Sony's nieuwe VR-systeem scant je hele lijf voor het metaverse

Sony's nieuwe VR-systeem scant je hele lijf voor het metaverse

Vorig artikel Volgend artikel

We kennen allemaal Xbox Kinect nog wel: de camera die je lichaam zo scande dat je je hele lijf kon terugzien op het scherm. Soms wat confronterend, maar wel heel tof dat technologie dat anno 2010 al kon. Nu is er een manier om je lijf alsnog te scannen, maar dan voor het metaverse. Niet van Microsoft, maar van Sony. Het heet Mocopi.

Mocopi

We kennen het metaverse veelal van Horizon Worlds, het metaverse van Facebook-moederbedrijf Meta dat helaas nog niet in Nederland uit is. Daar hebben mensen geen benen gehad. Het is sowieso nog een wat ver-van-ons-bed-show, voordat we straks allemaal fanatiek in het metaverse stappen. Maar als we er straks onze eerst stappen in zetten, dan kunnen we dat met een beetje hlup van Sony wel heel accuraat doen. Het heeft namelijk Mocopi geïntroduceerd. Een soort schijfjes die je op je ledematen bevestigt en waarmee wordt gezorgd dat je met je hele lijf in het metaverse te zien bent.

Mocopi is een nieuwe motion-caption-methode die niet alleen kan worden gebruikt in het metaverse. Mensen die bijvoorbeeld hun eigen games maken, die kunnen hun motion capturing gebruiken in programma’s als Unity, VRChat en Autodesk MotionBuilder. Het voordeel is dat het niet een heel duur systeem is: voor zo’n 360 euro kunnen creatievelingen op een vrij laagdrempelige manier realistischere bewegingen aan hun games toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan 3D-artiesten. Ook Vtubers worden aangemerkt als doelgroep: dat zijn YouTubers en streamers die zelf niet in beeld zijn, maar een virtuele avatar zijn. Voor hen zou Mocopi in veel gevallen een veel goedkopere manier zijn dan de vele duurdere oplossingen die er zijn voor virtuele, bewegende avatars.

Sony en het metaverse

Het is de vraag wat Sony precies van plan is met het metaverse. Heeft het plannen met bijvoorbeeld PlayStation, dat natuurlijk al zijn eigen VR-systeem heeft, of zal het instappen op het metaverse van een ander bedrijf? Sowieso zijn er al metaverses te betreden via Sony’s virtual reality-bril, zoals Roblox. Roblox is in principe een game, maar omdat iedereen er werelden in kan maken is het tegelijkertijd een metaverse.

Elke Mocopi heeft zijn specifieke locatie die je bevestigt met een band op je hoofd, heup, enkels en polsen. De sensoren werken via Bluetooth en een Android- of iOS-telefoon, maar niet zomaar elke telefoon. Het werkt alleen met sommige Sony Xperia’s en iPhone 12, 13 en 14. Ze lijken misschien redelijk flink, maar ze wegen weinig: zo’n 10 gram. Je laadt ze op via USB-C en je kunt daarmee een vrij lange batterijduur verwachten van 10 uur. Ze verschijnen in januari 2023, in eerste instantie alleen in Japan.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...