Apps worden duurder bij Apple

Apps worden duurder bij Apple

De goedkoopste apps worden vanaf 5 oktober 20 procent duurder

Vorig artikel Volgend artikel

Apple gaat met ingang van 5 oktober de prijzen van apps en in-app aankopen in de App Store verhogen. Voor het eerst worden daarbij ook de goedkoopste apps, die al jaren op 99 cent liggen, niet ontzien. In absolute zin lijkt de prijsverhoging, 20 cent voor de goedkoopste apps, niet heel erg spectaculair, maar het is natuurlijk wel gewoon een stijging van 20 procent!

Apps die nu nog 1,99 kosten worden zelfs 25 procent duurder: 2,49. De gemiddelde prijsstijging ligt tussen 20 en 25 procent. Dat ga je vooral merken bij de duurdere apps. Voor een app die nu nog 49,99 kost moet je straks 59,99 dokken.

Alleen voor nieuwe apps en in-app aankopen

Waarom de prijzen aangepast worden, voor het laatst gebeurde dat in augustus 2021 en dan met name voor de duurdere apps, zegt Apple niet. Dat wil zeggen, de fabrikant laat alleen weten dat de prijsverhoging in Vietnam mede ingegeven is door hogere belastingen. In het persbericht van de prijsverhoging staat verder alleen dat apps in de Eurozone (met uitzondering van Montenegro) en een negental andere landen (waaronder Zweden, Polen, Zuid Korea en Japan) zullen stijgen.

De prijzen voor lopende app-abonnementen, zoals Buienradar, blijven ongewijzigd. Daarvoor zouden Apple en de aanbieders van de apps met de betreffende gebruikers namelijk een nieuwe overeenkomst moeten afsluiten. Hieronder staat de nieuwe ‘tariefkaart’ voor de verschillende zogenoemde ‘tiers’.

AppStore-Prijzen-051022
De nieuwe App Store tarieven per 5 oktober 2022

Ontwikkelaars krijgen meer geld

Een deel van de prijsverhoging komt ook ten goede aan de ontwikkelaars. De extra inkomsten worden berekend op basis van de prijs exclusief BTW van de apps, zo stelt Apple.

“Zodra deze wijzigingen van kracht worden, zal ook de Prijzen en Beschikbaarheid sectie van Mijn Apps bijgewerkt worden. Ontwikkelaars kunnen de prijs van apps en in-app-aankopen (inclusief automatisch verlengbare abonnementen) op elk moment wijzigen in App Store Connect. Voor abonnementen kunnen zij ervoor kiezen om de prijzen voor bestaande abonnees te behouden”, aldus het persbericht van Apple.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...