​Google gaat Apple achterna met SOS-noodberichten via satelliet

​Google gaat Apple achterna met SOS-noodberichten via satelliet

Vorig artikel Volgend artikel

Meestal is het een beetje flauw en saai als techbedrijven elkaar kopiëren, maar in het geval van Google dat een bepaalde functie van Apple kopieert is het eigenlijk heel goed. Het lijkt er in ieder geval op dat het mogelijk gaat maken dat je ook met een Google-telefoon via satelliet kunt communiceren mocht je in nood zijn.

SOS-noodberichten op Google

Het versturen van SOS-noodberichten kan nu wel via het gewone netwerk, maar als er een aardbeving of stroomuitval is, dan werkt dat toch net even anders. Het gewone netwerk valt dan mogelijk uit en dat zou betekenen dat je geen SOS-signaal kunt versturen. Voor mensen met een iPhone is dat sinds de uitgave van de iPhone 14 vorig jaar een zorg minder: die kan namelijk communiceren via satelliet om je noodsignaal toch te versturen.

In de Google Berichten-app (waarin je bijvoorbeeld ook sms’jes ontvangt) werd gezien dat de functie er waarschijnlijk ook voor Google- of Android-gebruikers aankomt. Het komt niet helemaal als een verrassing, want Google kondigde dit een jaar geleden al aan. Of het alleen naar de Pixels komt, naar heel Android of naar een beperkt aantal telefoons, dat is nog onbekend. Sowieso kan niet elke telefoon een functie als deze aan, omdat je er een specifiek soort ingebouwde modem voor nodig hebt.

Hulp dankzij satelliet

Het schijnt ook mogelijk te worden om de tekst van je noodberichtje aan te passen, wat een groot voordeel zou zijn omdat je dan specifiekere instructies kunt versturen. Handig als je bijvoorbeeld onder puin ligt of om andere redenen gevonden moet worden. Wel is er een bepaald aantal tekens dat je kunt gebruiken. Bij de Snapdragon-noodsatelliet is de max 160 tekens (inclusief spaties), wat evenveel is als een gewoon sms’je.

Geldt dat straks ook voor die van Google? Het lijkt er wel op dat het Qualcomm (maker van Snapdragon) is dat met deze nieuwe functie te maken heeft. Het heeft gezegd dat het satellietcommunicatie over de hele wereld mogelijk wil maken. Dat kan dus iets zijn waar je op wil letten als je een nieuwe telefoon koopt: of hij wel een bepaald modem heeft. Aan de andere kant zijn er meer opties: Samsung heeft zoiets ook, maar dat werkt alleen met Exynos-chips (en die zitten opvallend genoeg niet in de nieuwste S23-serie of Fold 5 en Flip 5).

Voor iPhone-gebruikers is dit allemaal niet zo indrukwekkend: zij kunnen al sinds maart van deze dienst gebruikmaken (in Nederland, in de VS was het vorig jaar al beschikbaar).

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...