Hoezo, het gaat alleen maar over Corona in de media?

Hoezo, het gaat alleen maar over Corona in de media?

Top tien corona-termen meer dan 400.000 keer op radio, tv en in

Vorig artikel Volgend artikel

Voor het tweede jaar op rij beheerst de corona pandemie het leven van vrijwel iedereen hier in Nederland. Daarom zal niemand raar opkijken dat corona ook in de media (radio, tv en podcasts) nog steeds een hot topic is. RTV Monitor heeft de cijfers bij die aandacht onderzocht. Corona werd het meest genoemd. Dat woord verscheen maar liefst 157.000 keer op de radio, tv en in podcasts. Nu is corona natuurlijk sowieso al een onderwerp waar je niet om heen kunt, maar met deze media-aandacht zou je er zelfs onder een steen niet meer aan kunnen ontsnappen.

Vaccin(atie) en testen ook in top 3

Maar het stopt natuurlijk niet bij de term corona alleen. We worden op radio, tv en in podcasts ook overspoeld met berichten over ‘testen’ en ‘vaccin(atie)’. Om precies te zijn respectievelijk 47.600 en 78.000 keer. Nieuw in de lijst is het buzzwoord van 2021: corona toegangsbewijs met 15.000 media ‘optredens’.

Verder staan in de top 10 ook de bekende ‘evergreens’ als RIVM, GGD, persconferentie , avondklok, lockdown en niet te vergeten de anderhalve meter. De ‘corona onderwerpen’ uit de top tien kwamen tussen 1 januari en eind november meer dan 425.000 voorbij op radio, tv en in podcasts.

Corona-Termen-Media
De 'corona media top 10 van 2021' Bron: RTV Monitor

Willempie en Dansen met Janssen

Het moge duidelijk zijn dat RTV Monitor bij het samenstellen van deze lijst niet gekeken heeft naar de aandacht voor corona-gerelateerde onderwerpen en termen op de diverse Social Media kanalen. Anders zouden ‘Willem Engel’ veel hoger op de lijst staan dan de 21e plek (908 vermeldingen). Hetzelfde geldt ongetwijfeld voor ‘Dansen met Janssen’ (22e, 615 vermeldingen) en Code Zwart (18e met 1120 vermeldingen).

RTV Monitor maakt gebruik van AI-algoritmen en hun jarenlange kennis en ervaring van de media om de lijst samen te stellen. Daarvoor worden alle nieuws- en actualiteitenrubrieken van landelijke en regionale radio en televisie, debatten en vergaderingen vanuit de Tweede Kamer en een divers scala aan podcasts 24/7 opgenomen en automatisch, in real time omgezet in tekst.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...