Gaming23.10.2022

Dit zijn de 10 moeilijkste games van het jaar


Ben je zo iemand die vaak weemoedig terugdenkt aan vroeger, toen games nog écht moeilijk waren? Onzin natuurlijk, want er zijn nu alsnog veel games die het bloed onder je nagels vandaan halen. Hoewel, of juist het bloed naar je nagels doen stijgen zo hard je op die knoppen ramt. Dit zijn -tot nu toe- de 10 moeilijkste games van 2022.

Er is gekeken naar zowel wat er op Metacritic en op YouTube gebeurt qua games, waarbij ook wordt meegenomen hoe vaak er cheat codes worden bekeken. Nu zal natuurlijk niet iedereen die de game speelt een cheat code willen gebruiken, maar het zegt wel iets over hoe moeilijk een spel is als mensen er fanatiek voor naar cheat codes gaan kijken. Blijkbaar ga je het dan na lang proberen toch maar opgeven en wil je de makkelijke weg kiezen.

Kijkende naar de lijst kunnen we ons indenken dat dit inderdaad de tien moeilijkste games zijn die dit jaar zijn verschenen. Vooral de nummer 1 had natuurlijk niet anders kunnen zijn. Dit zijn de spellen waarom het gaat.

10. Deathloop

Deathloop is een game waardoor je gaat denken: ben ik nou zo dom of is die game echt moeilijk? Sterven is geen zeldzaamheid in Deathloop en een van de redenen is dat de kunstmatige intelligentie in het spel het je vaak moeilijk maakt. Ook moet je zorgen dat je je personage veel upgrade, zodat je zo goed mogelijk kunt sluipen. Succes!

9. Marvel’s Spider-Man Remastered

Deze game is prima te spelen op normal, maar ga je voor Ultimate dan moet je van heel goede huize komen om het zonder kleerscheuren te halen. Hoewel Spider-Man verder dus een heel toegankelijke game is, die er bovendien geweldig uitziet, moet je zelf ook een beetje een Marvel-held zijn om die moeilijkste moeilijkheid de baas te kunnen zijn.

8. The Last of Us Part I

The Last of Us Part I is geen nieuwe game, maar dit is een remaster waardoor hij toch in deze lijst voorkomt. Het spel is qua verhaal geweldig en je wil het einde halen, al is het maar om te weten hoe het Ellie en Joel vergaat. Daar moet je echter wel wat voor doen en niet iedereen is opgewassen tegen die geïnfecteerden die vooral niet willen dat je het einde van het spel haalt.

7. Horizon Forbidden West

Leuk om te zien dat deze game met zijn Nederlandse oorsprong ook goed moeilijk is. Forbidden West is heel verhalend, maar vergt zeker als je een beetje lomp speelt wel de nodige gamekunsten. De wereld in het spel wemelt van de mechanische vijanden en sommige mensen helpen er ook niet bij. In Forbidden West kun je ultiem genieten, maar ook ultiem een pak slaag krijgen.

6. Monster Hunter Rise

Ga je graag op ontdekkingstocht en houd je ervan om regelmatig te worden overvallen met gevechten? Monster Hunter Rise is de game voor jou. Dit is echter wel een game van het genre ‘easy to learn, hard to master’. Je begrijpt de controls waarschijnlijk vrij snel, maar die monsters he? Plus: dit spel heeft geen verschillende moeilijkheidsniveaus om uit te kiezen. What you see is what you get.

5. Total Warhammer III

Hoe meer moeilijkheidsniveaus er zijn, hoe uitdagender een game waarschijnlijk is in die bovenste contreien. Dat geldt sowieso voor Total War: Warhammer III. Deze heerlijke realtime strategiegame probeert je bijna bang te maken. Easy, Medium, Hard, Very Hard en Legend. Bij Legend heb je het gamen zodanig goed in de vingers, dat je eigenlijk een lintje zou verdienen.

4. Gran Turismo 7

Waar de meeste games vooral moeilijk zijn door het aantal tegenstanders en de sterkte van die tegenstanders, is Gran Turismo 7 vooral moeilijk door jouzelf. Jij moet goede tijden racen en alleen jij kunt zorgen dat dat allemaal in goede banen verloopt. Dat is confronterend: je kunt immers geen NPC de schuld geven. Het ligt gewoon keihard aan jou als je je bolide tegen de vangrail gooit, of als je net die bocht te breed zou nemen waardoor je qua tijd weer niet uitkomt. Dat moet je maar aandurven.

3. NieR:Automata – The End of The YoRHha Edition

Deze game komt van studio Platinum Games en iedereen weet dat die er sowieso van houden om het je ouderwets moeilijk te maken. Weer game over, weer game over en weer game over: dat is hoe menig persoon NieR ervaart. Je wordt één, misschien twee keer geraakt en je legt het loodje. Gelukkig zijn er meerdere moeilijkheidsgraden te kiezen, maar als je het jezelf moeilijk wil maken, dan kan dat makkelijk met NieR:Automata.

2. Cuphead in the Delicious Last Course

Cuphead is een game die er expres uitziet als een ouderwetse cartoon. Het ziet er geweldig en schattig uit, maar laat het koddige uiterlijk je niet voor de gek houden. Deze game is geweldig in co-op, maar ook wat makkelijker in co-op. Je mag vaak maar drie keer worden geraakt en dan is het voorbij, maar met zijn tweeën heb je dus meer kansen. Die heb je hard nodig, want elke vijand maakt het je zo moeilijk dat je heel veel keertjes sterven nodig hebt om zijn timing te snappen en te weten te komen wat je moet doen om die vijand game over te maken.

1. Elden Ring

We kunnen kort zijn: Elden Ring is gemaakt door FromSoftware, bekend van de Souls-serie. Nou ja: dan weet je al genoeg. Sterkte…

Het jaar is nog niet voorbij, dus wie weet welke onmogelijke dilemma’s, supermoeilijke eindbazen en andere ellende er nog op ons afkomt. Maar dat gevoel als het wél lukt hè, dat doet je nu eenmaal alle misère die je de uren ervoer volledig vergeten. Heerlijk!

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Game

Nintendo biedt je straks een officiële Joy-Con-oplader

Het voelt een beetje als een ‘nu pas’, maar het is goed dat het er eindelijk is. Een oplader voor Joy-Cons die luistert naar de naam Two Way. 

Gaming18.07.2024

Nintendo biedt je straks een officiële Joy-Con-oplader

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

We dachten dat de popcornbak gek was, maar er is nu zelfs een Xbox-controller in de vorm van de kont van Deadpool. 

Gaming17.07.2024

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

Hoe leuk het ook is om te racen, is dat op sommige plekken niet het beste idee. Cowboy heeft onder druk van de Gemeente Amsterdam besloten om te stoppen met zijn net geïntroduceerde racespel.

Gaming15.07.2024

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

Xbox Game Pass wordt duurder én goedkoper tegelijk

Een duurder én een goedkoper abonnement voor Xbox Game Pass: je moet gaan kiezen.

Gaming10.07.2024

Xbox Game Pass wordt duurder én goedkoper tegelijk

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

In de app van je Cowboy-fiets is een nieuw gedeelte te vinden dat In-Ride Games heet en hierdoor kun je het al fietsend opnemen tegen anderen.

Gaming04.07.2024

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

Dit zijn de meest gespeelde Steam Deck-games van dit moment

Valve maakt dagelijks de meest gespeelde Steam-games bekend. Het is blijkbaar voor Valve geen geheim wat het meest gespeeld wordt.

Gaming28.06.2024

Dit zijn de meest gespeelde Steam Deck-games van dit moment

5 redenen om Luigi’s Mansion 2 HD te spelen

De game die eerder al op Wii U verscheen, en zelfs eerder nog op de 3DS, heeft nu een heel nieuw publiek om voor zich te winnen en dat zal hij zeker doen. 

Gaming27.06.2024

5 redenen om Luigi’s Mansion 2 HD te spelen

8 dingen waarvan je niet wist dat Nintendo Switch ze kan

Switch 2 komt er nog even niet aan, maar er is nog genoeg te doen op de Switch. Wist je bovendien al dat Nintendo Switch deze dingen kan?

Gaming26.06.2024

8 dingen waarvan je niet wist dat Nintendo Switch ze kan

Verder lezen over PC

In Drug Dealer Simulator 2 run je je eigen drugslab

Drug Dealer Simulator is wel een heel bijzonder spel waarin je in een Zuid-Amerikaans gebied genaamd Isla Sombra je eigen drugskartel begint. 

Gaming21.06.2024

In Drug Dealer Simulator 2 run je je eigen drugslab

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

XDefiant, de langverwachte free-to-play, snelle arcade shooter ontwikkeld door Ubisoft San Francisco en met facties geïnspireerd op enkele van Ubisofts geliefde franchises, is nu wereldwijd speelbaar. Spelers downloaden XDefiant gratis en spelen vanaf hun pc via Ubisoft Connect, PlayStation 5 of Xbox Series X|S.

Gaming21.05.2024

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

met Crossplay-mogelijkheden
4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Morgen is het na vele jaren aan Senua's Saga: Hellblade II om ons weg te blazen en we hebben vier keer bewijs dat dat ook wel gaat gebeuren.

Gaming20.05.2024

4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Gids voor de beste toetsenborden voor pc en tablet die nu op de markt zijn

In de digitale wereld van vandaag kan een kwalitatief toetsenbord het verschil maken tussen een frustrerende en een vloeiende en productieve typervaring. Het toetsenbord blijft namelijk nog steeds een zeer functioneel hulpmiddel, ongeacht het gebruiksgebied.

Gadgets20.05.2024

Gids voor de beste toetsenborden voor pc en tablet die nu op de markt zijn

Steam geeft je geen geld terug als je te lang early access speelt

Een game even goed uitproberen door heel veel early access te spelen? Pas op: vroeger gold dat niet voor geldteruggave, maar nu wel.

