Gadgets14.12.2022

​Maakt Philips TV weer een afstandsbediening op zonne-energie?


Een kijkje in de toekomst

Philips kennen we als het bekende Nederlandse techmerk uit Eindhoven, maar inmiddels is het een heel ander bedrijf: meerdere bedrijven zelfs. De Hue-verlichting wordt bijvoorbeeld gemaakt door een ander bedrijf dan Philips-televisies. Voor de televisies is TP Vision verantwoordelijk, als zusterbedrijf van het Chinees/Koreaanse TPV. Eén van de locaties van TP Vision is Gent, waar het research and development-team van de televisiefabrikant te vinden is. We spraken met Nicolas Babled, hoofd van I&D binnen TP Vision over afstandsbedieningen, Friday Afternoon Projects en het aflopen van het Ambilight-patent.

Eerste afstandsbediening
Eerste afstandsbediening

TP Vision

Philips besloot een joint-venture op te zetten voor het beheren van de Philips TV-business: TP Vision. In eerste instantie voor de televisies in het lagere prijssegment, maar sinds 2014 is het bedrijf volledig geïntegreerd en verhuisde het van Brussel naar Gent. Het doel van TP Vision is om de wereldwijde leider in schermen te worden. In Gent zit het team dat moet zorgen voor de innovaties op het gebied tv, zoals beeldkwaliteit, geluid en Ambilight: het 33 koppen tellende I&D-team, dat wordt geleid door Nicolas.

Ambilight heeft bijvoorbeeld al veel veranderingen doorgemaakt. Het begon allemaal met een vrij simpele streep licht aan de zijkant en het ging volledig ‘kermis’ toen het Ambilux introduceerde, een televisie die geen lampjes, maar projectoren aan de zijkanten heeft en dus gedeeltes van wat er op het beeld te zien is op de muur projecteren. Heel intens en misschien iets te intens, waardoor we Ambilight nu kennen als ledjes aan de zijkanten van het scherm. Op dit moment kan alleen Philips TV het gebruiken, want dat heeft de patenten ervoor, maar het belangrijkste patent verloopt in 2027.

De toekomst van Ambilight

Nicolas: “Ik weet niet of anderen het meteen zullen gaan kopiëren. We weten wel dat 85 procent van de mensen die Ambilight hadden, in hun nieuwe televisie weer voor Ambilight willen gaan. We zijn bezig met nieuwere varianten van deze technologie, maar daarvan onthullen we waarschijnlijk meer in 2024, op de twintigste verjaardag van deze technologie.”

Om het team de ruimte te geven extra creatief aan de slag te gaan, introduceerde Nicolas Friday Afternoon Projects. “Het betekent dat je een paar uur per week aan eigen projecten kunt werken, die wel werkgerelateerd zijn. Zo is daar onder andere FAST uit voortgekomen: Framework Automating System Testing. Hierdoor kunnen mensen in Taiwan een probleem op een Nederlandse televisie sneller oplossen. Nicolas: “Ik las een artikel over een ander bedrijf die een soort Friday Afternoon Projects deed en ik vond het een goed idee. Ik was eerst engineer en ik zat maar code te schrijven en op een gegeven moment heb je behoefte aan even iets anders.”

Afstandsbediening ei
Afstandsbediening ei

Research en development

“Daar zijn die Friday Afternoons perfect voor. Bovendien komen we zo op nieuwe, innovatieve ideeën die ook daadwerkelijk worden onderzocht en soms zelfs geïmplementeerd. Collegamanagers zeggen dan ‘maar dat is toch allemaal tijd die wordt gestolen van het grote project waaraan wordt gewerkt?’ Echter werken wij niet zozeer op basis van uren, maar vooral op basis van doelen. Als we in februari een nieuwe televisie presenteren, dan is er in de weken ervoor vaak wat minder tijd voor Friday Afternoons, maar dat kunnen mensen inhalen in de maanden na februari om zo hun eigen projecten te kunnen doen.”

