Marketing21.08.2018

Deze slimme marketingtrucs gebruiken ze in restaurants


Een restaurant of foodketen draait allemaal om eten. Smaakvolle gerechten is wat klanten willen proeven. Toch is koken niet de enige bezigheid van restaurants. Ze denken ook na over slimme trucjes om je langer aan tafel te laten zitten en meer te laten bestellen. Het draait om eten, maar ook om geld. Hoe doen ze dit?

Volgorde van de gerechten

Restaurants die over de menukaart hebben nagedacht en goed de marketingtrucs hebben gelezen, zetten vaak duurdere gerechten boven-en onderaan. Mensen lezen, jawel, van boven naar beneden. De bovenste en onderste gerechten onthouden we vaak beter. Een restaurant kan er ook voor kiezen om een duur gerecht bovenaan te zetten. Zo lijken de onderste gerechten ineens een stuk goedkoper. It’s all about how our mind works…

Omschrijvingen

‘Zalm’ klinkt minder interessant dan ‘vers gegrilde zalm in een krokant jasje’, toch? Mensen kiezen vaak op basis van hoe iets omschreven wordt, ook op de menukaart. Zeker als je honger hebt, ben je gevoeliger voor woorden die met eten te maken hebben. En nog iets: Vaak worden eurotekens weggelaten op de menukaart. Mensen hebben dan minder snel het idee dat het om geld gaat. Zelfs ‘€1’ lijkt duurder dan ‘1’.

Kleuren

Mensen zijn onbewust gevoelig voor kleuren. Rood zou eetlust stimuleren en geel trekt de aandacht. Dit is ook de reden dat je deze kleuren vaak aantreft bij fastfoodketens. Meer chique restaurants gebruiken vaak juist blauw. Deze kleur kalmeert en geeft een ontspannen indruk. Hiermee willen ze klanten langer in het restaurant houden.

Bestek

Bestek is vooral praktisch, maar kan ook daadwerkelijk invloed hebben op hoe we ons eten ervaren. Zwaar bestek koppelen we aan kwaliteit. Dit associëren vervolgens ook met ons eten. In een onderzoek gaven mensen die met zilver goed bestek zalm aten, meer geld uit aan de zalm dan mensen die met goedkoper bestek aten. Zelfs de kleur en vorm van bestek heeft invloed op onze smaakperceptie. Yoghurt smaakt voor veel mensen lekkerder als het met een witte lepel gegeten wordt. Kaas lijkt zouter te smaken als je het van een mes eet.

[Afbeelding © Syda Productions – Adobe Stock]

Hester Bastiaanse

Hester is afgestudeerd in de master Communicatie-en Informatiewetenschappen. Een nieuwsgierige houding, brede interesse en een passie voor schrijven kenmerken haar. Verder sport ze het liefst zo vaak mogelijk.

Verder lezen over Food

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

HelloFresh is een populaire maaltijd bezorgservice, vooral bij werkende millennials. Elke week een doos met een aantal kant en klare ingrediënten en de bijbehorende recepten. Kruiden, zoals zout en peper, moet je zelf t...

Nieuws19.09.2023

HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Volkswagen dat het tijd was om de bedrijfskantine van het bedrijf te ontdoen van vlees. Een van de populairste lunchsnacks wat nota bene de Volkswagen Curryworst. Inderdaad, een wu...

Nieuws31.08.2023

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

Sta je graag in de keuken en kun je ook nog eens goed koken? Dan droom je er misschien van om een eigen restaurant te beginnen. Een spannende onderneming, zeker als je nog niet eerder voor jezelf gewerkt hebt. Voordat je...

DC Business03.07.2023

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

Barbecueën kan heel goed vegetarisch, maar traditioneel gezien wordt deze vorm van koken gezien als het summum voor vleeseters. Kijk bijvoorbeeld maar naar een Netflix-serie als Barbecue Showdown. Maar wat die koks als...

Lifestyle28.06.2023

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots

Als liefhebber van whisky, en dan bedoel ik wel het échte goede ‘spul’, is Schotland natuurlijk dé place to be. Welnu, onlangs was ik op bezoek bij The GlenDronach. Een kleine distilleerderij in de East-Highlands,...

Nieuws20.06.2023

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots