​VR/AR-bril van Apple krijgt content van Iron Man-regisseur

​VR/AR-bril van Apple krijgt content van Iron Man-regisseur

Vorig artikel Volgend artikel

Apple heeft een VR/AR-bril in de maak en heeft bekende regisseurs uit Hollywood aan zich weten te binden voor content. De mixed reality-bril (zoals de combi van augmented reality en virtual reality heet) zou mogelijk al in 2023 verschijnen.

Jon Favreau

Apple zwijgt nog steeds in alle talen over zijn mogelijke nieuwe gadget, maar The New York Times weet te vertellen dat de headset blijkbaar dus niet alleen voor het zakelijke segment wordt gemaakt. Eerder werd dat gedacht, maar met een regisseur aan boord als Jon Favreau weten we beter. Favreau is bekend van het technische hoogstandje The Mandalorian en de Iron Man-films. Nu zou hij voor Apple werken aan een virtuele ervaring met dinosaurussen.

Als je denkt aan iPhone en MacBook, dan lijkt het een nogal vreemde move van Apple om zulke grote namen aan zich te binden. Vergis je niet: het runt natuurlijk ook al jaren de succesvolle streamingdienst Apple TV, waarvoor ook de ene na de andere topregisseur in de arm wordt genomen om mooie films en series te creëren. Apple is dus al bekend in Hollywood. Sterker nog, Jon Favreau zelf is ook al bekend met werken voor dit techbedrijf. De beleving die hij zou maken voor Apple’s bril is gebaseerd op een serie die hij voor Apple TV maakte: Prehistoric Planet.

Apple mixed reality-bril

Er zouden nog meer bekenden uit Hollywood meewerken aan content voor de mixed reality-gadget, maar wie precies is onbekend. Sowieso is de headset nog heel onbekend, want Apple is nooit zo van het delen van sneak peeks voordat er een grote nieuwe lancering is. Bovendien zouden er wat problemen zijn met het apparaat, vooral waar het gaat om de prestaties en de batterijduur, wat toch beide vrij essentiële onderdelen zijn. Hierdoor zou het pas in 2023 verschijnen, in plaats van dit jaar, waar Apple eerst op zou hebben gestuurd.

Sowieso schijnt er binnen Apple wat controverse te bestaan over de bril. Dat zou te maken hebben met de manier waarop mensen ermee communiceren met elkaar. Helaas weten we niet precies wat dat inhoudt, maar sommige Apple-medewerkers zouden het bedrijf zelfs hebben verlaten omdat dit blijkbaar zo tegen hun ideeën van communicatie indruist. Tegelijkertijd zijn dit natuurlijk allemaal geruchten en weten we pas echt hoe dat zit als Apple zelf de aankondiging doet.

Virtual en augmented reality in één

Die aankondiging laat waarschijnlijk nog even op zich wachten. Hoewel er vanavond een Worldwide Developers Conference (WWDC) is van Apple zelf, gaat het daarbij meestal vooral om software. Het zou echter tof zijn als het toch een glimpje zou geven van het apparaat, zoals Google ook het doek een klein beetje van zijn Pixel-tablet aftrok in zijn ontwikkelaarsconferentie Google I/O eerder dit jaar. Het zou ook tof zijn om meer te weten te komen over de regisseurs en acteurs die Apple heeft weten te strikken. Vooral omdat we nieuwsgierig zijn naar het type content dat ze maken.

Je kunt met AR en VR immers alle kanten op. Kun je straks een film beleven alsof je erin staat, waarbij je dus een vrije lange ervaring met de bril op hebt? Of is het vooral een nieuwe methode om games aan de man te brengen? Het mooiste zou zijn als het een combinatie van de twee is. Het klinkt alsof dat in ieder geval met Favreaus dinosaurusfestijn wel gaat gebeuren. Ook als dat niet zo zou zijn, geen man overboord: Prehistoric Planet is een absolute must-see op Apple TV, dus dat zal voor een doorvertaling naar virtual reality waarschijnlijk sowieso kwalitatief hoogstaand zijn. Nu alleen nog de technologie om die kwaliteit ook goed door te geven.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...