Gaming30.05.2019

Mario Kart Tour, met de M van microtransacties


Sinds een paar jaar heeft Nintendo zich gestort op smartphonegames. Dat begon met het vreemde Miitomo in 2016 met niet veel later Super Mario Run. Drie jaar verder komt er weer een Mario-spel naar de smartphone, namelijk Mario Kart. Maar, daar zitten haken en ogen aan.

Een van de beste games van Nintendo is Mario Kart. De reeks bestaat al sinds 1992 en er kan geen Nintendo-console uitkomen, of Mario Kart is erbij. Dat is nu nog steeds het geval. Omdat je over een paar rondjes niet heel lang doet, is het bovendien een ideale game voor onderweg. Je kunt Mario Kart 8 Deluxe spelen op Switch of Mario Kart 7 op 3DS, maar het zou tof zijn als je op dat apparaat dat je toch altijd al binnen handbereik hebt met Mario en consorten kon rondscheuren. Hoewel het geen Nintendo-console is, gaat het toch echtgebeuren: Mario Kart komt eraan.

Microtransacties

Die is echter niet zo toegankelijk als eerdere spellen uit de reeks. Het spel, genaamd Mario Kart Tour, bevat namelijk iets dat de meeste gamers niet kunnen waarderen: microtransacties. Hoewel het een groot voordeel is dat de game gratis downloadbaar is, zitten er een heleboel lootbox-achtige dingen in het spel die gamers zorgen baren. Niet in de eerste plaats omdat lootboxen in diverse landen verboden zijn vanwege hun gok-achtige natuur. In België heeft Nintendo om die reden al mobiele games moeten verwijderen.

Het is bovendien ook niet helemaal eerlijk. In Mario Kart Tour bestaan virtuele munten waarmee je dus kans maakt om coureurs, karts of gliders vrij te spelen. Je kiest dus niet wat je koopt. Spendeer je heel veel geld om heel veel nieuwe opties te krijgen, dan ben je mogelijk sneller dan de rest door de speciale items die tot die coureurs behoren en dat betekent dat je -indirect- kunt betalen om te winnen.

15 minuten wachten

Dat is helaas niet het enige waarin Mario Kart Tour geldklopperij kan zijn. Elke speler heeft 5 hartjes en elke race kost er eentje. Heb je geen hartjes meer, dan moet je 15 minuten wachten en dan heb je er weer eentje. Dat is natuurlijk irritant als je net lekker in het spel zit. Drie keer raden hoe je toch direct door kunt spelen? Yep, door meer hartjes aan te schaffen met je geld.

Hoewel de eerste reacties op de microtransacties niet zo positief zijn, is de kans klein dat Nintendo dat nog gaat terugdraaien. Het heeft ooit getest om 10 dollar per mobiele game te vragen, maar daarbij bleven de inkomsten achter en die van andere mobiele games zijn juist de pan uitgerezen (van Fire Emblem bijvoorbeeld). Aan de andere kant kan er nog wel het een en ander veranderen aan Mario Kart Tour. Deze maand vindt de gesloten beta-test van het spel plaats op Android-telefoons. De verwachting is dat het spel niet veel later verschijnt.

Verder lezen over Nintendo

Nintendo biedt je straks een officiële Joy-Con-oplader

Het voelt een beetje als een ‘nu pas’, maar het is goed dat het er eindelijk is. Een oplader voor Joy-Cons die luistert naar de naam Two Way. 

Gaming18.07.2024

Nintendo biedt je straks een officiële Joy-Con-oplader

5 redenen om Luigi’s Mansion 2 HD te spelen

De game die eerder al op Wii U verscheen, en zelfs eerder nog op de 3DS, heeft nu een heel nieuw publiek om voor zich te winnen en dat zal hij zeker doen. 

Gaming27.06.2024

5 redenen om Luigi’s Mansion 2 HD te spelen

8 dingen waarvan je niet wist dat Nintendo Switch ze kan

Switch 2 komt er nog even niet aan, maar er is nog genoeg te doen op de Switch. Wist je bovendien al dat Nintendo Switch deze dingen kan?

Gaming26.06.2024

8 dingen waarvan je niet wist dat Nintendo Switch ze kan

Je kunt je Switch-screenshots straks niet meer direct delen op X

Nintendo Switch-screenshots delen kon altijd heel makkelijk direct op X, voormalig Twitter, maar dat houdt per 10 juni op.

Gaming09.05.2024

Je kunt je Switch-screenshots straks niet meer direct delen op X

​Tijdmachine: Nintendo Wii Balance Board was een giga gamegadget

Weet je nog dat de Wii van Nintendo verscheen? Het was een revolutie die gamers ineens een stuk actiever aan het gamen zette. Het witte apparaat kwam met een enorm sterke Mario-game, namelijk Super Mario Galaxy, maar ook...

Gaming08.04.2024

​Tijdmachine: Nintendo Wii Balance Board was een giga gamegadget

6 Nintendo Switch-games waar we dit jaar naar uitkijken

Terwijl we veel geruchten horen over een tweede Nintendo Switch, willen we toch nog even stilstaan bij de huidige Switch. Sowieso komt die tweede pas in 2025, dus dat geeft ons de perfecte gelegenheid om stil te staan bi...

Gaming02.04.2024

6 Nintendo Switch-games waar we dit jaar naar uitkijken

​Nintendo laat emulator Yuzu dik betalen: maakt andere emulators bang

Nintendo heeft de laatste jaren regelmatig aangegeven dat het niet oké is met het gebruik van emulatoren. De laatste slag is Yuzu, een Nintendo Switch-emulator die 2,4 miljoen dollar moet betalen aan het Japanse gamemer...

Gaming15.03.2024

​Nintendo laat emulator Yuzu dik betalen: maakt andere emulators bang

Happy Mar10-day! Lego onthult Mario Kart Lego

Lego en Nintendo werken al sinds 2020 samen en maken sets die interactief zijn. Of nou ja, dat zijn natuurlijk alle Lego-sets uiteindelijk, maar die van Mario gaan gepaard met schermpjes en geluiden, waardoor je Mario-le...

Gaming10.03.2024

Happy Mar10-day! Lego onthult Mario Kart Lego