Mobile22.06.2020

De opkomst van de eSim en het einde van het simkaartje


Chip in smartphone is handiger en biedt meer megelijkheden

In navolging van T-Mobile en KPN (Simyo) komt vanaf vandaag ook Vodafone met een eSim op de markt. Na de Mini Sim, de Micro Sim en de Nano Sim zit voortaan je mobiele verbinding op een eSim in een chip op het moederbord van je smartphone.

Een eSim (embedded sim) bestaat in het buitenland al jaren en is de onzichtbare opvolger van het traditionele simkaartje. Er is verder geen verschil in de functionaliteit. De eSim is een vinding van GSMA, het internationale consortium van mobiele aanbieders en bekend van o.a. het MWC in Barcelona..

Voordeel van een eSim

Een voordeel is dat je af bent van het gedoe met een los simkaartje. Ook het begrip van een dual-sim (handig als je een tweede simkaart ergens in ‘Verweggistan’ wilt installeren) is hiermee exit. Op een eSim is het mogelijk om meerdere abonnementen van verschillende providers te installeren. Het switchen naar een andere provider lijkt hierdoor eenvoudiger, natuurlijk nog steeds wel afhankelijk van je contract.

Privé en zakelijk in één smartphone

Het belangrijkste voordeel is echter dat je met een eSim, als je een zakelijk en privé toestel bezit, het tweede toestel overbodig maakt. Beide abonnementen/telefoonnummers zitten nu in één smartphone, natuurlijk als je daarvoor kiest.

eSim en veiligheid

Een eSim zit in het toestel, bij diefstal wordt het dan aanzienlijk lastiger om het toestel te hergebruiken. Nog niet helemaal duidelijk is of je het toestel ook kunt blokkeren. Sowieso is er sprake van een minimale ruimte winst in het toestel, welke fabrikanten nu eenmaal graag gebruiken om nog een paar cellen aan battery-power toe te voegen.

eSim everywhere, van je koelkast tot in je auto

De echte vooruitgang vinden we niet in een smartphone maar in andere toepassingen. Denk aan IoT gerichte toepassingen (nu nog met een eigen standaard) zoals de beveiliging van je woning, slimme koelkasten en andere apparatuur, maar misschien nog meer voor in de auto waar straks de aanwezigheid van 5G essentieel zal worden. Overal kun je met een slimme chip aan de slag. Ontwikkelaars zullen er zeker mee aan de slag gaan.

Welke toestellen beschikken over een eSim

Op dit moment is het nog zoeken naar welke toestellen de beschikking hebben over een eSim. Het lijkt er op dat dit alleen om de nieuwste modellen van smartphone fabrikanten gaat. Bij Apple zijn de iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR en nieuwer (IPhone 11) voorzien van dual-sim met een nanosimkaart en een eSIM. Bij Samsung beschikken alle nieuwe S20 modellen over een eSim net als nieuwe Google Pixel en de Motorola RAZR (2020). De toestellen van de Chinese fabrikanten, zoals Huawei, OnePlus, Nokia en Xiaomi beschikken (nog) niet over een eSim.

Picture credits: PxHere

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Technology

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden