​Tablets maken een comeback, steeds meer Android-varianten

​Tablets maken een comeback, steeds meer Android-varianten

Vorig artikel Volgend artikel

Ze leken even op hun retour te zijn, maar tablets groeien weer flink in populariteit. Geen wonder dus dat de ene na de andere tablet de revue passeert deze week tijdens het Mobile World Congress. Fabrikanten die Android gebruiken, durven het toch weer aan. Dit is hoe dat komt en waarom tablets eigenlijk toch wel erg handig zijn.

1994: de eerste tablet

De eerste tablet ooit verscheen in 1994, gemaakt door Fujitsu. Het apparaat heet Stylistic 500 en draaide op Windows 95. Uiteindelijk kwam Microsoft zo’n 8 jaar later ook met een eigen Windows-tablet, maar helaas draaide die op Windows XP, een besturingssysteem dat echt is gemaakt om met een toetsenbord en muis te gebruiken in plaats van met een aanraakscherm. En nog steeds worstelt Microsoft hiermee: vorige week kwam er nog een update voor Windows 11 uit om het beter bruikbaar te maken op aanraakschermen.

Die eerste gooien naar tabletsucces, die vielen dus wat tegen. Uiteindelijk zou 2010 dat allemaal gaan veranderen. Toen hield Steve Jobs, toen al erg ziek, een iPad in zijn handen. Een tablet die draaide op Apple’s eigen besturingssysteem iOS en die waarvan de naam, iPad, uiteindelijk het synoniem zou worden van tablet, zoals Chocomel dat is van chocolademelk en Fristi van yoghurtdrink. Maar natuurlijk was niet alleen Apple met tablets bezig. Ook merken die normaliter met Android werkten, zoals Samsung en Motorola, ontwikkelden tablets.

Concurreren met iPad

Hoewel het moeilijk was om te concurreren met de iconische iPad, maakt Samsung al die jaren al succesvolle tablets. Het begon allemaal met de 7 inch Samsung Galaxy Tab, en inmiddels zijn we beland bij de Samsung Galaxy Tab S8 die 11 inch is. Die grootte is belangrijk, want het is ongeveer waarom mensen tablets kopen naast hun smartphones. Smartphoneschermen zijn door de jaren heen steeds groter geworden. Sinds we aanraakschermen hebben is dat al een trend en op een gegeven moment werden de schermen zo groot, dat mensen minder tablets leken te kopen. Wat daarbij ook nog kwam, was een heel nieuw tijdperk op de laptop: Chromebooks werden populair. Goedkopere laptops die zich al snel in de kijker wisten te spelen.

We hebben als maatschappij de tablet even uit het oog verloren, maar het tij lijkt te keren. In 2020 werden er 18 procent meer tablets verkocht dan in 2019 en in 2021 was het weer meer. In 2021 werden 168,9 miljoen tablets verscheept en in 2020 waren dat er 164,1 miljoen. Logisch dus dat tabletmakers, ook zij die geen iPads maken, dollartekens in de ogen kregen. Maar, waar komt die plotselinge comeback van de tablet vandaan?

Smartphones steeds groter

Er werd lang gedacht dat de vouwbare telefoon enorm populair zou worden en na een wat hobbelige start zijn die er ook wel. Maar, ten eerste zijn ze nog erg duur en ten tweede is er verder qua kunnen in smartphones zo weinig vooruitgang, dat mensen langer doen met hun smartphones. Als je een vouwbare telefoon hebt, dan heb in veel gevallen een nog groter scherm tot je beschikking, dus waarom dan een tablet kopen? Maar nu dat type smartphones helemaal niet op zo’n grote schaal worden verkocht, gaat die vlieger niet op.

Er is echter nog een reden waarom tablets een comeback maken, namelijk de pandemie. Door corona kwamen veel mensen ineens thuis te zitten en er was zo’n run op laptops, dat sommige mensen maar naar hun tablet grepen. Ook zijn mensen nu zoveel aan het werk op hun laptop, dat ze wanneer ze even op de bank neerploffen liever met een ander apparaat internetten, social media gebruiken en online shoppen. Een smartphone is dan soms wat te klein, waardoor de tablet de perfecte oplossing is die tussen de telefoon en de laptop inzit.

De comeback van de tablet

Vandaar dat je de komende dagen veel hoort over tablets. Samsung loste het startschot van 2022 met zijn Galaxy Tab S8, maar inmiddels heeft ook het Chinese Oppo zijn allereerste tablet aangekondigd. Huawei komt met de MatePad Paper die gebruikmaakt van e-inkt, TCL heeft een 10,1 inch tablet aangekondigd genaamd NXTPAPER 10s en dan is er nog een niet-telefoonmerk dat al vaker succesvol tablets op de markt bracht, Lenovo, dat ook vandaag heeft aangekondigd met een nieuwe tablet te komen genaamd Lenovo Tab M10 Plus.

De komende tijd is er dus genoeg keuze als je overweegt om een tablet te kopen. Er is wel iets belangrijks om op te letten, want waar Apple zijn iPads heel lang van updates voorziet, is dat bij Android-tablets wat minder vanzelfsprekend. Check dus goed wat een leverancier precies belooft aan updates, zodat je zo lang mogelijk plezier kunt hebben van je aankoop. Fabrikanten zijn hier inmiddels wat meer open over geworden, mede door druk van het publiek en de overheid, dus doe hier je voordeel mee en koop een apparaat dat hopelijk niet over een aantal jaar weer een comeback hoeft te maken, maar gewoon blijft.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...