Mobile13.12.2017

​Bespaar energie met behulp van een app


Steeds meer mensen zien het belang in van energie besparen. Om energie te kunnen besparen, is het handig om inzicht te hebben in je energieverbruik. Gelukkig zijn er verschillende apps van energieleveranciers die je daar een handje bij kunnen helpen. Welke leveranciers bieden zo’n app aan, wat zijn de specificaties en wat zijn de (eventuele) kosten?

Apps van energieleveranciers

Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig een energie-app aan. De specificaties, kosten en beschikbaarheid verschillen per app. Sommige apps zijn voor iedereen beschikbaar, terwijl er ook leveranciers zijn die hun app alleen aan klanten aanbieden. Dit laatste geldt voor de app van DELTA en van E.ON. Let hiermee wel op; ga niet zomaar voor een bepaalde energieleverancier omdat deze een goed app aanbiedt. De energieprijzen verschillen namelijk per leverancier. Daarom is energie vergelijken erg belangrijk.

De volgende energieleveranciers bieden een app aan: DELTA (DELTA Comfort Wijzer), E.ON (EnergieAssistent), Eneco (Toon-app), Essent (VerbruiksManager), Greenchoice (Greenchoice-app), NLE (NLEx-inzicht), Nuon (Mijn Nuon App), Oxxio (Oxxio App) en Qurrent (Qurrent Energie).

Specificaties apps

De specificaties verschillen per energie-app. Met veel van de apps kun je jouw energieverbruik vergelijken met dat van het gemiddelde huishouden. Ook kun je je energieverbruik meestal vergelijken met je eigen verbruik in andere periodes. Met sommige apps kun je bespaardoelen instellen, dit kan bijvoorbeeld met de DELTA Comfort Wijzer, NLEx-inzicht, Mijn Nuon App, Oxxio App en Qurrent Energie. In de meeste apps worden ook bespaartips gegeven, waardoor je nog gemakkelijker energie kunt besparen.

App en slimme meter

De meeste energie-apps kun je met zowel een traditionele meter als een slimme meter gebruiken. Maar er zijn ook apps die je alleen kunt gebruiken als je een slimme meter hebt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de DELTA Comfort Wijzer, NLEx-inzicht en Toon-app. Een energie-app combineren met een slimme meter heeft wel een groot voordeel. Met een slimme meter kunnen de meterstanden namelijk automatisch worden uitgelezen, waardoor je het energieverbruik per dag of zelfs per uur in je energie-app kunt inzien. Heb je een traditionele meter, dan moet je de meterstanden handmatig invullen in je app.

Kosten van de apps

De meeste energie-apps zijn gratis te downloaden. Wel heb je bij sommige apps een abonnement nodig om de app (optimaal) te kunnen gebruiken, of moet je eerst eenmalig een pakket aanschaffen. Zo moet je voor de Toon-app van Eneco een abonnement afsluiten voor 4,50 euro per maand. Ook moet je voor deze app Toon aanschaffen, de slimme thermostaat van Eneco. De DELTA Comfort Wijzer-app werkt alleen als je eenmalig een DELTA Comfort Wijzer-energiemanagementpakket aanschaft van 99 euro.

Inzicht opbrengst zonnepanelen

Heb je zonnepanelen en wil je inzicht in de opbrengst hiervan? Dat kan met alle energie-apps van de energieleveranciers. Dit is echter niet altijd gratis. Zo moet je hiervoor bij Qurrent Energie de uitbreidingsset Qbox Solar nodig. Dit pakket kost tussen de 75 en 255 euro, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je op je dak hebt. Ook bij DELTA heb je een aanvullend pakket nodig, namelijk het pakket ‘Inzicht in zonnepanelen’, dat 173 euro kost. Bij de EnergieAssistent van E.ON moet je een opwekmodule van 2,50 euro per maand afsluiten om inzicht te krijgen in de opbrengst van je zonnepanelen.

Verder lezen over Apps

Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels

Epic had Google vier jaar geleden al aangeklaagd voor het runnen van een monopolie op de appwinkel, maar nu komt daar een nieuwe rechtszaak bij. 

Mobile01.10.2024

Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels

Je kunt nu met Duolingo-personages bellen om een taal te leren

Nu gaat Duolingo normaal om de streaks, maar binnenkort kun je meer dan alleen hardop tegen de app spreken.

Online25.09.2024

Je kunt nu met Duolingo-personages bellen om een taal te leren

WeTransfer-links blijven eindelijk langer geldig dan drie dagen

WeTransfer wordt vanaf vandaag een stuk beter: bestanden kunnen veel langer worden gedownload. Als je lid bent van WeTransfer is dat 30 dagen.

Online22.08.2024

WeTransfer-links blijven eindelijk langer geldig dan drie dagen

De dramatische Sonos-app lijkt weer de goede kant op te gaan

Wat heeft Sonos toch met zijn app gedaan? De meest basic mogelijkheden zijn er al twee maanden uit. Maar, ze komen terug.

Gadgets19.07.2024

De dramatische Sonos-app lijkt weer de goede kant op te gaan

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

Claude. Niet de zanger van dat catchy half-Franse nummer, maar de kunstmatige intelligentie-tool.

Online17.07.2024

AI-app Claude is nu beschikbaar op je smartphone 

TikTok komt met nieuwe app Whee: alleen voor je belangrijkste vrienden

TikTok introduceert Whee. Maar het is geen mogelijkheid via TikTok: het is een heel nieuwe app. Origineel is het alleen niet.

Social Media19.06.2024

TikTok komt met nieuwe app Whee: alleen voor je belangrijkste vrienden

Thuiswerkers, pas op als je af en toe doet alsof je werkt

Thuiswerkers hangen nu bedrijven ontdekken dat sommige mensen ‘als de kat van huis is dansen de muizen op tafel’ wel heel serieus nemen.

Online17.06.2024

Thuiswerkers, pas op als je af en toe doet alsof je werkt

5 signalen om datingfraude te herkennen

Ze verschijnen uit het niets en laten je sprakeloos achter. Plotseling ontmoet je de meest perfecte persoon die je je maar kunt voorstellen: lief, attent, charmant, en intelligent. Ze lijken altijd precies te weten wat te zeggen.

Cybercrime14.06.2024

5 signalen om datingfraude te herkennen