Het research en development-team bij TP Vision heeft ook veel overleg met andere merken. “Dat komt onder andere omdat we een belangrijke rol spelen in televisiestandaarden. Je moet die wel samen met andere merken ondersteunen. We zijn trots op onze leiderspositie in televisiestandaarden en we delen dan ook graag onze kennis. Alleen waar het gaat om beeldkwaliteit niet. Ik zeg altijd maar zo: de chefkoks ontmoeten elkaar, maar spreken niet over hun recepten. Kijk bijvoorbeeld naar big data: het is een heel geheimzinnige wereld waarin er veel data van gebruikers wordt verkocht. Ik ben blij dat wij hierin een andere manier van doen hebben gekozen, want TP Vision doelt niet op het verkopen van data.”

Afstandsbediening zonneenergie
Afstandsbediening zonneenergie

Afstandsbediening op zonne-energie

Op het gebied van Big Data wil TP Vision stappen maken. Zo wil het geen langetermijnbruiksovereenkomsten hebben, maar gewoon één pagina met daarop waar je allemaal mee akkoord gaat door een Philips-televisie te gebruiken. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld een algoritme om de ervaring te verbeteren die de Philips TV-consumenten hebben tijdens het gebruik van hun apparaat (het gebruik ervan vereenvoudigen, de kwaliteit verbeteren, de gebruikerservaring, enzovoort).

De televisiewereld boekt veel vooruitgang, maar niet alles gaat even snel. Dat ziet Nicolas ook. “Kijk bijvoorbeeld naar duurzaamheid. Door regels vanuit de overheid meoten we zorgen dat de televisie steeds duurzamer wordt, maar we weten dat mensen simpelweg niet kiezen voor de ecomodus van de televisie, ook al bouwen we die er geheel volgens de regels wel in. Een aantal jaren geleden hebben we bijvoorbeeld een afstandsbediening geïntroduceerd op zonne-energie en soms overwegen we die terug te brengen. Echter voor wat betreft recycling ben ik daar geen voorstander van. Je kunt beter een afstandsbediening maken die met USB-C kan worden opgeladen en die is gemaakt om gerecycled te worden.”

Afstandsbediening modern
Afstandsbediening modern

Geïntegreerde setupbox

Nog andere innovaties die er mogelijk aankomen voor Philips-televisies? “We willen er naartoe dat de setupbox geïntegreerd is in de televisie. Dat scheelt ook stroom, want die setupbox verbruikt 30/40 watt als hij aanstaat en ook wel wat wanneer hij uitstaat. Bouw je hem in de televisie, dan kun je dat energieverbruik beter beïnvloeden. Ook denk ik dat er veranderingen gaan komen in de wereld van streamingdiensten. In Denemarken is er bijvoorbeeld een puntensysteem: je krijgt elke maand bijvoorbeeld 100 punten, en een Netflix-abonnement is 15 punten en Disney+ bijvoorbeeld ook. Je kunt dan heel makkelijk elke maand schakelen welke streamingdiensten je wel of niet wil hebben, terwijl je hetzelfde bedrag betaalt. Het wordt dan meer à la carte en ik denk dat dat met zoveel streamingdiensten veel meer aanspreekt.”

Ooit was Philips het grootste televisiebedrijf ter wereld, maar dat is het nu niet meer. Het doet het nog steeds heel goed, mede door Ambilight, maar het realiseert zich ook dat alle televisiemakers de schermen van LG koopt en daarop moet voortbouwen. Ambilight is een groot deel van dat voortbouwen en dat wat Philips-televisies uniek maakt, maar nu het einde van het patent eraan zit te komen, timmert het bedrijf nog harder aan de weg om die concurrentie voor te blijven. Het schijnt een enorm innovatieve televisie in de maak te hebben, die niet in februari wordt onthuld (wanneer er wel een andere televisie wordt onthuld), maar hopelijk later in 2023 of 2024. Zou die een afstandsbediening op zonne-energie hebben? We denken van niet, maar we verwachten wel flinke vernieuwing op het gebied van Ambilight.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Philips

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Het is een televisie voor iedereen die op zoek is naar een indrukwekkende kijkervaring. Zoals je gewend bent van Philips is ook dit weer een meesterwerk in beeldtechnologie.

