Mobile28.04.2022

Chips en smartphones duwen winst Samsung omhoog


Samsung heeft een prima kwartaal achter de rug. Dat is voor de Koreaanse fabrikant ook wel weer eens leuk. Nu gaat het al jaren niet écht slecht met deze tech-gigant, zeker als je het vergelijkt met concurrent Huawei. Maar, in het eerste kwartaal van dit jaar steeg de winst, vergeleken met een jaar eerder, met meer dan 50 procent, naar omgerekend zo’n 10,5 miljard euro (14,1 biljoen Koreaanse Won). Ook de omzet steeg, voor het derde kwartaal op rij, naar een recordhoogte; 58,1 miljard euro (77,8 biljoen Won).

Met dank aan geheugenchips en smartphones

De grote drijfveren van deze omzet en winststijgingen waren de memory en smartphone divisies. Zij namen met respectievelijk 6,3 en 2,8 miljard euro winst samen meer dan 85 procent van alle winst voor hun rekening. De omzet van beide divisies kwam uit op iets meer dan 44 miljard euro (59 biljoen Won), ofwel zo’n 75 procent van de totale omzet. Kortom, beide divisies behaalden niet alleen forse omzetten, ook de marges waren relatief beter dan die van de andere Samsung onderdelen, zoals de displays en tv’s.

Hoewel de smartphone tak van Samsung dus nog steeds dikke winsten boekt, moet wel aangetekend worden dat de resultaten van die divisie minder goed waren dan een jaar eerder. Samsung wijt dat aan de welbekende chiptekorten waardoor er minder smartphones geproduceerd kunnen worden. Bovendien, zo stelt Samsung, heeft de geopolitieke onrust ook zijn weerslag op de smartphone markt.

Steeds minder dure smartphones

Daarnaast heeft Samsung natuurlijk ook al enkele jaren te maken met het feit dat de high-end modellen (Galaxy S-serie) steeds moeilijker aan de man en vrouw te brengen zijn. De veel goedkopere Galaxy A-series – wat soms meer dan 1000 euro prijsvoordeel kan opleveren – doen qua prestaties voor de gemiddelde gebruiker nauwelijks nog onder voor hun duurdere broers. Simpel gezegd, die toestellen met prijskaartjes van 1000 tot 1500 euro zijn dat geld gewoon niet meer waard.

Wat betreft de omzet- en winstverwachtingen voor het komende kwartaal, en de rest van het jaar, houdt Samsung ondanks de al drie maanden op rij stijgende omzet, nog wel een slag om de arm. Het verdere verloop van de coronapandemie (die in China nog altijd tot forse lockdowns en fabriekssluitingen leidt), de geopolitieke situatie in de wereld en, uiteraard, de chiptekorten, worden daarvoor nauwlettend in de gaten gehouden.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Samsung

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Samsung heeft in Parijs tijdens Galaxy Unpacked nieuwe telefoons, smartwatches, oordopjes en een slimme ring aangekondigd.

Mobile10.07.2024

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

De lekken van de aankomende Samsung-producten zijn zodanig serieus, dat het erop lijkt dat alles al bekend is. Dit is wat we weten.

Mobile04.07.2024

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen

Samsung heeft sneakers gemaakt in samenwerking met de Nederlandse ontwerper Roel van Hoff. Je kunt ze alleen winnen, en alleen in Nederland.

Gadgets13.06.2024

Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen

Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan

Samsung is verdacht open over zijn aankomende gadget, de slimme ring. Het laat het juist heel bewust weten om Oura voor te zijn.

Gadgets04.06.2024

Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan

5 dingen die we al weten over de Samsung Galaxy Ring

Er wordt verwacht dat Samsung Galaxy Ring aankondigt in juli, samen met nieuwe slimme horloges, foldables en oordopjes. Wat kan-ie?

Gadgets30.05.2024

5 dingen die we al weten over de Samsung Galaxy Ring

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Ondertussen is Keukenhof tijdelijk gesloten, maar wij mochten een laatste magische night meemaken: A night at Keukenhof. Klinkt als een horrorfilm, is het verre van. Samen met de Samsung Galaxy S24 gingen we op pad, nachtfoto’s maken.

Mobile30.05.2024

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

Samsung staat op het punt om een geheel nieuwe tak van sport aan te boren: slimme ringen. Helemaal nieuw is het niet, want het apparaat lijkt erg op een smartwatch, maar dan in een kleinere vorm, maar het is wel een nieu...

Gadgets21.03.2024

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

De telefoons van Apple worden vaak gezien als een soort heilige graal van telefonie. Hoewel de toestellen zeker hun voordelen hebben, is het niet per definitie zo dat Android-toestellen minder goed zijn. Regelmatig hebbe...

Mobile07.03.2024

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?