Marketing05.06.2015

​Learnings van affiliate projecten: 5 tips waar jij ook wat aan hebt!


Affiliate marketing wordt soms gezien als vreemde eend in de online wereld. Toch biedt deze vorm van marketing vele interessante mogelijkheden. Daarom hebben we naast onze dagelijkse werkzaamheden, ook een aantal affiliate websites die we gebruiken om te testen en om van te leren. In dit artikel daarom 5 tips die voortkomen uit learnings van onze projecten. Hier ga jij, of je nu een affiliate website hebt of geïnteresseerd bent middels dergelijke websites te adverteren, ongetwijfeld wat aan hebben. Doe er daarom je voordeel mee!

#1 Budget hosting = budget oplossing

Natuurlijk denk je aan de portemonnee en wil je een maximaal rendement halen uit je website. Het is echter raadzaam goed te overwegen voor welke hostingpartij je kiest. Waarom? Dat wordt ongetwijfeld duidelijk middels het volgende voorbeeld.

Learnings-Affiliate-Projecten-2
Learnings-Affiliate-Projecten-2

Het is augustus 2011, de website staat goed, we hebben inmiddels een nummer twee positie gerealiseerd op een bepaald (veel gezocht) keyword. Je kan dus zeggen dat het lekker gaat! Op een mooie zomerdag in augustus wordt Google Analytics ‘aangeslingerd’ en verrek wat zien we? Een plotselinge drop in het bezoek naar één van onze websites (zie afbeelding hierboven). Na lichtelijk in paniek te zijn geraakt, gaan we op onderzoek uit. We gaan alle opties af. Een penalty is in principe niet mogelijk, omdat we volgens de regels handelen, maar gezien de daling in bezoek moeten we die mogelijkheid toch onderzoeken. Nee, hierover is niks te vinden. Overigens heeft Google überhaupt geen informatie verstrekt over waarom de website niet meer wordt geïndexeerd.

Volgende opties, waren er misschien pagina’s die op ‘noindex’ stonden? Of werd in de robot.txt aangegeven dat Google op bepaalde pagina’s niet mocht komen? Ook dit was beide niet het geval, maar wat was dan de oorzaak? Na lang zoeken bleek één factor het probleem: de hosting. Door het programma Pingdom te gebruiken krijg je een mooi beeld van de prestaties van je website. Hieruit kwam naar voren dat de hosting extreem langzaam was, slecht bereikbaar en er vaak uit lag. Dit is een slecht teken voor Google.

Google komt regelmatig langs om je website te doorlopen (ook wel crawlen genoemd). Dit lukt Google echter (regelmatig) niet door de zojuist genoemde problemen met de hosting. Gevolg, Google denkt: ‘’Als jij het niet belangrijk genoeg vindt dat je website goed bereikbaar is, vind ik je niet belangrijk genoeg voor goede posities!’’ Weeg daarom de kosten die je maakt bij een bepaalde hostingpartij goed af tegen wat het je uiteindelijke oplevert. Het niet geïndexeerd zijn kost namelijk veel meer centjes.

#2 Voeg referenties toe aan je uitkliks

Warempel! Het gaat goed met je website, de inkomsten uit commissies lopen lekker op en je gaat eens onderzoeken hoe je dit kan versterken. Een handige manier om dit te doen is door referenties aan je uitkliks toe te voegen. Hierdoor krijg je een perfect beeld waar de meeste sales en kliks worden behaald op je website. Snap je wat ik bedoel? Wacht, hierbij een voorbeeld van een learning die, door gebruik te maken van referenties, naar voren is gekomen bij een project.

Learnings-Affiliate-Projecten-3
Learnings-Affiliate-Projecten-3

De affiliate website WelkeKoffer.nl, heeft als doel bezoekers te adviseren welke koffer het beste bij haar of zijn behoefte past en waar je deze vervolgens het beste kan kopen. Op de homepage staan verschillende mogelijkheden voor een uitklik. Na een referentie aan de uitkliks te hebben toegevoegd, ontstond er een mooi beeld van welke afbeeldingen / buttons wel en niet werkten.