Technology10.05.2024

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

De OLED+959 is het nieuwe vlaggenschip van Philips TV

In Barcelona kondigde Philips vorige maand weer veel nieuwe producten aan voor 2024. Waaronder ook het nieuwe vlaggenschip in het Ambilight TV-assortiment van 2024. De OLED+959 is de nieuwe definitie van een toonaangeven...

Entertainment22.02.2024

De OLED+959 is het nieuwe vlaggenschip van Philips TV

Met een helderheid van 3.000 nits, Ambilight Plus en meer!
​Philips komt met deurslot dat je toelaat op basis van je hand

Philips Hue timmert flink aan de smarthomeweg. Lange tijd waren het alleen lampen, maar dat wordt al steeds meer beveiliging, zoals camera’s. Het volgende waar het bedrijf zich op stort zijn deursloten. En daaraan voeg...

Gadgets09.01.2024

​Philips komt met deurslot dat je toelaat op basis van je hand

Philips haalt honderden MRI-scanners terug wegens ontploffingsgevaar

Het nieuws dat Philips meer dan 300 MRI-scanners die het bedrijf tussen 2005 en 2014 geleverd heeft nu moet terughalen vanwege mogelijk gevaar voor ontploffing is er een die de gezondheidsdivisie van het bedrijf er eigen...

Nieuws21.12.2023

Philips haalt honderden MRI-scanners terug wegens ontploffingsgevaar

​Philips The One review: Is deze 4K-Ambilight TV goed genoeg?

Philips-televisies zijn al jaren in trek en dat komt vooral door dat imposante Ambilight dat tegen je muur aan schijnt. Zelfs als je een muur hebt waarop een poster hangt, of een muur met reliëf hebt, dan springt dat li...

Gadgets12.12.2023

​Philips The One review: Is deze 4K-Ambilight TV goed genoeg?

Een pop-up barber op tramstation Leidseplein

Philips OneBlade kondigde gisteren met trots een nieuwe samenwerking aan met twee invloedrijke figuren in de wereld van authenticiteit en stijl: Bram Krikke en de populaire TikTok barbier Reboir Kleijnendorst. Dat deden...

Gadgets25.10.2023

Een pop-up barber op tramstation Leidseplein

​Charmeoffensief van Matter: Nuki, Yale en Fritzbox! gaan ervoor

De eerste helft van 2023 was geen goede helft voor Matter. De smarthomestandaard zou eigenlijk allang in heel veel producten moeten zitten, maar dat viel toch enorm tegen. Belkin stopte zelfs volledig met de ondersteunin...

Gadgets08.09.2023

​Charmeoffensief van Matter: Nuki, Yale en Fritzbox! gaan ervoor

​Doe jij geen oog dicht? Philips komt met nieuwe slaapkoptelefoon

Oordopjes worden soms gedragen om juist wakker te blijven: lekker hard, wat heftige muziek erop en je zorgt dat je niet zomaar wegsoest. Philips ontwikkelt echter al een tijdje slaaphoofdtelefoons om te zorgen dat je jui...

Gadgets05.09.2023

​Doe jij geen oog dicht? Philips komt met nieuwe slaapkoptelefoon

Weg met gesnurk

Verder lezen over Televisie

Het nieuwe seizoen Wie is de Mol is met onbekende Nederlanders

We weten waar het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? zich afspeelt: in Oman. En ook met wie: of nou ja, juist niet. Onbekende Nederlanders.

Entertainment14.05.2024

Het nieuwe seizoen Wie is de Mol is met onbekende Nederlanders

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

Het is een televisie voor iedereen die op zoek is naar een indrukwekkende kijkervaring. Zoals je gewend bent van Philips is ook dit weer een meesterwerk in beeldtechnologie.

Technology10.05.2024

Review: De Philips OLED808 Ambilight TV geeft je een meer meeslepende ervaring

​4 dingen die je moet weten als je aan een tv-programma meedoet

Ben je kandidaat in een televisieprogramma? Erg leuk! Probeer te ontspannen, denk goed na over wat je zegt en bedenk je dat de camera er altijd 4 kilo bijdoet en vooral dat je zelf weinig invloed hebt over hoe je in beel...

