Gaming27.11.2022

​China: ’Gameverslavingsproblemen van de jeugd zijn opgelost’


Volgens een rapport van de Chinese overheid is de gameverslavingsproblematiek onder jongeren in het land volledig opgelost. Het heeft de laatste jaren nogal rigoureuze veranderingen toegepast in het leven van de gamende jongere en blijkbaar hebben die hun vruchten afgeworpen. Gameverslaving? Die tijd is nu helemaal voorbij, de jeugd heeft zijn focus weer.

China Game Industry Group Committee

Het rapport komt van de China Game Industry Group Committee (via FT) en die behoort tot de Chinese overheid, die eerder al eens refereerde aan games als zijnde ‘spirituele opium’. Een opmerkelijk iets, aangezien het toch echt een Chinees bedrijf is dat een groot deel van de game-industrie op mobiele telefoons in handen heeft: Tencent. Toch ook weer niet: de overheid probeert de grootheid al een tijd dwars te liggen: zo verloor de CEO van het bedrijf vorig jaar nog 14 miljard euro omdat een beursgang van het moederbedrijf Ant Group werd tegengehouden door de overheid.

Enerzijds is China heel trots op wat Chinees is, maar wanneer het de spuigaten uitloopt met het de macht en succes wordt het de overheid soms toch wat te heet onder de voeten. Maar goed, terug naar de gameverslavingen onder jongeren die nu zijn opgelost. Zou de overheid zich hierin gesterkt voelen door zijn beleid en de soms bizarre regels met betrekking tot gamers in China juist zo laten? Er is ook hoop dat de regels juist wat minder streng worden.

3 uur gamen per week

Een paar van de regels van de overheid waren dat het goedkeuren van nieuwe games tijdelijk was opgeschort. Daarnaast werd TikTok in China (dat daar Douyin heet) geband voor mensen onder de 14 wanneer ze het platform meer dan 40 minuten per dag gebruikten. Specifiek op gamegebied konden mensen onder de 18 alleen spelen op publieke feestdagen, vrijdag, zaterdag en zondag van 8 tot 9 uur ’s avonds. Gamen is extreem populair in het land: 62,5 procent van de minderjarigen speelt games online en 13,2 procent speelt meer dan twee uur per dag op werkdagen.

In totaal zijn er meer dan 700 miljoen gamers in China en de overheid is zeker niet tegen gamen in het algemeen: het ziet in dat het goed is voor de economie, mede dankzij pc-gaming en esports. Echter zag het mede door de pandemie dat jongeren steeds meer binnen zaten te gamen en dat daarmee gameverslavingsproblematiek nog meer op de loer lag dan anders. Iets wat normaliter al nogal intens is: in 2018 leed meer dan 30 procent van de Chinese kinderen aan gameverslaving, aldus de overheid.

Jonge gamers in China

Jonge gamers moesten zich dus helemaal registreren om online te mogen gamen en dit moest ook onder hun eigen naam zijn. Uiteraard zijn er tieners geweest die met een nep-identiteitskaart of via illegale websites alsnog aan hun gameshot kwamen, of door simpelweg een VPN te gebruiken, maar desondanks stelt het rapport dus echt dat gameverslaving geen probleem meer is onder de jeugd in China.

Dit jaar nog werden de regels verscherpt: toen werden telefoonmakers zelfs verplicht om standaard een soort jeugdmodus in hun apparatuur moesten stoppen. Eerder mocht livestreamen onder de 16 jaar al niet meer. Het zal ons niets verbazen als de overheid deze regelgeving er gewoon in laat zitten om zo de jeugd onder de duim te houden en te zorgen dat ze zich blijven focussen op hun schoolwerk, hun vrienden en ze vooral geen verslaving krijgen.

Gameverslaving

Gameverslaving is wel degelijk een serieuze aandoening. Mensen kunnen zich niet meer concentreren, zijn enorm op zichzelf gefocust, krijgen slaapproblemen en hun geestelijke gezondheid komt in het gedrang, naast uiteraard hun schoolwerk, hun sociale activiteiten en hun familieleven. Ook in Nederland zijn er mensen (vooral tieners en jongvolwassenen) die worstelen met gameverslaving.

Er schijnen een miljoen gamers in Nederland te zijn, waarvan 2 procent (20.000 man) verslaafd is. Echter zoekt maar een klein deel hulp. Mocht je zelf worstelen met gameverslaving, dan kun je je onder andere richten tot Jellinek voor hulp.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over China

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Shein, het bekende Chinese online warenhuis, moet zich aan de strenge regels van de EU gaan houden en dat betekent: oppassen met nepperij.

Online26.04.2024

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Zo’n 1.000 Xpeng-eigenaren gaan een bètatest doen

Apple en Android brengen bètaversies uit van nieuwe OS-versies, zodat developers alvast aan de slag kunnen hun apps te testen in een nieuw OS, en gebruikers er ook bugs en andere niet helemaal goed werkende functies uit...

Automotive06.03.2024

Zo’n 1.000 Xpeng-eigenaren gaan een bètatest doen

Zou jij gaan rondrijden in een auto met test software?
​BYD Yangwang U9: Chinese supercar gaat in 2,3 seconden 309 km/u

Het Chinese merk Build Your Dream mag dan vooral voet aan de grond krijgen met zijn betaalbare elektrische auto’s: het merk maakt ook auto’s die niet onderdoen voor een Lamborghini. De nieuwe elektrische supercar van...

Automotive27.02.2024

​BYD Yangwang U9: Chinese supercar gaat in 2,3 seconden 309 km/u

Dieren klonen, een twijfelachtige geschiedenis: hoe is het nu?

1984 was een belangrijk jaar voor de mensheid: toen kloonden we voor het eerst een dier. Hoewel het klonen zelf succesvol was, bleken er toch complicaties op te treden. Dolly, het gekloonde schaap, is waarschijnlijk het...

Nieuws19.01.2024

Dieren klonen, een twijfelachtige geschiedenis: hoe is het nu?

Steeds meer Chinese instanties verbieden de iPhone

Het gaat economisch en politiek al jaren niet lekker tussen de VS en China. Over en weer worden beschuldigingen over spionage heen en weer geslingerd. Daarnaast bestoken beide landen zich met handelsverboden, -embargo’...

Mobile18.12.2023

Steeds meer Chinese instanties verbieden de iPhone

Overheden ontraden het gebruik van alle buitenlandse toestellen en -technologie
AliExpress komt met binnen 5 dagen in huis garantie

Consumenten die wel eens shoppen op AliExpress ontvangen voortaan hun bestelde producten binnen 5 dagen als zij kiezen voor AliExpress Choice. Deze service garandeert levering binnen 5 werkdagen voor artikelen uit China...

Online02.11.2023

AliExpress komt met binnen 5 dagen in huis garantie

en kondigt het 11.11 Global Shopping Festival aan
Honor Vs2 is weer een iets dikkere foldable

Honor, ooit onderdeel van Huawei, toen effe min of meer zelfstandig, daarna weer onder de Huawei vlag en sinds de handelsembargo troubles van Huawei is het weer een zelfstandig (smartphone) merk. Afgelopen weekend presen...

Mobile16.10.2023

Honor Vs2 is weer een iets dikkere foldable

Net als zijn voorgangers komt hij voorlopig niet naar ons deel van de wereld
Chinese automerken rukken op, maar heel hard gaat het nog niet

Je hoort het al maanden: de Chinese (elektrische) automerken zijn hard op weg de Nederlandse (en Europese) consument te veroveren. Bij mij, als ex-Mobile Cowboy, wekt dat een déjà vu op van een jaar of acht geleden. To...

Automotive03.10.2023

Chinese automerken rukken op, maar heel hard gaat het nog niet

Verkoop marktaandeel blijft dit jaar nog steken onder 4 procent

Verder lezen over Game

Fortnite krijgt Nederlandse boete voor onder druk zetten kinderen 

Je kunt Fortnite gratis spelen, maar Epic gebruikt diverse trucs om je te verleiden om geld uit te geven. En daar is de ACM op tegen.

Gaming14.05.2024

Fortnite krijgt Nederlandse boete voor onder druk zetten kinderen 

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Hoofdpersonages GTA 5 doen Grand Theft Auto VI-trailer na

Grand Theft Auto 6 komt nog lang niet uit, en Rockstar lijkt ook niet heel binnenkort met een nieuwe trailer te komen. Gelukkig zijn er fans die dat wel doen.

Gaming03.05.2024

Hoofdpersonages GTA 5 doen Grand Theft Auto VI-trailer na

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Funko Fusion: er komt een game van de Funko-poppetjes

Funko Pop! krijgt zijn eigen videogame. In Funko Fusion krijg je niet alleen te maken met de bekende figuurtjes, maar ook met allerlei franchises waar ze vandaan komen.

Gaming01.05.2024

Funko Fusion: er komt een game van de Funko-poppetjes

Steam geeft je geen geld terug als je te lang early access speelt

Een game even goed uitproberen door heel veel early access te spelen? Pas op: vroeger gold dat niet voor geldteruggave, maar nu wel.

Gaming24.04.2024

Steam geeft je geen geld terug als je te lang early access speelt

The Witcher op Netflix stopt ermee na seizoen 5

Netflix trekt de stekker uit de serie van The Witcher. Opvallend, want er komt nog even een nieuwe acteur als Geralt. Heel even dus.

Entertainment18.04.2024

The Witcher op Netflix stopt ermee na seizoen 5

Toss a coin to... straks niemand meer
Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Twitch gaat de social media kant op. Het kopieert een functie van TikTok waarmee je waarschijnlijk aanzienlijk meer streams ontdekt.

Social Media18.04.2024

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Verder lezen over Jongeren

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Het gegeven dat diefstal fout is en dat de dief daarvoor bij uitstek verantwoordelijk is, zorgt dat er soms voor dat jij alles maar gerust laat slingeren, jij jouw ramen niet langer sluit en jij jouw voor- en achterdeur...

Online22.02.2024

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Waarom hanteert Rutgers geen gezond tweesporenbeleid in relatie tot sexting?
​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Veel jongvolwassenen betalen niet meer met een fysieke betaalpas

Met contant geld ergens betalen is al flink afgenomen. Want met je pinpas is toch veel makkelijker. Maar ook dat gebruik begint nu in rap tempo af te nemen. Zeker onder jongeren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat jongvolwas...

Mobile17.11.2023

Veel jongvolwassenen betalen niet meer met een fysieke betaalpas

gebruiken we de betaalpas over vijf jaar nog?
Jongeren zien regelmatig misinformatie over het klimaat op TikTok

Het klimaat blijft een flink discussie punt. Het is iets dat uiteraard ook weer op de agenda staat richting de nieuwe verkiezingen. Want nog altijd werken we in Nederland toe naar de doelstelling om in 2050 klimaatneutra...

Search30.10.2023

Jongeren zien regelmatig misinformatie over het klimaat op TikTok

TikTok onderneemt actie
​Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok

Vroeger als je in een vacature las dat je een video van jezelf moest maken, dan zou je er bijna de baan van je dromen voor opgeven: het was allemaal wat ongemakkelijk. Tegenwoordig leven we in een wereld die aan elkaar h...

Social Media25.09.2023

​Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok

Minderjarigen kunnen nu ook een Uber bestellen

Uber kun je alleen gebruiken als je 18 jaar of ouder bent. Tenminste, dat was altijd de regel. Nu introduceert het bedrijf ook profielen voor mensen van 13 tot 17 jaar. Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld veilig thuiskomen n...

Online18.05.2023

Minderjarigen kunnen nu ook een Uber bestellen

Niet overal even welkom
Dit is de ideale headset voor jonge leerlingen & onderwijsinstellingen

Logitech heeft voor de Benelux de Logitech Learn uitgebracht: dat zijn bedrade headsets die op maat zijn gemaakt voor jonge leerlingen. Vooral om hen te helpen gefocust te blijven, langdurig te studeren en optimaal klaar...

Gadgets05.04.2023

Dit is de ideale headset voor jonge leerlingen & onderwijsinstellingen

Snapchat komt met nieuwe ‘content controls’ voor ouders

Snapchat geeft ouders meer mogelijkheden om te zorgen dat hun tieners geen zaken op Snapchat zien die niet voor tieners bestemd zijn. Tieners krijgen wel een melding wanneer hun ouders gebruik willen maken van deze conte...

Social Media15.03.2023

Snapchat komt met nieuwe ‘content controls’ voor ouders