Zo werd bijvoorbeeld (geheel verrassend) duidelijk dat een afbeelding en button voor kinderkoffers totaal niet werkte. Dat wil zeggen, er werd sporadisch op geklikt en het had, tot op heden, geen sale opgeleverd. Handig inzicht dus, waarmee er vervolgens voor gekozen werd een ander te proberen (FYI: handbagage). De referentie is dus de naam die je geeft aan de uitklik, in dit geval bijvoorbeeld: ‘Home-Promo-Kinderkoffers’. De lijst met referenties kun je vervolgens gaan analyseren.

Daarnaast kan het zeer zinvol zijn dat beide partijen (aanbieders en affiliates) nauw met elkaar samenwerken. Tijdig geïnformeerd worden over wijzigingen of toevoegingen aan het assortiment, samen een actie opzetten, communicatie op één lijn, allemaal zaken waar je van kunt profiteren, zowel als aanbieder als affiliate.

#3 Testen Testen Testen

Blijf vooral altijd veel zaken testen op je website. Probeer bijvoorbeeld eens verschillende aanbieders uit. Het kan natuurlijk zijn dat de commissie voor een bepaalde aanbieder hoger is dan bij een ander. Het is echter zaak niet altijd voor de hoogste te kiezen. Kijk juist goed naar hoe de conversiefunnel op de website van de aanbieder eruit ziet. Maar ook of het een ‘sterke’ naam is en welke USP’s (Unique Selling Points) ze gebruiken. Allemaal zaken die je veel meer kunnen opleveren dan alleen te kijken naar de hoogte van commissies.

Zo kwam het voor dat op een website van ons een bepaalde aanbieder (die niet het hoogste commissiebedrag betaalde) zorgde voor een verdubbeling van het aantal sales. Mooi meegenomen dus! En dat alles door je goed te verdiepen in, en te testen met, diverse aanbieders (partners).

Learnings-Affiliate-Projecten-4
Learnings-Affiliate-Projecten-4

Het sturen op eCPC is hierbij raadzaam. eCPC staat voor Effective Cost Per Click, dit betekent de opbrengst gedeeld door het aantal kliks naar een externe website. Hoe hoger de eCPC, hoe hoger de gemiddelde opbrengst per bezoeker die je naar een andere site verwijst. Dit kun je vervolgens meenemen in je keuze voor bepaalde aanbieders.

#4 Gratis outreach is lastig: segmenteer!

Een leuke en nuttige vorm van content marketing is het delen van een gericht en interessant artikel aan je doelgroep. Natuurlijk kun je dit doen op je eigen website, het is echter veel sterker dit ook te doen richting externe websites. Op deze manier kun je werken aan het verhogen van je autoriteit en extra bezoek genereren. Klinkt bekend in de oren? Oké, dan heb je vast ook wel eens ervaren dat het lastig is jouw content op externe websites te krijgen, zonder hiervoor een (vaak) promotionele bijdrage (centjes) te moeten leveren.

Het is daarom belangrijk dat je een meerwaarde biedt voor de website waar jij je content mee wilt delen. Een mooi voorbeeld hiervan is een artikel op Travelvalley.nl, over ‘De 4 mooiste wegen ter wereld’. Dit is geschreven door een affiliate website over fly & drive vakanties, met als doel leuke en interessante content te delen met reizend Nederland. Je raadt het al, het genoemde doel komt overeen met elkaar, waardoor de kans op een plaatsing wordt vergroot. Verplaats je dus in de website waar jij je artikel wilt plaatsen: wat is eigenlijk het doel van de website? En welke toegevoegde waarde kan ik bieden?

#5 Adverteren? Denk hier ook aan je meerwaarde

Wanneer je wilt gaan adverteren via bijvoorbeeld Google AdWords, zijn er een aantal zaken van belang. Een belangrijke learning uit één van onze is projecten is namelijk dat je niet ‘zomaar’ kunt adverteren in zoekmachines. Je website moet wel een duidelijke (en daar is het woordje weer) meerwaarde hebben voor de bezoeker. Google bijvoorbeeld, accepteert het niet als je te veel mogelijkheden biedt voor het verlaten van de website op de gekozen landingspagina. Zo kwam het voor dat de zojuist genoemde kofferwebsite, niet geaccepteerd werd, omdat er te veel mogelijkheden waren de pagina te verlaten.

