Gadgets15.06.2022

​Waarom de bagageband op Schiphol zo open en bloot is


Het blijft bijzonder: op Schiphol arriveren en je koffer tussen allemaal andere koffers op de bagageband zien aankomen. Iedereen kan allerlei koffers pakken, maar is het wel zo vrijblijvend als het lijkt? Er is een reden dat er met een ‘openbare’ bagageband wordt gewerkt.

53 miljoen stuks bagage

Per jaar worden er op Schiphol ongeveer 53 miljoen stuks bagage verwerkt. Op rustige dagen zijn dat er ongeveer 120.000, terwijl het op extreem drukke dagen wel kan oplopen tot 180.000 stuks. 40 procent van die koffers is transferbagage, die niet op de band komt omdat de reiziger alleen overstapt op Schiphol.

Als je naar het theater gaat, dan hang je je jas op in de garderobe. Je krijgt dan een papiertje of plastic pasje met daarop het nummer dat met je jas correspondeert. Een jas, wat is die nou waard? Op zich weinig, maar je hebt zo wel snel je jas teruggevonden. Op een vliegveld werkt het niet met zo’n uitgiftecentrum en dat heeft waarschijnlijk meerdere redenen: koffers zijn aanzienlijk groter, dus het zou veel langer duren om ze op te halen. Maar er zijn ook andere redenen waarom die bagagebanden op bijvoorbeeld ons eigen Schiphol zo open en bloot beschikbaar zijn voor passagiers.

Bagageband op Schiphol

“De bagagebanden zijn niet voor iedereen toegankelijk,” zegt Schiphol-woordvoerder Willemeike Koster. “Ze zijn alleen toegankelijk voor reizigers en medewerkers. Nadat reizigers bagage van een band halen, moeten ze nog langs een douanecontrole, voordat ze het vrij toegankelijke gebied betreden. De koffers worden gezamenlijk per vlucht aangeleverd en het duurt voor de ene reiziger soms wat langer voordat hij bij de bagageband is, dan voor de ander. Daarom is het niet mogelijk om bagage op afroep te overhandigen.”

Toch staan er regelmatig grote drommen mensen om de bagagebanden heen, die lang niet allemaal op dezelfde vlucht zaten. Dat komt omdat er soms op één bagageband bagage van meerdere vluchten tegelijk draait, terwijl bijvoorbeeld een naastgelegen band leeg is. “Vluchtinformatie over de hoeveelheid bagage die aan boord is, wordt vooraf doorgegeven door luchtvaartmaatschappijen.”

Meerdere vluchten

“Als het gaat om vluchten met weinig bagage, of weinig reizigers met als eindbestemming Schiphol, kan het zo zijn dat vluchten samen op een bagageband worden gepland. Het lijkt misschien vreemd dat de naastgelegen band op dat moment leeg is, maar in dit plansysteem houden we dan een naastgelegen band vrij, voor een andere op korte termijn aankomende vlucht waar meer bagage bij hoort.”

Je ziet ze regelmatig: bagagebanden waar dan nog één of twee koffers op blijven rondgaan. Moederziel alleen, nooit opgehaald. Bagage die niet van de band wordt afgehaald blijft in het beheer van de luchtvaartmaatschappij en diens afhandelaar. Zij zorgen ervoor dat de koffer weer bij de eigenaar terecht komt. Ook worden er soms kofferveilingen gehouden, maar die zijn dus niet in het beheer van Schiphol, maar van die luchtvaartmaatschappijen.

Kofferdiefstal

Hoe makkelijk het ook lijkt om zomaar een koffer mee te nemen die niet van jou is, passagiers worden wel tegelijk in de gaten gehouden. Dat doet de Koninklijke Marechaussee. Woordvoerder en First Lieutenant Mike Hofman legt uit hoe: “In de bagagehal hangen camera’s en patrouilleren marechaussees. Als een passagier zijn of haar koffer mist, maakt hij daarvan melding bij de luchtvaartmaatschappij.”

“De luchtvaartmaatschappij probeert te achterhalen waar de bagage is (is er bijvoorbeeld iets misgegaan bij het laden van de koffer). Als een passagier diefstal vermoedt, kan hij of zij hiervan aangifte doen bij de Marechaussee. Als daartoe aanleiding is, kan de Marechaussee een onderzoek instellen.” Zijn tip om te zorgen dat niemand er met jouw bagage vandoor gaat is dan ook simpel: “Goed opletten: zodra je bagage op de band komt, deze er gelijk afpakken.” Dus ja, misschien is het toch wel een goed idee om wat dichterbij de band te staan.

Ook is het verstandig om belangrijke of dure dingen in je handbagage mee te nemen (voor zover dit is toegestaan). Mocht je koffer toch met iemand anders naar huis gaan, dan ben je in ieder geval geen al te waardevolle of belangrijke dingen kwijt, maar slechts wat kleding en een tandenborstel.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Reizen

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

Booking.com is deze week groot in het nieuws: het reisplatform heeft te maken met een toename van het aantal oplichtingszaken tot 900 %.

