Gaming14.07.2016

LEGO Star Wars: The Force Awakens: de bekende succesvolle formule


Spelen met Lego in een sterrenstelsel hier ver, ver vandaan

Het is al lang geen verassing meer dat er van grote blockbusters ook Lego game uitkomen. Het is een simpel concept, maar het werkt gewoon. Zo mag er voor Star Wars: The Force Awakens natuurlijk ook geen Lego game ontbreken. Eigenlijk hoor je er gewoon niet meer bij als er van jou film geen Lego game wordt gemaakt. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een soort keurmerk is. Of is dat een stap te ver? Nou ja, laten we maar gewoon de game in duiken.

Ik hoef vast aan niemand meer uit te leggen hoe het verhaal van SW: The Force Awakens in elkaar steekt dus dat sla ik direct over. Uiteraard zitten alle grote namen erin, zoals Kylo Ren, BB-8, Rey en Finn. Zoals elke Lego game is ook hier weer geknipt in de gebeurtenissen van de game om het kindvriendelijk te houden. Je zult dus de wat heftigere beelden uit de film vervangen zien worden door dezelfde scene, maar dan met een komische twist.

Zonde zou je zeggen, maar gezien hun doelgroep niet meer dan logisch. Stoorde ik me eraan? Nee, want ik ben het al gewend van voorgaande games, maar ook gewoon, omdat ze het zo weten te brengen dat het gewoon grappig is. Ik zit er zelfs vaak al op te wachten om te zien hoe ze diverse scenes bewerkt hebben. Ja, de ontwikkelaar beschikt over erg creatieve geesten.

image1
image1

De gameplay is zoals je mag verwachten weer prima. De besturing is gewoon goed en de levels zien er ook weer erg mooi uit. Een hoop van de gameplay is gewoon gekopieerd uit de voorgaande games wat ook prima is, maar ze hebben wel iets nieuws toegevoegd. Normaal kon je objecten afbreken en hierna iets nieuws bouwen met de legoblokken om te gebruiken of verder te komen in het level.

Ditmaal kun je met dezelfde bouwblokken echter meerdere objecten bouwen. Hierna kun je het ook weer afbreken om het volgende object te bouwen, maar ik vond het een leuke toevoeging. Hoewel het vrij duidelijk is wat je moet bouwen, kan het voor de jeugdige spelers net wat meer uitdaging bieden in de game. Leuk is ook dat je weer een heleboel karakters kunt vrijspelen gedurende de game en dat als je de game hebt uitgespeeld en je levels nog eens wilt doen je deze dan met elk willekeurig character kunt spelen. Zo krijg je dus zelfs de mogelijkheid om een gevecht te laten plaatsvinden tussen Darth Vader en Kylo Ren. Awesome!

Zoals gezegd zul je alle bekende figuren uit de film ook in de game tegenkomen en hebben de acteurs zelfs delen van de stemmen ingesproken. Vaak wordt in lego games gebaseerd op films gewoon een audio-fragment uit de film gebruikt, maar hier worden scenes soms aangevuld met extra audio wat dus echt ingesproken is. wellicht een klein, maar belangrijk detail. Wat op gebied van audio in alle games wel een terugkerend probleem is, is dat het volume nogal kan wisselen. Sommige dialogen zijn heel zacht en plots hierna is de muziek of de geluidseffecten dan weer gigantisch luid.

Wat op grafisch gebied ook weer terug is, is het “rare” splitscreen. De community is hier nogal verdeeld over of het nu juist geweldig is of helemaal klote. Als je dicht genoeg bij elkaar staat dan speel je gewoon op een scherm, maar als je ver van elkaar afloopt verspringt het beeld in een soort diagonale splitscreen die meedraait met je character. Ik vind het niet heel storend, maar soms gaat de camera van de game hier niet echt goed mee om en kan het hinderlijk zijn.

De game zal verder nooit echt moeilijk worden, mede door de doelgroep. Puzzels zijn leuk opgezet, maar eenvoudig. Het vechten kun je met tact proberen te doen, maar button bashen is voldoende. Wel leuk zijn de nieuwe gevechten in de ruimte met een ruimteschip. Ook niet bijzonder moeilijk, maar wel een leuke nieuwe toevoeging. Nog een leuke toevoeging zijn de bonuslevels die je kunt vrijspelen. Qua verhaal spelen deze zich af tussen deel zes en zeven van de films en is er dus veel ruimte voor eigen creativiteit door de ontwikkelaar, omdat ze geen vast verhaal hoeven te volgen.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het ze wederom is gelukt om een vermakelijke Lego game neer te zetten. Ga dit niet spelen als je serieus wilt gamen of een uitdaging zoekt, maar als je gewoon een vermakelijke game wilt spelen(vooral in co-op) en kunt genieten van subtiele humor. Als ze dit niveau weten vast te houden dan zie ik voorlopig nog geen einde komen aan de Lego franchise qua games.

Robin Sprokkereef

Robin speelt alles wat los en vast zit zo lang hij zich kan herinneren. Heeft een passie voor PC's, motors en reizen