Gaming24.04.2024

Steam geeft je geen geld terug als je te lang early access speelt

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

​Marvel: Rivals is Overwatch met échte superhelden

Marvel Games introduceert een nieuwe teamshooter: Marvel Rivals. Je kunt het het beste vergelijken met Overwatch, en hoewel je daarin ook Hreoes hebt, is Marvel Rivals een game met de helden die je zo goed kent van de ve...

Gaming27.03.2024

​Marvel: Rivals is Overwatch met échte superhelden

Tijdmachine: RollerCoaster Tycoon bestaat 25 jaar

Het was een game die we eigenlijk vooral speelden om de bezoekers van virtuele pretparken het leven zuur te maken. Er waren geweldige manieren om ze te pesten, waarbij het natuurlijk het leukste was om wandelpaden ineens...

Gaming25.03.2024

Tijdmachine: RollerCoaster Tycoon bestaat 25 jaar

Verder lezen over Playstation

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Een heleboel nieuwe trailers, een heleboel nieuwe datums en al met al een heleboel lekkers op gamegebied: dit is Summer Game Fest 2024.

Gaming09.06.2024

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

XDefiant, de langverwachte free-to-play, snelle arcade shooter ontwikkeld door Ubisoft San Francisco en met facties geïnspireerd op enkele van Ubisofts geliefde franchises, is nu wereldwijd speelbaar. Spelers downloaden XDefiant gratis en spelen vanaf hun pc via Ubisoft Connect, PlayStation 5 of Xbox Series X|S.

Gaming21.05.2024

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

met Crossplay-mogelijkheden
Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

​Ontslagen in de game-industrie beïnvloeden ook jouw gamebeleving

In 2023 vond er bij meer dan een derde van de gamestudio’s een ontslagronde plaats. In 2024 zet die trend voort. In de maand februari alleen al hebben we alweer bij diverse studio’s gezien dat er mensen moesten vertr...

Gaming02.03.2024

​Ontslagen in de game-industrie beïnvloeden ook jouw gamebeleving

Slagveld kent vele slachtoffers
De eerste Xbox-exclusieve game is nu uit op Nintendo Switch

Het klinkt raar. Xbox-exclusive, want dat is het bij dezen dus niet meer. Pentiment is nu uit op Nintendo Switch en hoewel dat geen titel wordt die miljoenen mensen tegelijkertijd gaan spelen, is het wel degelijk een his...

Gaming22.02.2024

De eerste Xbox-exclusieve game is nu uit op Nintendo Switch

​Helldivers 2 is een plotseling gamesucces: dit is waarom

Helldivers 2: om eerlijk te zijn dachten we er vooraf niet zoveel van, maar inmiddels weten we beter. Deze third-person shooter is fantastisch. Het is een groot succes van Arrowhead, dat het voor dit tweede deel heel and...

Gaming19.02.2024

​Helldivers 2 is een plotseling gamesucces: dit is waarom

Samen oorlog voeren is zoveel beter

Verder lezen over Xbox

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

We dachten dat de popcornbak gek was, maar er is nu zelfs een Xbox-controller in de vorm van de kont van Deadpool. 

Gaming17.07.2024

Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool

Xbox Game Pass wordt duurder én goedkoper tegelijk

Een duurder én een goedkoper abonnement voor Xbox Game Pass: je moet gaan kiezen.

Gaming10.07.2024

Xbox Game Pass wordt duurder én goedkoper tegelijk

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Een heleboel nieuwe trailers, een heleboel nieuwe datums en al met al een heleboel lekkers op gamegebied: dit is Summer Game Fest 2024.

Gaming09.06.2024

Summer Game Fest 2024: 15 aankondigingen die je moet weten

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Microsoft heeft na veel vragen alvast laten weten dat Call of Duty: Black Ops 2 al meteen vanaf dag 1 op Xbox Game Pass staat. Bedankt Activision-overname.

Gaming28.05.2024

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

XDefiant, de langverwachte free-to-play, snelle arcade shooter ontwikkeld door Ubisoft San Francisco en met facties geïnspireerd op enkele van Ubisofts geliefde franchises, is nu wereldwijd speelbaar. Spelers downloaden XDefiant gratis en spelen vanaf hun pc via Ubisoft Connect, PlayStation 5 of Xbox Series X|S.

Gaming21.05.2024

XDefiant: een free-to-play shooter van Ubisoft

met Crossplay-mogelijkheden
4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Morgen is het na vele jaren aan Senua's Saga: Hellblade II om ons weg te blazen en we hebben vier keer bewijs dat dat ook wel gaat gebeuren.

Gaming20.05.2024

4 redenen om Senua’s Saga: Hellblade II te gaan spelen

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Voor het tweede jaar op rij schittert Max Verstappen op de cover van EA SPORTS officiële videogame van het 2024 FIA Formula One World Championship.

Gaming16.04.2024

Max Verstappen wederom op cover EA SPORTS F1 24

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Microsoft is van plan om een virtuele chatbot aan zijn Xbox-gameconsole toe te voegen. Het gaat dan om een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie helpt bij de klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen d...

Gaming05.04.2024

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt