Media16.11.2021

​De voordelen en nadelen van luisterboeken


Spotify heeft een duidelijk signaal afgegeven: na podcasts wil het zich nu gaan richten op audioboeken. Op zich een heel logisch stap: als mensen graag luisteren naar andere mensen die praten, waarom dan niet naar mensen die een verhaal voorlezen? Er kleven een heleboel voor- en nadelen aan audioboeken: dit zijn ze.

Voordeel: je kunt multitasken

Het is de nummer één reden waarom podcasts populair zijn: je hebt je handen vrij om andere dingen te doen. De een luistert wanneer hij of zij de was opvouwt, de ander terwijl hij of zij in de auto zit. Hetzelfde geldt uiteraard voor audioboeken. Je kunt misschien beter niet luisteren tijdens werk, omdat je aandacht dan ergens anders is, maar als je iets doet waarbij je je brein iets minder hard nodig hebt, dan is het ideaal. Uiteraard moet je bij autorijden je hersens er ook bij hebben, maar over het algemeen zijn er ook veel momenten waarop je wel iets kunt luisteren.

Voordeel én nadeel: de voorlezer brengt het tot leven

Wanneer je een boek leest, dan gaat je brein er vanzelf allerlei voorstellingen bij maken van wat er wordt omschreven, maar ook hoe de hoofdpersonen er in jouw hoofd uitzien. Als iemand een boek voorleest, dan is dat proces iets minder in jezelf. Je associeert dat boek uiteindelijk waarschijnlijk ook met die stem. Aan de ene kant wordt hierdoor dat gedeelte in je hoofd toch wat meer ingevuld, maar aan de andere kant kan een vertelstem een boek enorm goed tot leven brengen. Meer nog dan je misschien zelf had kunnen bedenken.

Voordeel: je kunt eerder beginnen met lezen

Als je een boek koopt, dan wil je er meestal even rustig voor gaan zitten om het boek te lezen. Nu kun je naast de boekwinkel op een bankje gaan zitten en gaan lezen, maar een audioboek kun je ten eerste op welk moment dan ook kopen en ten tweede meteen beginnen met luisteren. Het is daarmee wel wat minder een moment voor jezelf zoals een boek.

Nadeel: je moet wel je telefoon opladen

Op zich moet je voor heel veel zaken je telefoon opladen, maar een audioboek gaat niet werken zonder een apparaat om het op af te spelen. Er is stroom voor nodig en dat is bij een gewoon boek niet het geval. Hierdoor ben je altijd afhankelijk van een stopcontact als je lang achter elkaar zou willen luisteren (of een powerbank).

Voordeel: je hebt geen licht nodig

Als je naast iemand ligt en ‘s avonds in bed nog wil lezen, dan krijg je misschien wat ruzie over het licht dat aan staat. Je hebt om een boek te lezen in het donker altijd licht nodig. Om een boek te luisteren dan weer niet. Met oordopjes in heeft de persoon naast je überhaupt geen idee dat jij nog urenlang naar een boek luistert, terwijl hij of zij allang slaapt.

Nadeel: een boek is minder waard als drager

Stel je bent op vakantie en je leest lekker een boek op het strand. Even zwemmen in de zee? Ja hoor, hop boek aan de kant en een frisse duik nemen. Je hoeft niet zo snel bang te zijn dat iemand er met je boek vandoor gaat. Je telefoon daarentegen: die kun je niet alleen door de zandkorrels beter niet op het strand neergooien, maar ook wordt die eerder gestolen, waardoor zo’n kwartiertje zwemmen in de zee toch wat minder ontspannen voelt.

Voordeel: je weet meteen waar je tijdwise aan toe bent

Bij een boek weet je nooit helemaal hoe lang je ermee bezig bent, tenzij je enorm veel leest. Bij een audioboek weet je exact hoeveel uren je kunt luisteren om het boek uit te ‘lezen’. Hierdoor kun je het luisteren bijvoorbeeld verdelen over meerdere dagen, als je het per se voor een bepaalde datum moet hebben gelezen. Erg handig!