De oplossing is het juist focussen op het bieden van een meerwaarde en in mindere mate op de commercie. Dat wil zeggen dat wanneer je gaat adverteren, de nadruk moet liggen op relevante content, dus niet op het realiseren van uitkliks. Het doel is dan ook te zorgen dat mensen geïnteresseerd zijn en verder willen kijken op je website.

Zo, hopelijk heb je wat gehad aan de genoemde tips. Er zijn echter nog veel meer zaken waar je rekening mee moet helpen omtrent affiliate marketing. Mocht je nog geen affiliate website hebben, begin er dan eens aan! Het is vooral erg leuk om te doen, daarbij leer je direct veel verschillende facetten in de onlinewereld en kun je er (als je het goed doet) ook nog eens een leuk zakcentje mee verdienen. Maar denk eraan, weeg je hostingpartij goed af, breng uitkliks in kaart, ga veel testen en biedt een toegevoegde waarde, dan komen de sales vanzelf!

Fabian Hoogland

Fabian werkt als Online Marketing Consultant bij het internet marketing adviesbureau Pure Internet Marketing. Dagelijks houdt hij zich bezig met het helpen van organisaties bij het behalen van sterke online resultaten. In zijn vrije tijd is Fabian fanatiek waterpoloër en mag je hem wakker maken voor een aflevering House of Cards.

Verder lezen over Online Marketing

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Gaat gadgetmerk Insta360 te ver met contentmakers?

Insta360 maakt prima camera's, maar het heeft ook heel veel partnerschappen met influencers. En daar is het niet zo transparant over.

Marketing30.04.2024

Gaat gadgetmerk Insta360 te ver met contentmakers?

​OBI4wan, Spotler en Squeezely samen verder als één organisatie

OBI4wan, Spotler Nederland en Squeezely integreren hun operationele bedrijfsvoering en gaan verder als één organisatie onder de naam Spotler NL. Alle drie de bedrijven zijn al geruime tijd onderdeel van de Spotler Grou...

Marketing06.03.2024

​OBI4wan, Spotler en Squeezely samen verder als één organisatie

​Community Manager Appreciation day: wat doet een Community Manager?

Het is vandaag de internationale dag van het waarderen van communitymanagers. Maar er is tegelijkertijd veel vaagheid over deze vrij moderne rol. Dat komt mede omdat deze rol in het ene bedrijf veel omvattender is dan in...

Online22.01.2024

​Community Manager Appreciation day: wat doet een Community Manager?

​Deze merken hebben Snapchat helemaal begrepen

Snapchat is een van de meest populaire social media onder jongeren en dat maakt het voor bijvoorbeeld bedrijven een heel interessante plek om aanwezig te zijn. Maar is alleen aanwezig zijn en het standaard adverteren gen...

Social Media28.12.2023

​Deze merken hebben Snapchat helemaal begrepen

​Google: ‘Dit zijn de digitale marketingtrends van 2024’

Het zijn de laatste weken van 2023 en iedereen is bezig met het nieuwe jaar: wat zijn de trends, wat verwachten we? Google helpt je een handje door een beetje sturing te geven: dit is wat er volgens de zoekmachinegigant...

Marketing14.12.2023

​Google: ‘Dit zijn de digitale marketingtrends van 2024’

Growth hacken: waarom dat anno 2023 zo populair is

Growth hacken, het klinkt als iets wat met cybercrime te maken heeft, maar niets is minder waar. Het betekent vooral het slim inzetten van het internet om groei mogelijk te maken. Een trend die al in 2014 vanuit de Veren...

DC Business26.10.2023

Growth hacken: waarom dat anno 2023 zo populair is

10 slimme, toepasbare lessen over marketing en werk vanaf Inbound 2023

De afgelopen dagen was het druk in Boston, want Hubspot hield zijn jaarlijkse bijeenkomst Inbound 2023. AI voerde, mede door aankondigingen van het bedrijf, de boventoon, maar er waren ook veel leuke, inspirerende en amb...

Marketing08.09.2023

10 slimme, toepasbare lessen over marketing en werk vanaf Inbound 2023