De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Warm water tijdens het douchen en koken en in de winter een lekker warm huis: beide afhankelijk van het functioneren van je cv-ketel. Ben je op zoek naar een nieuwe cv-ketel die je jarenlang (over het algemeen gaat een cv-ketel zo’n 12 tot 15 jaar mee) van veel wooncomfort zal voorzien? En misschien zelfs financiële besparingen oplevert? Dat is mogelijk. Wanneer je een cv ketel uitkiest, hangt de juiste keuze af van je huis en persoonlijke voorkeuren. Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Geen zorgen, wij helpen je op weg.
Een combiketel?
Veel mensen kiezen voor een zogeheten combiketel wanneer ze een cv-ketel aanschaffen. Waar een solo ketel slechts zorgt voor de centrale verwarming in huis (en dus niet voor het warme water), is een combiketel een boiler en ketel in één. Let wel: wanneer je geen warmwaterkraan hebt op de plek waar je de ketel wilt plaatsen, is het goed om van tevoren te controleren met een installateur of een combiketel tot de mogelijkheden behoort.
De verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten cv-ketels. De meest populaire soort is de Hr-ketel, deze heeft een hoog rendement en is zowel voor je portemonnee als het milieu de beste keuze. De Vr-ketel is iets minder zuinig, maar de betere optie wanneer je geen afvoer hebt op de plek waar de ketel komt (deze is essentieel voor een Hr-ketel). Wanneer je huis slecht geïsoleerd is, of wanneer je zeer veel gas per jaar verbruikt (>1.600 m3) is een Hr-ketel interessant.
De ‘comfort waarde’
Lekker warm douchen terwijl beneden de vaatwasser wordt aangezet of de wasmachine draait. Wanneer je dit belangrijk vindt, is een CW (comfortwaarde) van 5 of 6 een goede keuze. Vind je het niet erg om even te wachten op je warme water? Dan kun je ook kijken naar een comfort waarde van 3 of 4.
Het vermogen
Het laatste waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een cv-ketel, is het vermogen. Deze wordt aangeduid met kW (kilowatt) en is afhankelijk van verschillende factoren. De comfortwaarde, jouw type woning, je verbruik, de isolatie en de grootte van je huis. Er staan verschillende formules online waarbij je zelf je vermogen kunt berekenen.
Photo by Pavan Trikutam on Unsplash.
Verder lezen over Duurzaam
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Nieuws08.10.2024
Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Nieuws24.09.2024
Energie-armoede is aanzienlijk minder met duurzamer huis
Nieuws23.09.2024
Van plastic afkomen? We maken er gewoon gas van
Mobile23.09.2024