Nadeel: je kunt er niet even doorheen skippen

Er zijn steeds meer boeken die niet lineair zijn: je hoeft dus niet per se hoofdstuk 1 te lezen, dan hoofdstuk 2, en zo verder. Er wordt door sommige auteurs juist aangeraden om het boek per hoofdstuk te lezen dat jou interessant lijkt. Dat gaat niet werken bij een audioboek, tenzij je heel specifiek naar een bepaald hoofdstuk kunt skippen. Toch zal dat minder snel gebeuren, omdat je geen overzicht hebt: je ziet niet met je ogen wat je kunt verwachten, waardoor even ergens doorheen skippen niet zo makkelijk gaat.

Voordeel: het neemt geen ruimte in

Je kunt boeken natuurlijk na het lezen weer doorverkopen, maar denk ook aan je bagage: ze nemen ruimte in die een audioboek niet nodig heeft. Die staat gewoon op je telefoon (of ergens in een server, bereikbaar via je telefoon). Hierdoor kun je meer andere dingen meenemen op reis. Je moet alleen met je telefoon wel bedenken dat je de bestanden ook offline beschikbaar moet maken, want streamen in het vliegtuig is op veel plekken niet mogelijk (of heel duur).

Nadeel: je kunt geen notities maken

In een boek kun je met een highlighter belangrijke zaken aankaarten, wat misschien niet zo handig is als je het nog wil doorverkopen, maar wel als je het bijvoorbeeld voor een tentamen nodig hebt. Het is in een audioboek niet mogelijk om notities te maken op de pagina of iets te highlighten.

Voordeel en nadeel: mensen met een beperking kunnen meegenieten (of juist niet)

Als je met een visuele beperking een boek wil lezen, dan is dat ofwel niet mogelijk, of je hebt allerlei tools nodig. Een audioboek heeft dat niet: als je oren nog prima werken, dan kun je toch nog van een boek genieten. Het werkt uiteraard ook andersom: heb je juist gehoorproblemen, dan heb je weinig aan een audioboek en zal een gewoon boek alles voor je betekenen.

Er is voor beide media veel te zeggen en het is dan ook geheel persoonlijk wat je zelf graag hoort of leest. Misschien dat het zelfs met het genre te maken heeft waar je voor kiest: 50 Shades of Grey klinkt waarschijnlijk toch beter in je hoofd dan wanneer een frivole vertelstem het allemaal opratelt. Hoe dan ook is het fijn dat we door audioboeken gewone boeken op een nieuwe manier kunnen ervaren.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Audio

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

Nothing heeft nieuwe oordopjes aangekondigd en die zijn erg opvallend. Sterker nog, het blijft niet bij één paartje, maar twee nieuwe paartjes.

Gadgets18.04.2024

Nothing komt met nieuwe oordopjes en ze zijn kanariegeel

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Spotify biedt geen luisterboeken: waarom dat gaat veranderen

Het lijkt zo logisch: Storytel kan het, waarom Spotify dan niet? Luisterboeken aanbieden staat wel al lang op de plannen van Spotify, maar toch heeft het tot nu toe alleen hoog ingezet op podcasts. Raar, zou je denken, w...

Online24.01.2024

Spotify biedt geen luisterboeken: waarom dat gaat veranderen

Tijdmachine: Discman was echt niet antishock, maar dat gaf niks

Laatst hadden we het over de Walkman en nu gaan we het hebben over een andere uitvinding van Sony: de Discman. Zoals je het ongetwijfeld al verwacht is het ook een apparaatje waardoor je draagbare muziek kon luisteren, a...

Gadgets18.12.2023

Tijdmachine: Discman was echt niet antishock, maar dat gaf niks

Sonos teaset nieuw product: is het een hoofdtelefoon?

Sonos-ceo Patrick Spence heeft gezegd dat Soos in 2024 met een heel nieuw product komt. Het is natuurlijk bekend van audio, maar blijft wel beperkt tot speakers. In alle soorten en maten: soundbars, draagbare speakers en...

Gadgets16.11.2023

Sonos teaset nieuw product: is het een hoofdtelefoon?

​Tijdmachine: Walkman was onze eerste draagbare muziek

Welke muziekspeler je als tiener gebruikte om onderweg muziek te luisteren zegt veel over uit welke generatie je komt: is het je smartphone, dan ben je waarschijnlijk erg jong. Heb jij nog met een discman rondgelopen, da...

Gadgets13.11.2023

​Tijdmachine: Walkman was onze eerste draagbare muziek

​Review: Nieuwe Motiv Home speaker van Teufel een echte alleskunner

Teufel kondigde onlangs de lancering aan van een nieuw all-in-one streaming systeem: de Motiv Home. Een speaker die ondersteuning biedt aan alle mogelijk denkbare manieren om muziek of andere audio af te spelen. Van Airp...

Gadgets09.11.2023

​Review: Nieuwe Motiv Home speaker van Teufel een echte alleskunner

​Audioboeken op Spotify: 5 x waarom we houden van audioboeken

Spotify Premium-gebruikers in Engelstalige landen zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben geluk: zij hebben als eerste ‘gratis’ toegang tot de audioboeken van Spotify: 15 uur per maand om precies...

Online04.10.2023

​Audioboeken op Spotify: 5 x waarom we houden van audioboeken

Verder lezen over Boeken

Waanzinnige roadtrips: avontuurlijke en prachtige routes die je wilt gaan rijden

Het kan niemand zijn ontgaan, wij maken nu eenmaal graag roadtrips en dan het liefst ook nog eens op plekken die niet zo vanzelfsprekend zijn. Roadtrips zijn veel leuker dan welke andere manier van reizen ook. Ik geef to...

Online24.10.2023

Waanzinnige roadtrips: avontuurlijke en prachtige routes die je wilt gaan rijden

Bestel het boek nu!
​Audioboeken op Spotify: 5 x waarom we houden van audioboeken

Spotify Premium-gebruikers in Engelstalige landen zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben geluk: zij hebben als eerste ‘gratis’ toegang tot de audioboeken van Spotify: 15 uur per maand om precies...

Online04.10.2023

​Audioboeken op Spotify: 5 x waarom we houden van audioboeken

Ik wil meer lezen; hoe blijf je de motivatie houden?

Lezen is een geweldige manier om te ontspannen, te leren en je verbeelding te stimuleren. Of je nu romans, non-fictie, tijdschriften of blogs leest, het kan een belangrijk onderdeel zijn van je dagelijkse routine. Maar s...

Lifestyle23.03.2023

Ik wil meer lezen; hoe blijf je de motivatie houden?

Apple laat luisterboeken inspreken door kunstmatige intelligentie

Luisterboeken kennen we als boeken die zijn ingesproken door mensen. Schrijvers, BN’ers of minder bekende, maar wel prettige stemmen. Je moet er niet aan denken dat Siri of Google Assistent een heel boek gaat voorlezen...

Technology06.01.2023

Apple laat luisterboeken inspreken door kunstmatige intelligentie

Maar dat gaat niet zomaar
Kluun: “Ik ‘lees’ door luisterboeken 2 tot 3 keer zoveel”

Kluun is een schrijver, een verhalenverteller, maar ook een voorlezer. Hij heeft deze week op Storytel de luisterversie van zijn boek DJ gelanceerd: een bijzondere samenwerking met DJ Bart Thimbles, die volgens de schrij...

Media28.01.2022

Kluun: “Ik ‘lees’ door luisterboeken 2 tot 3 keer zoveel”

​Spotify komt met luisterboeken en nieuwe statistieken

Het einde van het jaar komt eraan, de mogelijkheid om je Wrapped-lijst nog te beïnvloeden is sinds 31 oktober verleden tijd en iedereen zit dus te wachten op jaarlijstjes van Spotify. De streamingdienst komt wel vast me...

Entertainment12.11.2021

​Spotify komt met luisterboeken en nieuwe statistieken

Nieuwe schrijver? Hier kun je jouw boek aanbieden aan uitgevers

Ben jij een beginnend schrijver en heb je een manuscript klaar liggen maar je weet niet hoe je uitgevers kunt benaderen dan is er nu een oplossing. Manuscript Digest lanceert een platform waarop je jouw talenten kunt lat...