Artificial Intelligence23.06.2024

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

De kans is groot dat je op het punt staat om een reis te boeken. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt.

Cybercrime05.06.2024

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

IJsland is helemaal niet altijd zo makkelijk als het om dronen gaat. Dit is wat je moet weten als je gaat dronen op IJsland.

Gadgets24.05.2024

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben

Het vakantiegeld is weer (bijna) gestort en dat betekent dat veel mensen zich zo langzamerhand weer op reiswebsites begeven om te kijken naar hun volgende tripje naar de zon. Of misschien neemt iemand je als verrassing mee op een last-minute.

Lifestyle22.05.2024

5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

Het is weer de maand waarin bij veel mensen het vakantiegeld wordt gestort. Sommigen stellen het aanschaffen van een nieuwe gadget er speciaal voor uit, anderen gebruiken het waar het voor bedoeld is: vakantie. Waarom die twee niet verenigen?

Mobile15.05.2024

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

Online30.03.2024

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

St. Patrick’s Day in Dublin: zoveel meer dan Guinness

Je denkt iemand op straat te zien die je kent, je loopt op diegene af, helemaal enthousiast, en komt dan tot de conclusie dat die persoon het niet is. Oeps. Ieren doen dit constant, alleen dan zonder die conoclusie dat d...

Nieuws19.03.2024

St. Patrick’s Day in Dublin: zoveel meer dan Guinness

Verder lezen over Schiphol

Schiphol maakt veel lawaai, maar het kan nog veel erger

De afgelopen weken is weer veel gedoe rondom onze nationale luchthaven Schiphol. Al jaren wordt gesproken over het terugdringen van het aantal vluchten. Dat leek in kannen en kruiken, maar enkele dagen geleden bleken die...

Technology21.11.2023

Schiphol maakt veel lawaai, maar het kan nog veel erger

JetBlue dient nieuwe klacht in tegen de Nederlandse staat

Enkele weken geleden wist JetBlue nog vol trots te melden dat de luchtvaartmaatschappij dagelijks vanaf Schiphol naar New York ging vliegen. Die blijdschap heeft inmiddels plaatsgemaakt voor boosheid. JetBlue dreigt name...

Nieuws29.09.2023

JetBlue dient nieuwe klacht in tegen de Nederlandse staat

Nieuwkomer dreigt door nieuwe regelgeving van Schiphol verdreven te worden
Schiphol gaat nachtsluiting invoeren

Het kwam vandaag als een donderslag bij heldere hemel. De nieuwe, tijdelijke, CEO, Ruud Sondag, heeft geroepen dat hij ernaar streeft om Schiphol binnen enkele jaren te ‘verlossen’ van nachtvluchten, privéjets en la...

Nieuws04.04.2023

Schiphol gaat nachtsluiting invoeren

Schiphol test AI-technologie in securityproces

De handbagage van passagiers op Schiphol wordt straks bij de security gecontroleerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). De luchthaven start daarvoor een samenwerking met security technologiebedrijf Pangiam. Do...

Technology13.03.2023

Schiphol test AI-technologie in securityproces

AI moet lange wachtrijen en geannuleerde vluchten helpen voorkomen
Een goedkope zomervakantie in eigen land. Of toch daarbuiten?

Uit een onderzoek van het onderzoeksbureau iVOX blijkt dat de prijs, het weer en de natuur belangrijke factoren zijn voor het vastleggen van onze vakantiebestemming. Maar kunnen we nog dezelfde eisen stellen als voor de...

Lifestyle27.02.2023

Een goedkope zomervakantie in eigen land. Of toch daarbuiten?

Proef met zelfrijdende rolstoelen op Schiphol

Wie wel eens op Schiphol geweest is, heeft ze wel eens gezien, de karretjes waarop minder valide passagiers naar hun bestemming op het vliegveld getransporteerd worden. Ze hebben wel wat weg van een golfkar en nemen noga...

Technology22.02.2023

Proef met zelfrijdende rolstoelen op Schiphol

Schiphol gaat met een app vlieglawaai melden

Luchthaven Schiphol komt met een app die vlieglawaai voor omwonenden kan voorspellen. Dat is de uitkomst van een onderzoek uit 2019 naar de informatiebehoefte van omwonenden. Het ontdekte dat er een aanzienlijke vraag is...

Technology12.02.2021

Schiphol gaat met een app vlieglawaai melden

Royal Schiphol Group bundelt advertentiekracht van 4 Nederlandse luchthavens

Royal Schiphol Group bundelt vanaf dit jaar haar krachten op het gebied van adverteren doordat Amsterdam Airport Schiphol gaat samenwerken met de drie regionale luchthavens van Royal Schiphol Group: Eindhoven Airport, Ro...

DC Business06.02.2021

Royal Schiphol Group bundelt advertentiekracht van 4 Nederlandse luchthavens