USI-support voor de volgende Google Pixel tablet?

USI-support voor de volgende Google Pixel tablet?

Vorig artikel Volgend artikel

Toen we nog allemaal, of toch velen van ons, met een PDA rondliepen – van Palm, HP of Psion - was het pennetje, of stylus, nog een eenvoudige tool. Niet veel meer dan een plastic ‘staafje’, al dan niet met een zacht puntje om het display te beschermen. Die stylussen, of styli, waren puur bedoeld om het touchscreen wat makkelijker te kunnen bedienen.

Van plastic staafje naar slimme pen

Tegenwoordig is een stylus een slimme pen, met soms tientallen verschillende functies. Daardoor zijn ze steeds vaker dan ook specifiek ontwikkeld voor een bepaalde gadget, zoals de Apple iPad (Pencil) of Samsung Galaxy Tab (S-Pen).

Doordat deze tablets, en de bijbehorende styli, zoveel specifieke (slimme) functies hebben, is het doorgaans niet mogelijk een andere stylus te gebruiken dan die van hetzelfde merk. Uiteraard is dat ook waar de verschillende fabrikanten op inzetten. Ze verkopen tien keer liever hun eigen stylus die al gauw meer dan 100 euro kosten.

Stylus-A
De stylus, van 'plastic staafje' tot een slimme pen

USI-standaard

Toch is er ook een universele standaard voor styli, de zogenoemde USI-standaard (Universal Stylus Initiative). Zoals de naam al doet vermoeden is het de bedoeling dat tablets en andere touchscreen gadgets die deze standaard ondersteunen, naast hun eigen stylus, ook bediend kunnen worden met styli die door andere fabrikanten ontwikkeld zijn.

De USI-standaard bestaat al enkele jaren, maar tot op dit moment wordt er nog weinig mee gedaan. De volgende Google Pixel tablet zou daar wel eens verandering in kunnen aanbrengen. Google is sinds 2018 aangesloten bij de USI-standaard.

2023 Google Pixel USI-compatible?

Als de nog onbevestigde berichten kloppen, dan wordt de Google Pixel tablet die volgens de fabrikant in 2023 in de winkels verschijnt, voorzien van USI-support. Dat zou dan dus betekenen dat die tablet met alle USI-compatible styli bediend kan worden. De nieuwe Pixel tablet is namelijk gespot in de USI-database met compatible tablets.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...