DC Business12.11.2021

Nieuwe schrijver? Hier kun je jouw boek aanbieden aan uitgevers

Storytel lanceert eigen e-reader in Nederland

Vandaag introduceert Storytel haar eigen e-reader in Nederland: de Storytel Reader. Een device waarop gebruikers voor een vast bedrag per maand hun favoriete boeken onbeperkt kunnen luisteren en lezen. Uniek aan het devi...

Gadgets12.07.2021

Storytel lanceert eigen e-reader in Nederland

Verder lezen over Spotify

Spotify komt met gepersonaliseerde AI-playlist die je zelf maakt

Je weet hoe veel AI-chatbots werken: je schrijft een opdracht, een prompt, stuurt die in en wacht dan tot de AI-chatbot er iets mee doet. Spotify wil dat je dat nu ook gaat inzetten om playlists te maken. Uiteraard komt...

Online08.04.2024

Spotify komt met gepersonaliseerde AI-playlist die je zelf maakt

Muziekstreamingdienst Spotify lijkt steeds meer op Primark

Spotify heeft sinds het begin van de app in 2006 nog nooit zijn prijzen verhoogd, tot het jaar 2023 aanbrak. Toen werd het duurder. En nu we net gewend zijn geraakt aan 2024, gaan ook dit jaar de prijzen van de streaming...

Online05.04.2024

Muziekstreamingdienst Spotify lijkt steeds meer op Primark

Spotify wil je iets leren met videocursussen over muziek en zaken

Spotify introduceert weer iets nieuws: na een medium dat antwoord geeft op je levensvragen en muziekvideo’s, begint de muziekstreamingdienst nu met videocursussen waarmee je bijvoorbeeld kunt leren muziek maken. Maar h...

Online25.03.2024

Spotify wil je iets leren met videocursussen over muziek en zaken

​Spotify laat je nu ook muziekvideo’s bekijken

Terwijl mensen inmiddels steeds vaker afhaken van Spotify omdat het zijn belofte op Hi-Fi maar niet waarmaakt, zien we dat Spotify wel met allerlei andere zaken blijft komen. Denk aan een medium om je levensvragen te bea...

Online13.03.2024

​Spotify laat je nu ook muziekvideo’s bekijken

​Spotify wordt veel duurder in Frankrijk: ook bij ons?

Frankrijk kondigde eind vorig jaar een nieuwe belasting aan, waarop Spotify meteen besloot zijn support voor verschillende muziekfestivals in te trekken. Maar nu merken de gebruikers van Spotify direct hoe vervelend die...

Entertainment08.03.2024

​Spotify wordt veel duurder in Frankrijk: ook bij ons?

Hoeveel is nog onbekend
​Europa geeft Apple gigaboete van 1,84 miljard door Spotify

Apple moet een grote boete betalen van 1,84 miljard euro. De reden is dat Spotify heeft geklaagd. De EU is het niet eens met de regels in de App Store en dat Apple het niet toelaat voor muziekdiensten om goedkopere abonn...

Technology05.03.2024

​Europa geeft Apple gigaboete van 1,84 miljard door Spotify

​Spotify-helderziende raadt muziek aan voor je levensvragen

Spotify komt wel eens met iets geks, zoals playlists voor honden, maar de nieuwe uitvinding is een nieuw niveau gek. Het introduceert een Spotify Muziek-medium: een online medium dat je kan helpen met je meest prangende...

Entertainment01.03.2024

​Spotify-helderziende raadt muziek aan voor je levensvragen

Spotify biedt geen luisterboeken: waarom dat gaat veranderen

Het lijkt zo logisch: Storytel kan het, waarom Spotify dan niet? Luisterboeken aanbieden staat wel al lang op de plannen van Spotify, maar toch heeft het tot nu toe alleen hoog ingezet op podcasts. Raar, zou je denken, w...

Online24.01.2024

Spotify biedt geen luisterboeken: waarom dat gaat veranderen