Gaming22.11.2022

​Zou Michael De Santa uit GTA zijn auto hebben verzekerd?


Het is geen sexy onderwerp en het verbaast ons dan ook niets dat het nooit in games voorkomt: verzekeringen. Niemand weet of Michael De Santa uit GTA een autoverzekering heeft afgesloten, of de mensen waarvan je een auto carjackt in die gameserie. Nu is dat niet echt, maar hoe zit dat bij jou?

GTA

Wanneer je in GTA door het Amerikaanse landschap scheurt, denk je er geen seconde over na: wat als ik nu virtueel schade rijdt? Wie is er aansprakelijk als er nu een fietser onterecht voorrang neemt? In games maakt het niet uit: je verliest er hoogstens wat punten of een leven door. Echter is alles binnen een mum van tijd weer terug zoals het was. Alles in orde.

In het echte leven werkt dat niet zo. Daar moet je je als je in de auto stapt wel degelijk bewust zijn van hoe je bent verzekerd. Een autoverzekering is nodig om te zorgen dat de autoschade die je aanricht bij een ander kan worden vergoed. Jij bent als auto-eigenaar aansprakelijk voor de schade en daarvoor heb je in Nederland verplicht een verzekering nodig. Je haalt er ook voordeel uit: je hoeft zelf niet in één keer met een gigantisch bedrag op de proppen te komen, zolang je netjes je maandelijkse premie betaalt.

WA-verzekering

Er zijn veel extra mogelijkheden op een autoverzekering, maar de standaard WA-verzekering is verplicht. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid en het betekent dat je aan de Nederlandse wet voldoet wanneer je deze verzekering hebt. Heb je deze verzekering niet, dan mag je auto niet eens de weg op. Doe je dat wel, dan kan je dat duur moeten betalen: namelijk met een geldboete van 800 tot 8.000 euro en/of een gevangenisstraf van een week tot een half jaar.

Je kunt je natuurlijk extra laten verzekeren als het om je auto gaat, want je bent met een WA-verzekering wel verzekerd bij schade aan andere auto’s of personen, bij het uit je auto vallen van lading en voor schade die je veroorzaakt met je aanhanger. Je bent echter niet verzekerd voor schade aan je eigen auto of aanhanger, voor schade die ontstaat tijdens laden en lossen en voor schade aan jezelf of je spullen. Ook als je geen geldig rijbewijs hebt, dan ben je niet verzekerd en als er een niet toegestane hoeveelheid drugs- of alcohol in het spel zijn. Je kunt je hiervoor in sommige gevallen laten bijverzekeren, maar natuurlijk niet in alle gevallen. GTA mag je officieel pas spelen als je 18 jaar of ouder bent en dat geldt ook voor autorijden: dat mag ook pas als je rond de 18 bent, en uiteraard moet je er wel een rijbewijs voor hebben.

Verzekeren

Het is dus best de moeite waard eens te kijken naar wat jij denkt nodig te hebben als het om je verzekering gaat. Er zijn voor allerlei zaken verschillende verzekeringen beschikbaar, maar je moet goed de kleine lettertjes lezen om zeker te stellen waar je zoal bij kunt worden geholpen. Natuurlijk hoop je het nooit nodig te hebben, maar als het wel zo is, dan kun je maar beter weten waar je aan toe bent.

Fotocredits: Rockstargames

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Auto

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De lente is een geweldige tijd om te reizen in Noord-Europa. De natuur ontwaakt, het weer wordt aangenaam, de landschappen zijn opvallend mooi en er zijn nog niet veel toeristen. Dus, welke pittoreske plekjes in Noord-Europa wachten op je en waarom is het comfortabeler om met de auto te reizen?

Lifestyle29.04.2024

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De voordelen van reizen met de auto
Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Er is een goede reden bijgekomen om een gebruikte elektrische auto te kopen. Dit jaar nog. Dit is waarom je het beste kunt gaan kijken naar een tweedehands EV.

Automotive19.04.2024

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Maar er komt iets voor terug
De toekomst van ultrasoon reinigen in de automotive industrie

In de automotive industrie is de behoefte aan efficiënte en effectieve reinigingsmethoden belangrijker dan ooit. Met de voortdurende evolutie van voertuigtechnologieën en de toename van complexe componenten, biedt ultr...

Lifestyle09.04.2024

De toekomst van ultrasoon reinigen in de automotive industrie

Innovatieve producten voor een grondige schoonmaak
5 tips als je een auto wil gaan kopen

Je gaat de stap zetten: je gaat een nieuwe auto kopen. Heel erg spannend natuurlijk, maar waar begin je? Met deze 5 tips kom je sneller een stapje dichter bij die nieuwe bolide en rijdt je straks de auto die bij je past....

Automotive29.03.2024

5 tips als je een auto wil gaan kopen

Deze zelfrijdende auto kan ook autonoom driften

Een auto die uit zichzelf kan rijden en beslissingen neemt op de weg is tegenwoordig al niet eens meer zo bijzonder, maar eentje die daarbij ook nog kan driften, zeker wel. Geely toont een testauto die zich goed staande...

Automotive29.03.2024

Deze zelfrijdende auto kan ook autonoom driften

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland