Gaming15.10.2017

FIFA 2018 speelt op veilig


Veel goeds, weinig nieuws

Niet zo heel lang geleden begon de jaarlijkse strijd der titanen weer met PES 2018, in onze mening een solide voetbalgame die gekenmerkt wordt door ijzersterke gameplay. Traditiegetrouw meld de concurrent zich iets later op het strijdtoneel met FIFA 2018. Ook FIFA heeft weer de nodige verbeteringen toegevoegd om op balbezit te blijven. Benieuwd of dat voldoende is om dit jaar naar huis te gaan met de felbegeerde beker? Lees gauw verder!

2017 vs 2018

Na de eerste paar potjes gespeeld te hebben moet ik eerlijk bekennen dat ik behoorlijk mijn best moest doen om de vernieuwing in gameplay te vinden. Want alhoewel er wel degelijk verschillen zijn voelt de game heel erg aan als diens voorganger. Dat hoeft niet meteen slecht nieuws te zijn, FIFA 2017 was namelijk al best een fijne game.

Maar als je concurrent op gameplay-technisch gebied zoveel sprongen maakt moet je wel een sprintje trekken om dat bij te benen. Jammer genoeg kiest EA Sports in dit geval voor de veilige optie en lijkt het alsof de boel nagenoeg hetzelfde is gebleven. Er zijn wel wat details aangepast maar daarmee lijkt het meer een beetje schuifwerk dan een echte flinke verbetering.

Zo loont het in deze FIFA bijvoorbeeld veel meer om het fysieke duel aan te gaan, dat resulteert in sneller de bal afpakken van de tegenstander. Het effect daarvan is direct merkbaar, want je gaat met balbezit dus veel veiliger spelen en meer passes maken. Daarmee zakt de vaart van de game aanzienlijk en kun je als het ware spreken van een andere dynamiek.

The Journey

Ook Alex Hunter is weer terug van weggeweest. Waar hij vorig jaar vooral wilde doorbreken in voetballand is het dit jaar menens en gaat hij voor het grote succes. Ik moet jullie eerlijk bekennen dat ik best wel eens een wenkbrauw optrok tijdens de zeer clichématige opzet, maar toch gun ik het de beste man wel en bleef ik spelen.

Het vernieuwende aspect aan deze verhaalmodus is dat je nu kunt sturen in dialoog opties. Zo kun je ervoor kiezen dat Hunter heel koel of juist vurig antwoord op bepaalde vragen. Dit heeft op zijn beurt weer effect op de speelstijl op het veld en de manier hoe je progressie maakt in deze modus. Vurig levert namelijk meer volgers op Social Media op, maar heeft weer een negatief effect op wat de trainer van je vindt.

Naast de dialoogopties zijn er nog verschillende manieren waarmee je invloed kunt uitoefenen, een daarvan is bijvoorbeeld de invloed op de carrière keuzes van Hunter. Maar ook een bepaalde haarstijl tijdens wedstrijden levert weer andere resultaten op. Het zijn details die voor de voetballiefhebber zeker een toevoeging zijn en de modus een leuke rit maken om in ieder geval een keer goed uit te spelen.

Erg veel op de todo list

Waar de gameplay verbeteringen eerlijk gezegd een beetje mager aanvoelen maakt FIFA 2018 veel goed met de vele modi waar je uit kunt kiezen. Zo is er natuurlijk een fijne carrièremodus waar je lekker los kunt gaan als manager om de ultieme ploeg neer te zetten, maar uiteraard ook met die ploeg felbegeerde bekers kun winnen door goed te spelen. Tegen de AI ingaan is echter niet zo spannend als online potjes en ook op dat vlak biedt FIFA 2018 meer dan genoeg content.

Het moge duidelijk zijn dat de keuze dan vrijwel automatisch op FIFA Ultimate Team valt, want dit is wel de modus waar het stiekem allemaal een beetje om draait. Sterker nog, dit is de afgelopen jaren gebombardeerd tot de manier hoe FIFA in e-sports gespeeld moet worden. Het gave aan deze modus is dat het de speler in staat stelt om een droomteam samen te stellen met voetbalhelden uit het heden en verleden. Het gaat je tijd, energie en vooral veel moeite kosten, maar des te meer je wint des te mooier de waarderingen worden dus het loont om hier wat uurtjes in te steken.

