Samsung Galaxy Watch 4 versus Galaxy Watch 5: upgrade waard?

Samsung Galaxy Watch 4 versus Galaxy Watch 5: upgrade waard?

Vorig artikel Volgend artikel

Samsung was groots op MWC aanwezig, maar niet waar het om watches ging. Logisch: de Galaxy S23 is het helemaal en daar wil het bedrijf dan ook de focus op leggen. Maar er zijn natuurlijk hier en daar wel Galaxy Watch 5-horloges te vinden. Heb je al een Galaxy Watch 4 en vraag je je af of het de upgrade waard is? We zetten ze lijnrecht tegenover elkaar.

IMG20230301121245

Galaxy Watch 4 versus Galaxy Watch 5

Een smartwatch zoals Galaxy Watch is handig voor een heleboel zaken. Je kunt er je stappen op bijhouden, sportsessies registreren, je kunt ermee betalen, er WhatsAppjes op lezen, muziek mee luisteren, mee bellen, andere gezondheidsfactoren in de gaten houden en… de tijd zien. Genoeg te doen op je pols dus. Op dit moment ben je aan een Samsung Galaxy Watch 4 178 euro kwijt. Samsung Galaxy Watch 5 heeft een vanafprijs die op 299 euro ligt: een aanzienlijk verschil. Er zijn drie factoren die de Watch 5 heel anders maken dan de Watch 4.

Prijs

Die eerdergenoemde prijs geldt als we kijken naar de adviesprijs. Inmiddels zijn beide slimme horloges alweer een tijd op de markt en zien we dat de 4 inmiddels voor 119 euro verkrijgbaar is en de Galaxy Watch 5 voor 217 euro. Nog steeds ongeveer 100 euro verschil, dus dat is al een eerste factor om rekening mee te houden. En: wat krijg je nou precies voor die 100 euro meer? Let op: we gaan hier voor beide horloges uit van de normale, gewone variant van 44 mm: geen Pro dus. Dit is wat Galaxy Watch 5 heeft en Galaxy Watch 4 niet.

IMG20230301172849

Scherm

Het scherm van Galaxy Watch 5 is gemaakt van saffierglas. Het is met 1,36 inch wel kleiner dan de 1,4 inch van de Samsung Galaxy Watch 4, maar dat is verwaarloosbaar. Saffierglas is een grote plus, omdat het enorm sterk is. Sla je je pols een keertje lomp tegen de deurpost, of steek je je hand in je zak en duwt er een sleutel tegen het glas aan, dan is de kans groter dat hij het overleeft dan wanneer je echt alleen op het AMOLED-scherm kunt terugvallen met gewoon glas van nummertje 4.

Batterij

De batterij van het horloge is groter. Je krijgt in de Watch 5 een batterij van 410 mAh, terwijl dat op de 4 een accu is van 361 mAh. Bovendien kan de Watch 5 ook sneller opladen: hij zit al in een half uur tot de helft vol, waar de 4 toch iets langer nodig heeft. Juist onder slimme horloges is die batterijduur essentieel. Een Apple Watch moet je elke avond opladen (als je voor de gewone gaat). Samsung Galaxy Watch 5 kan twee dagen doen op één keer laden.

IMG20230301121245

Upgraden of niet?

Verder zijn zaken als het opslaggeheugen, het werkgeheugen en zelfs de processor precies hetzelfde: een Exynos W920 gecombineerd met 1,5GB RAM en 16GB opslag. Ook hebben beide horloges dezelfde IP-rating van IP68, wat ze waterdicht maakt tot 50 meter. Het bandje is bij beide watches 20mm en opvallend genoeg is de grootte verder exact hetzelfde. Alleen is de 5 met 2,5 gram iets zwaarder, maar dat zal je op een totaalgewicht van 30,3 gram versus 32,8 gram nagenoeg niet merken.

Of een upgrade nodig is, dat hangt af van hoe snel je vindt dat je Galaxy Watch 4 inmiddels op is, want ook qua uiterlijk zijn ze praktisch identiek. Na jaren gebruik zal de batterijduur waarschijnlijk nog iets zijn teruggelopen en dan is de Watch 5 wel een upgrade. Tegelijkertijd verwachten we dat Samsung over een paar maanden waarschijnlijk wel een Watch 6 uit de hoed tovert, die hopelijk een wat grotere upgrade is dan deze was. Een apparaat dat hopelijk nog meer uit besturingssysteem Wear OS haalt en komt met functies die we bijvoorbeeld bij de concurrentie wel zien, zoals officiële ECG’s kunnen maken.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digtial content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Behalve...