​Philips Sneaker Cleaner gaat je vieze Nikes niet redden

​Philips Sneaker Cleaner gaat je vieze Nikes niet redden

Vorig artikel Volgend artikel

Bijna iedereen heeft sneakers, al is de één er enthousiaster mee dan de ander. Wil je altijd schone, frisse, bijna mint condition ogende sneakers, dan moet je ze goed verzorgen. Philips wil sneakerheads bedienen met een apparaat om je gympies fris te houden, maar is deze gadget de moeite waard of steek je die 25 euro beter in een nieuw paartje?

Philips Sneaker Cleaner box

Philips Sneaker Cleaner

De eerste indruk van de Philips Sneaker Cleaner is op zich prima: het apparaat zit in een doos vergelijkbaar met de dozen van de Philips Hue-producten. Herkenbaar dus: een donkerblauwe doos met een foto van het apparaat en de tekst Philips Sneaker Cleaner. In de doos zit de sneakerreiniger zelf, drie verschillende borstels voor diverse materialen, vier batterijen (van Philips uiteraard) en wat papierwerk met uitleg over het apparaat.

De Sneaker Cleaner lijkt veel op een gezichtsreiniger, al zijn die vaak wit. Toch zouden we deze niet op ons gelaat plaatsen, want deze borstels zijn wel iets harder. De sneakerreiniger is blauw met geel en heeft één knop. Daarmee zet je hem aan of uit en that’s it. Je kan dus niet kiezen om het apparaat op verschillende snelheden of intensiteiten te laten draaien.

Maar één knop, een saai uitziend apparaat: het is een erg veilige keuze van Philips. Zonde, want er is wel degelijk ruimte voor creatieve expressie. Had het apparaat een graffiti-achtige look gegeven of meerdere schoonmaakstanden, dat had beter gepast in de sneakercultuur, waarin het uiten van je eigen stijl juist zo belangrijk is.

Sneakercleaner Nikes

De werking en het gebruik

Als het apparaat aanstaat, draait hij op een snelheid van ongeveer 500 omwentelingen per minuut. Voor mijn gevoel was dit in veel gevallen net iets te langzaam om alles helemaal goed schoon te krijgen. Gevolg? Ik moest er alsnog handmatig met een borstel overheen. Wel is er variatie in de verschillende borstels die je erop kunt zetten. De Sneaker Cleaner biedt keuze uit een harde- en een zachte borstel, plus een spons voor de delicate materialen zoals suède.

De harde borstel is voornamelijk voor hard rubberen zolen om en onder de schoen. De zachte borstel is eigenlijk voor de overgebleven materialen. De verschillende opzetstukken zijn heel makkelijk op het apparaat te klikken en ogen alsof ze lang mee gaan. Zijn ze op een gegeven moment toch op, dan kun je beter een nieuw apparaat kopen dan op zoek te gaan naar borstels.

Die zijn namelijk moeilijk te vinden en zijn niet eens te koop in de online shop van Philips, waar wel sponzen verkrijgbaar zijn à 30 euro. Kortom, de kans is groot dat de borstels ook zo duur zijn en dan ben je beter af als je een nieuw apparaat koopt. De natuur daarentegen weer totaal niet, maar we hebben vaker opgemerkt dat Philips qua duurzaamheid sowieso kan verbeteren.

Philips Sneaker Cleaner set

De stappen

Heb je nou een paar sneakers die ooit beige waren, maar nu bruin, dan ga je met de Philips Sneaker Cleaner als volgt te werk:

  • Pak een bak warm water, sneakerzeep naar keuze, en een zachte droge doek.
  • Vervolgens dompel je de borstel in het warme water, doe je er wat zeep op, en laat je het apparaat zijn werk doen.
  • De truc is om niet te snel te bewegen, want het motortje laat zich makkelijk stoppen dus probeer ook niet te hard te drukken.
  • Heel langzaam ga je de hele sneaker af en wissel je af met de verschillende borstels en de spons afhankelijk van het materiaal.
  • In mijn test heb ik vrij smerige sneakers gebruikt en daarmee had het apparaat het ook moeilijk.

Maar nadat ik klaar was, was er wel degelijk een verschil te zien met daarvoor. Kijk maar:

Sneakercleaner schoenen

Ons oordeel over de sneakerreiniger van Philips

Jaarlijks geven we wereldwijd ongeveer 60 miljard euro uit aan sneakers en er wordt verwacht dat dit aantal zal stijgen tot 100 miljard euro in 2027. Waarschijnlijk zit er potentie in een product om het schoonmaken van sneakers makkelijk te maken. Het probleem bij deze Sneaker Cleaner van Philips is dat hij simpelweg niet goed werkt. Het schoonmaken leek niet sneller te gaan en de sneakers werden zo op het oog niet schoner dan wanneer ik zelf een borstel zou gebruiken met sneakerzeep.

Ik heb dan ook na het gebruik van het apparaat de sneakers alsnog even aangepakt met de borstel die bij mijn zeep zat (want ik was toch bezig). En mijn verwachtingen werden bevestigd:

Philips Sneaker Cleaner schoen

De Sneaker Cleaner van Philips wint het dus niet van een goede schrob van je sneaker, of een boen van je schoen, met de hand. Er gaat nu eenmaal niets boven een goede sneakerzeep, een borstel en een beetje 1 op 1 (of 2) liefde tussen de ware sneakerfan en zijn/haar sneakers.

De Philips Sneaker Cleaner is verkrijgbaar voor 25,- euro.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...