Mobile29.07.2013

Mobiel werken verandert de werkplek, maar niet voor iedereen


mobiel-werken-verandert-de-werkplek-maar.jpg
mobiel-werken-verandert-de-werkplek-maar.jpg

Internetverbindingen: er zijn dingen waar we slechter in zijn, in Nederland. Terwijl 4G langzaam maar zeker wordt uitgerold en steeds meer dorpen en steden beschikken over glasvezel, maakte Ziggo onlangs bekend dat er een miljoen wifispots worden ingericht, verspreid over het land.

Kom daar maar eens om in België: in 2012 had daar 19 procent van de inwoners toegang tot mobiel internet (tegen een Europees gemiddelde van 43%).

Niet voor niks zijn we in Nederland (samen met Zweden) koploper als het gaat om internetgebruik. Dat geldt niet alleen voor particulieren; zeker ook het bedrijfsleven profiteert van snelle vaste en mobiele verbindingen op kantoor en bij werknemers thuis. De voordelen mogen inmiddels bekend zijn: medewerkers zijn niet meer gebonden aan de vaste werkplek, maar kunnen overal en altijd aan de slag.

Dat bespaart het bedrijfsleven geld en draagt er tegelijkertijd aan bij dat het kantoor zoals we dat nu nog kennen, langzaam maar zeker verdwijnt. Onderzoek van Citrix leert dat 97 procent van de Nederlandse (IT-)managers verwacht dat de werkplek voorgoed verandert door mobiliteit. Niet alleen omdat mensen thuis kunnen werken en collega’s elkaar dus minder vaak bij de koffieautomaat tegenkomen, maar het zorgt ook voor een snellere omarming van de nieuwste technologie en een verbetering van de productiviteit.

De belangrijkste reden om een mobiele organisatie te worden is het binden van medewerkers (genoemd door 26%). Lagere huurkosten als gevolg van flexplekken en het proactief kunnen inspelen op beveiligingsproblemen op de eigen devices spelen ook een rol.

Overigens is het nog niet zo dat alle lagen van de organisatie zelf mogen bepalen waar en wanneer ze werken; bijna de helft (48%) van de ondervraagden geeft aan dat dit alleen geldt voor specifieke medewerkers. Dat is misschien ook wel logisch, aangezien er altijd beroepen zullen blijven waarvoor fysieke aanwezigheid vereist is.

Tenslotte: dat mobiliteit niet alleen voordelen met zich meebrengt, wordt ook duidelijk uit het onderzoek. De grootste kopzorgen van managers op dit gebied zijn de beveiliging van informatie (61%), risicovol gedrag van medewerkers (52%) en data-privacy (47%).

Mobiele en vaste internetverbindingen zullen de komende jaren naar verwachting nóg sneller worden en vormen dan ook geen belemmering meer voor organisaties om medewerkers mobiel te laten werken. Met alle voordelen van dien: hogere productiviteit en werknemerstevredenheid, en lagere kosten.

Die voorsprong zullen we voorlopig nog niet hoeven op te geven.

citrix-infographic-nl-lr.jpg
citrix-infographic-nl-lr.jpg