​Waar je op moet letten als je een gaming-headset koopt

​Waar je op moet letten als je een gaming-headset koopt

Vorig artikel Volgend artikel

Het maakt niet uit wat je speelt, met wie en hoe: een gaming headset komt bijna altijd wel van pas. Of je nou graag op je Switch Pokémont in de trein of thuis online op je PlayStation Fortnite speelt tegen je vrienden. Je kunt natuurlijk voor gewone oordopjes gaan, maar een gaming-headset heeft vaak een toffe look en is vaak qua geluid beter geschikt voor games. Zo kies je een headset die bij jou past.

Gaming headset

Waar je bij games vaak moet kijken voor welk platform ze geschikt zijn, valt dat bij headsets wel mee: de meeste koptelefoons zijn compatibel met alle consoles. Check het altijd wel voor de zekerheid als je een hoofdtelefoon koopt, want het is misschien niet de belangrijkste eigenschap van de gaming headset an sich, het betekent wel dat je hem misschien niet kan gebruiken, dus check het zeker voordat je tot de betaling overgaat.

Een belangrijke eigenschap van een gaming headset is of hij bedraad is of niet. Nu zou je denken: je wil bij gamen toch vrij goed kunnen bewegen, dan ga je voor draadloos. Toch geldt dat niet altijd. Bedraad reist audio net even sneller en zeker als je op hoog niveau gamet dan kan dat erg belangrijk zijn. Bovendien hoef je een bedrade hoofdtelefoon niet steeds op te laden en hoef je niet moeite te doen om connectie te maken.

Driedimensionaal geluid

Plug and play is voor veel mensen toch net even comfortabeler. Uiteraard hangt het er helemaal vanaf wat voor type gamer je bent en of je je headset bijvoorbeeld ook wil gebruiken om muziek te luisteren op de fiets via je smartphone, want dan is een draadloos apparaat wel nodig. Kies je voor dat laatste, vergelijk dan goed de accuduur van verschillende hoofdtelefoons.

Daarnaast is het handig om te kijken welke audiomogelijkheden er zijn. Check online reviews van experts om te zien of de headset die je op het oog hebt ook zo prettig is voor het oor: klinkt het goed? Maar ook: kijk vast of er een app is van dat merk. Misschien kun je wel amper iets instellen, of krijg je juist een groot arsenaal aan mogelijkheden om de geluidservaring volledig in te stellen op jouw wensen. Sommige hoofdtelefoons kunnen driedimensionaal geluid weergeven of een soort surround-sound effect creëren, terwijl anderen alleen stereogeluid kunnen voortbrengen. Daar is niets mis mee, het is puur wat je persoonlijke voorkeur is.

Comfort

Het verschil tussen dit soort apps is soms reuzegroot, dus doe er je voordeel mee dat van tevoren vast te controleren. Check ook of de headset die je wil kopen een microfoon heeft (essentieel voor online spel en overleg) en of hiervoor eventueel mogelijkheden zijn binnen de app van het apparaat. Kijk trouwens ook wat je fanatieke gamevrienden gebruiken: niet alleen kun je misschien hun hoofdtelefoon even opzetten om te proberen, maar ook weten ze als grootverbruikers vaak goed te vertellen wat ze eraan waarderen en wat niet, zodat dat je ook kan helpen bij het maken van je keuze.

Uiteindelijk is het ook belangrijk dat een hoofdtelefoon comfortabel is. Sommige mensen zweren bij een lichte en vaak goedkopere headset, terwijl anderen liever een wat zwaarder, luxer exemplaar dragen. Het comfort zit hem daarbij lang niet altijd in de kussens op je oren. Vaak is een kussen onder de band die op je hoofd steunt veel belangrijker voor het comfort. Zeker als je vaak lange speelsessies hebt.

Slimme keuzes

Nieuwsgierig welke hoofdtelefoons goede opties zijn? Veel mensen zijn onder de indruk van de Steelseries Arctis Pro Wireless, die met zijn lichtgewicht aluminium behuizing en hi-res audio hoge ogen gooit. Ook Turtle Beach Elite Atlas Aero is een fijne hoofdtelefoon, mede door zijn compacte omvang. Er zit bovendien een ProSpecs-systeem in, waardoor je ook met bril een goede ervaring hebt. Heb je een lange accuduur nodig, dan is Razer Nari Essential een fantastische keuze met zijn 16 uur lange accuduur en 7.1-kanaals surround-sound.

Toch geldt uiteindelijk dat het een hoofdtelefoon moet zijn die voor jou comfortabel is, past bij hoe/wat/waar je gamet en fantastisch geluid laat horen, zodat je de kogels bij wijze van spreken je ene oor in hoort gaan en je andere oor weer uit. Of zodat je dat Amerikaanse kind dat helemaal nog geen Call of Duty zou mogen spelen juist keihard in je beide oren op zijn ontbijtgranen hoort kauwen. Maar we hopen vooral op dat eerste.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...