Oordeel zelf. (Zie ook de header van dit artikel).

Ioniq5_Picture_Oppo_Find_X5
Ioniq 5 : foto gemaakt met de Oppo Find X5
Ioniq_5_Opp_FindX5
Ioniq 5 op de dam bij Westkappelle
Ioniq_5_Opp_FindX5_Westkapelle
Prima camera prestaties voor haarscherpe foto's

Is de Oppo Find X5 een goede keuze

Uiteindelijk is dat de vraag die je jezelf moet stellen. Het antwoord hangt ontegenzeggelijk af van je budget. De Oppo Find X5 is zeker niet het voordeligste toestel op de markt. Daarvoor is er volop ander keuze. Wil je echter een high-end smartphone met de nodige functionaliteit, met een goede camera en ook nog eens met voldoende mogelijkheden, dan is deze Oppo Find X5 een prima keuze.

Je betaalt zeker niet de hoofdprijs maar krijgt er een toestel voor terug waarmee je prima kunt fotograferen. Installeer daarnaast (ook in het geval van de Find X5) wat professionele software om net wat meer uit je foto’s te kunnen halen. Filters zijn niet altijd zaligmakend, en dat geldt ook voor die van Hasselblad.

Update 18-08-22: OPPO lanceert gloednieuw ColorOS 13

Oppo heeft zijn nieuwste mobiele besturingssysteem ColorOS 13 onthuld. Het zal een van de eerste OEM-besturingssystemen zijn die op basis van Android 13 zal worden gelanceerd. Oppo werkt nauw samen met Android om de best mogelijke ColorOS-ervaring te bieden. Tijdens Google I/O in mei kondigde Oppo al aan dat de Oppo Find N en OPPO Find X5 Pro wereldwijd tot de eerste smartphones zullen behoren die de Android 13-bèta-update ontvangen.

ColorOS 13 | Aquamorphic Design

ColorOS 13 bevat een reeks nieuwe slimme functies die ontwikkeld zijn door Oppo. Deze zijn o.a. afgestemd op het leveren van een verbeterde gebruikservaring op grote beeldschermen. Ook wordt er een gloednieuw ontwerp op het OS geïntroduceerd om een beknopte, comfortabele en soepele Android-ervaring te bieden.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....