Gaming21.06.2024

Game Mania zit in zwaar weer: uitstel van betaling


Er zijn weinig gamewinkels over in het straatbeeld: er is Nedgame, er is Game Mania, Gameshop Twente, CEX (tweedehands) maar meer is het niet. En meer zal het waarschijnlijk ook niet zomaar worden. De kans is groot dat het minder wordt, want Game Mania heeft uitstel van betaling gekregen, wat helaas vaak een teken aan de wand is van een faillissement.

Game Mania in de problemen

Het doet ons denken aan de Free Record Shop: toen iedereen nog cd’s kocht was het the place to be. Soms ging je er zelfs alleen naartoe om een singletje te luisteren, wat kon met daar aanwezige hoofdtelefoons. Het was een hele ervaring, maar door de komst van digitale muziek in de vorm van MP3’tjes die je dan op een MP3-speler zette, en daarna streamingdiensten zoals Spotify die je toegang gaven tot miljoenen nummers op je telefoon, was dat luisteren van singletjes ineens heel ouderwets geworden.

Ditzelfde gebeurt nu bij games en dat betekent dat mensen toch steeds vaker digitaal spellen kopen, of fysiek maar via een digitale winkel. Er komen ook steeds minder games uit op cartridge of schijf: het is digitaal dat de klok slaat. Dat bijvoorbeeld Steam ook nog vaak diepe sales heeft waardoor het nog verleidelijker wordt om zelf digitaal een spel te kopen, is het steeds minder interessant voor gamers om naar een winkel te gaan in het centrum van de stad. Nu kun je daar natuurlijk wel slim mee omgaan: biedt bijvoorbeeld ook merchandise en figurines aan om gamers te trekken, maar uiteindelijk mag dat de Game Mania dus ook niet echt helpen. Wel slim is hun aanbieding als er een nieuwe console uitkomt, waarbij je dan je oude apparaat kunt inruilen voor korting op je nieuwe.

Grote concurrentie

Had Game Mania er meer aan gedaan om de winkel wat minder een winkel te laten lijken, maar meer een hangout te maken waar je ook echt games kunt spelen, dan zou het voor gamers misschien wat interessanter zijn om er te komen en te socializen. Tegelijkertijd lijkt het qua verkopen toch een te grote uitdaging: Game Mania heeft nu eenmaal gigantische concurrentie van het internet. Het is zelf ook wel aanwezig op dat internet, maar dan nog is de concurrentie hevig. 

De winkelketen is van oorsprong Belgisch en heeft 21 winkels in Nederland en 14 stuks in België. Er werken 165 mensen. De rechtbank in Antwerpen heeft het bedrijf uitstel van betaling toegekend. De winkels blijven vooralsnog open en er wordt gezocht naar een koper voor het bedrijf, dat in 1992 werd opgericht.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Game

Nintendo biedt je straks een officiële Joy-Con-oplader

Het voelt een beetje als een ‘nu pas’, maar het is goed dat het er eindelijk is. Een oplader voor Joy-Cons die luistert naar de naam Two Way. 

Gaming18.07.2024

Nintendo biedt je straks een officiële Joy-Con-oplader

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

We dachten dat de popcornbak gek was, maar er is nu zelfs een Xbox-controller in de vorm van de kont van Deadpool. 

Gaming17.07.2024

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

Hoe leuk het ook is om te racen, is dat op sommige plekken niet het beste idee. Cowboy heeft onder druk van de Gemeente Amsterdam besloten om te stoppen met zijn net geïntroduceerde racespel.

Gaming15.07.2024

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

Xbox Game Pass wordt duurder én goedkoper tegelijk

Een duurder én een goedkoper abonnement voor Xbox Game Pass: je moet gaan kiezen.

Gaming10.07.2024

Xbox Game Pass wordt duurder én goedkoper tegelijk

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

In de app van je Cowboy-fiets is een nieuw gedeelte te vinden dat In-Ride Games heet en hierdoor kun je het al fietsend opnemen tegen anderen.

Gaming04.07.2024

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

Dit zijn de meest gespeelde Steam Deck-games van dit moment

Valve maakt dagelijks de meest gespeelde Steam-games bekend. Het is blijkbaar voor Valve geen geheim wat het meest gespeeld wordt.

Gaming28.06.2024

Dit zijn de meest gespeelde Steam Deck-games van dit moment

5 redenen om Luigi’s Mansion 2 HD te spelen

De game die eerder al op Wii U verscheen, en zelfs eerder nog op de 3DS, heeft nu een heel nieuw publiek om voor zich te winnen en dat zal hij zeker doen. 

Gaming27.06.2024

5 redenen om Luigi’s Mansion 2 HD te spelen

8 dingen waarvan je niet wist dat Nintendo Switch ze kan

Switch 2 komt er nog even niet aan, maar er is nog genoeg te doen op de Switch. Wist je bovendien al dat Nintendo Switch deze dingen kan?

Gaming26.06.2024

8 dingen waarvan je niet wist dat Nintendo Switch ze kan