Lifestyle03.12.2020

Wat is een cafeïne-crash en cafeïne kater en hoe voorkom je deze?


Wist je dat cafeïne je niet alleen alert, maar ook slaperig kan maken? Je kunt zelfs een soort kater krijgen van dit stofje in koffie, cacao en zwarte thee. Ontdek wat cafeïne met je kan doen en hoe je dit kunt voorkomen, zodat je steeds geconcentreerd kunt blijven werken. Oftewel: maak kennis met de cafeïne-crash en cafeïne kater.

Dit is een cafeïne-crash

Als je je tegoed doet aan een paar of zelfs een flink aantal koppen koffie omdat je moe bent en wel een oppepper kunt gebruiken, dan kun je te maken krijgen met een cafeïne-crash.

Net zoals bij een suikercrash voel je je bij een cafeïne-crash eerst energiek en alert, maar daarna juist extreem moe. Ook kun je je moeilijk concentreren en ben je prikkelbaar. Het kan zelfs zijn dat je moet vechten tegen je slaap omdat je anders wegdoezelt.

Dit is precies het tegenovergestelde van wat je met koffie wilt bereiken. Hoe is het mogelijk dat cafeïne zo’n uitwerking kan hebben?

Dat je anders kan reageren op cafeïne als je moe bent, komt doordat je meer adenosine in je brein hebt als je je vermoeid voelt. Adenosine is een stofje dat je lichaam vertelt dat het tijd is om te gaan slapen.

Cafeïne verhindert dat adenosine de hersenen kan bereiken, wat maakt dat je tijdelijk de moeheid niet voelt. Ondertussen gaat de opbouw van het slaapstofje echter gewoon door. Wanneer de cafeïne is uitgewerkt, kan alle opgehoopte adenosine ongestoord naar je brein vloeien, waardoor de moeheid extra hard toeslaat. Hoe meer cafeïne je binnenkrijgt, hoe sterker deze werking, dus hoe vermoeider je je daarna voelt.

Zo voorkom je een cafeïne-crash

De beste remedie om een cafeïne-crash te voorkomen, is te zorgen voor voldoende slaap. Dan heb je de cafeïne namelijk ook niet nodig om je een tijdelijke oppepper te geven.

Mocht je toch moe zijn, dan is het belangrijk dat je niet in één keer veel cafeïne binnenkrijgt. Neem in dat geval verspreid over de dag een kopje koffie en zorg dat dit niet meer dan 200 mg cafeïne bevat.

Ook koffie drinken op de lege maag is niet zo’n goed idee. Eet daarom eerst een voedzaam ontbijt voordat je aan je eerste kopje koffie neemt. Dan kan koffie je een lekkere oppepper geven, maar dan zonder de crash.

<em>een cafe\u00efne-crash wil je voorkomen<\/em><em><\/em>
een cafeïne-crash wil je voorkomen

Cafeïne kater: dit is het en zo voorkom je het

Als je veel meer koffie drinkt dan je normaliter doet, kun je te maken krijgen met symptomen die aan een kater doen denken:

  • Hoofdpijn
  • Extreme moeheid
  • Futloosheid
  • Misselijkheid
  • Braken

Heb je een deadline voor je werk of moet je ’s avonds nog iets afmaken? Dan is het dus geen goed idee om jezelf alert te houden met grotere hoeveelheden koffie dan je normaal genomen drinkt.

Ook sterkere koffie dan normaal kan ervoor zorgen dat je katerachtige klachten krijgt. Om dit te voorkomen, houd je je normale koffie-inname aan en zoek je naar andere manieren om alert te blijven. In dit artikel vind je cafeïnevrije drankjes die je een gezonde oppepper geven.

Doe ook iets aan de moeheid of de grote hoeveelheid werk

Als je cafeïne gebruikt als vervanging voor slaap of om de grote hoeveelheid werk aan te kunnen, kun je jezelf afvragen of je hier iets aan moet doen. Bijvoorbeeld door eerder naar bed te gaan of minder taken en werkzaamheden op je te nemen. Ook een mineraal als magnesium kan helpen om vermoeidheid te verminderen.

Als je van jezelf al energiek bent terwijl je koffie drinkt, dan kan dit drankje dienen waarvoor het bedoeld is. Namelijk om je nét die lekkere oppepper te geven die je nodig hebt om je werk zo goed mogelijk uit te voeren.

Bronnen
Fredholm, B. B. (1995). Adenosine, adenosine receptors and the actions of caffeine. Pharmacol Toxicol. Feb;76(2):93-101.

[Fotocredits © Hoda Bogdan & TheVisualsYouNeed – Adobe Stock]

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.