Gaming13.12.2014

Game of Thrones werkt ook prima als game


Episode One van de Telltale-reeks heeft een sterke start

Sinds ik The Walking Dead Season 1 van Telltale Games had gespeeld was het duidelijk. Ik was eerst sceptisch, maar dit soort games zijn mijn ding. Geen brute actie, maar gewoon een soort interactieve serie kijken. Hierna volgde nog The Wolf Among Us en natuurlijk Walking Dead Season 2. Ik was dan ook blij verrast toen ik hoorde dat Telltale de rechten had gekregen om een game over Game of Thrones te maken. Met wat ze me al voorgeschoteld hadden móest dit gewoon episch gaan worden.

In de boeken en de tv-serie zijn we er ondertussen aan gewend dat onze geliefde characters door de keuzes van schrijver George R.R. Martin plotsklaps gedood kunnen worden zonder enige scrupules. Maar in de Telltale game sta jij ineens aan het roer om de zware beslissingen in het verhaal te maken. Welke kant gaat het verhaal op? Wie moet er boeten voor jouw keuzes? En geloof me dat je in deze eerste episode (van in totaal 6) genaamd Iron from Ice al voor een hoop dilemma’s wordt gesteld en de toon daarmee gezet is voor de komende episodes.

Arme Theon.
Arme Theon.

In Iron from Ice speel je met de nog wat onbekende familie Forrester die altijd goed bevriend waren met de Starks. Als ik zeg dat de game start vanaf het punt van de Red Wedding dan weten de fans al dat je op de Starks niet meer hoeft te bouwen. De Forresters staan er dus alleen voor en raken in conflict met de Freys en de Boltons (twee wat bekendere families). Hier en daar verliezen wat characters al direct het leven en staat de gedecimeerde Forrester familie voor een moeilijk besluit en zullen ze zich moeten voorbereiden om de eisen in te willigen van de nieuwe “Warden of the North”, Roose Bolton en zijn ietwat geschifte zoon Ramsey Snow. 

Kenners van de reeks hebben aan de laatste naam genoeg om te weten dat dit alleen maar problemen kan geven. Leuk is ook dat ze net zoals in de boeken en tv-reeks het verhaal bekijken vanuit verschillende karakters en je dus de ene keer speelt met de leider van de Forresters en hierna weer even met een bediende van de Forresters die in dienst staat van de Lannisters in Kings Landing. Zo leer je de problemen kennen van het redden van je familie en de politieke, maar vooral gevaarlijke spelletjes die gespeeld worden in Kings landing. Verder komen we in Iron from Ice ook nog wat bekende gezichten tegen zoals Tyrion en Ceirse Lannister en Margeary Tyrell. Hoewel je dus niet met de bekende karakters speelt spelen ze wel in meer of mindere mate een belangrijke rol in de game.

Zoals ik al eerder zei ben jij in deze game dus verantwoordelijk voor de keuzes die de Forresters maken. Sommige keuzes zijn echter zo ingrijpend dat de bedenktijd soms net even iets te kort is om goed over de consequenties na te denken en je geforceerd wordt te kiezen. Dit resulteert soms in een ander resultaat dan je zou willen. Dit is zeker vervelend omdat de keuzes nogal van impact kunnen zijn op bepaalde “life-or-death” situaties. Het snelle beslissen helpt ook wel weer mee aan de spanning en zorgt ervoor dat je echt snel moet kunnen nadenken, maar ik had op sommige momenten toch liever wat langer de tijd gehad dan enkele seconden.

Al met al is dit weer een geweldige start van een nieuw Telltale verhaal. Ja, het helpt heel erg als je al kennis van het verhaal en de achterliggende karakters hebt, want anders ga je sommige scenario’s gewoon niet helemaal snappen. Verder geloof ik direct dat dit weer een dijk van een verhaal gaat worden dat ons 6 episodes lang op het puntje van de stoel gaat houden. Zeker omdat je bij Game of Thrones nooit zeker weet wat de keuzes teweeg gaan brengen in de toekomst. Als je daar van kunt smullen, dan is dit stukje extra verhaal misschien wel een reden om eens te gaan gamen.

Robin Sprokkereef

Robin speelt alles wat los en vast zit zo lang hij zich kan herinneren. Heeft een passie voor PC's, motors en reizen