Mocht je eenmaal tot de felbegeerde top behoren, realiseer je dan dat ook jouw potjes teruggekeken kunnen worden door andere spelers op het in-game videokanaal. Ik kwam met mijn geringe ervaring niet eens in de buurt van de toppers, maar vond het wel gaaf dat zoiets gewoon in de game zit zonder beroep te doen op websites zoals Twitch of Youtube.

Spelers die daarentegen helemaal niets hebben met FIFA Ultimate Team maar toch online een balletje willen trappen kunnen hun lol op met Online Seasons. Co-op op de bank of met een maatje online behoort allemaal tot de mogelijkheden en zorgen dat ook deze FIFA voor ieder wat wils heeft.

Conclusie

Alhoewel er qua gameplay niet echt veel vernieuwing te vinden is maakt EA Sports dat ruimschoots goed met diverse goedgevulde modi. FIFA games hebben ten opzichte van de concurrent toch het sfeertje beter voor elkaar en hierin is 2018 geen uitzondering. De wijze waarop het publiek en commentatoren reageren zorgen toch voor dat gevoel van een echte wedstrijd. De Frostbite Engine zorgt op zijn beurt ook voor realistische en vooral fraaie beelden die ook bijdragen aan dat gevoel.

Dat gevoel maakt dit weer een veilige aankoop voor liefhebbers en nieuwkomers. Er zit voldoende diepgang in voor de professionele speler, maar ben je die gamer die voor het eerst een voetbaltitel wilt kopen is dit een leuke titel om mee te beginnen.

Perry Rodenrijs

Perry Rodenrijs begon zijn gameverslaving met een NES op een zolderkamer en is er sindsdien nooit van genezen. Zijn andere passie is zijn metal band.

Verder lezen over esports

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

​Esports: viering van videogametalent of de ‘formule 1 van ICT’?

Esports lijkt in Nederland een ondergeschoven kindje te zijn. Dat is jammer, want er zijn wel degelijk organisaties die zich inzetten voor esports. Je ziet er op deze site ook veelvuldig artikelen over voorbij komen: we...

Gaming07.12.2023

​Esports: viering van videogametalent of de ‘formule 1 van ICT’?

​KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie

De Eredivisie CV en DreamHack Sports Games maken bekend dat KPN zich ook de komende drie eDivisie-seizoenen als naming partner aan de gamingcompetitie verbindt. De voortzetting van dit partnership is vanaf het seizoen 20...

Gaming25.10.2023

​KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie

Esports: leeft dat een beetje in Nederland?

Esports, voor de een is het zijn lust en zijn leven, voor de ander is het een vaag begrip. Tip: het is niet gewoon schaken tegen de computer. Esports is hetzelfde als voetbal, met spelers in het midden en een tribune vol...

Gaming21.07.2023

Esports: leeft dat een beetje in Nederland?

Video: Manuel Bachoore beste speler ter wereld na winst WK FIFA 23

Gisteravond heeft Team Gullit-speler Manuel Bachoore de FIFAe World Cup gewonnen. De Nederlandse Bachoore won de bloedstollende finale na een penaltyreeks. Hij kroonde zich daarmee tot beste FIFA-speler ter wereld en nam...

Gaming20.07.2023

Video: Manuel Bachoore beste speler ter wereld na winst WK FIFA 23

EA SPORTS en de Eredivisie verlengen hun samenwerking

Deze week hebben Electronics Arts en de Eredivisie CV, de voetbalorganisatie verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de hoogste competitie van Nederland, een meerjarige verlenging van hun partnership met EA SPO...

Gaming14.07.2023

EA SPORTS en de Eredivisie verlengen hun samenwerking

Eerste beelden van de Las Vegas Grand Prix zie je in EA Sports F1 23

Deze week heeft Electronic Arts de eerste beelden getoond van de Formule 1 Grand Prix in Las Vegas in F1 23, de officiële videogame van het FIA Formula One World Championship. Dit gloednieuwe circuit is direct beschikba...

Gaming25.05.2023

Eerste beelden van de Las Vegas Grand Prix zie je in EA Sports F1 23

KPN eDivisie seizoen 2022-’23: Vitesse prolongeert landstitel

Vitesse is kampioen van de KPN eDivisie seizoen 2022-‘23 en kroont zich daarmee voor het tweede jaar op rij tot Nederlands Kampioen EA Sports FIFA. Vitesse versloeg in de finale AFC Ajax met 5-1 over twee duels. Naast...

Gaming07.05.2023

KPN eDivisie seizoen 2022-’23: Vitesse prolongeert landstitel