Entertainment28.03.2024

​4 dingen die je moet weten als je aan een tv-programma meedoet

​Vijf veelgestelde vragen over tv’s beantwoord

Je hebt net een televisie gekocht of wilt er eentje gaan kopen. Er zijn dan veel vragen die op je afkomen, naast de keuze welk toestel en merk je wenst, plus het schermtype, zijn er nog heel veel praktische overwegingen....

Gadgets15.03.2024

​Vijf veelgestelde vragen over tv’s beantwoord

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Eerst waren het sociale netwerken die het op televisie gemunt hadden, maar nu zijn het de sociale netwerken. Elon Musk wil natuurlijk dat X een ‘alles’-app wordt en het is dan ook niet gek dat er binnenkort de optie...

Social Media13.03.2024

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

YouTube zet een nieuwe stap dichterbij social media: het gaat op zijn televisie-app nu een belangrijkere plek geven aan de reacties. Als je op de titel van een video tikt, dan krijg je rechts de reacties te zien en de be...

Video13.03.2024

YouTube op televisie krijgt meer focus op reacties

Schermen veroorzaken communicatie-achterstand bij kinderen

1000 woorden per dag, dat is wat een kind dat niet vaak schermen om zich heen heeft wel meekrijgen, maar kinderen met schermen niet. Peuters zouden door schermgebruik zo’n 1000 woorden per dag missen en dat verstoord d...

Gadgets12.03.2024

Schermen veroorzaken communicatie-achterstand bij kinderen

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

Wanneer je een televisie wilt aanschaffen, dan zijn er veel overpeinzingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is het type scherm. Daarin kun je steeds meer keuzes maken en er komen daarbij veel afkortingen je kant o...

Gadgets11.03.2024

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

Verder lezen over TV

RTL & Buienradar komen met het energieweerbericht op tv

Op welk moment is de opbrengst van je zonnepanelen het hoogst? Hoeveel energie leveren al onze windmolens vandaag? Wanneer kan je het beste thuis een wasje draaien? Hoe kan jouw groene stroom zo optimaal mogelijk worden...

Media06.03.2024

RTL & Buienradar komen met het energieweerbericht op tv

​Dit mag niet ontbreken in een mancave

Voor mannen die op zoek zijn naar een eigen plek om te ontspannen, te gamen, te socializen of gewoon even weg te zijn van de alledaagse drukte, is de mancave de ultieme ontsnapping. Of je nu een liefhebber bent van sport...

Lifestyle31.05.2023

​Dit mag niet ontbreken in een mancave

Gaat LG OLED schermen leveren aan Samsung?

LG en Samsung hebben meer concurrenten, maar de concurrentiestrijd tussen de twee Koreaanse merken is er een waar voor beide merken het meeste van afhangt. Zowel Samsung als LG willen niet onder doen voor elkaar, en ze d...

Gadgets16.05.2023

Gaat LG OLED schermen leveren aan Samsung?

Het is bijna ondenkbaar dat de ‘L-company’ en ’S-Company’ gaan samenwerken
WTF?!? ‘Supportersgeweld’ bij Snooker

De afgelopen weken zijn supportersrellen, vuurwerk ‘veldbestormers’ en het gooien van aanstekers, bier en batterijen naar spelers weer volop in het nieuws. Het een terugkerend fenomeen in het voetbal en we slagen er...

Entertainment18.04.2023

WTF?!? ‘Supportersgeweld’ bij Snooker

Activisten springen op het veld… uhm… de tafel in Sheffield
Mediatrends 2022: Lineaire content consumptie verliest meer terrein

Deze week is een nieuw rapport van het Nationaal Media Onderzoek (NMO) voor 2022 gepubliceerd. Daarin wordt gekeken naar het bezit en gebruik van media-apparaten en consumptie van video, audio en andere vormen van conten...

Entertainment22.03.2023

Mediatrends 2022: Lineaire content consumptie verliest meer terrein

Glasvezel heeft koper ingehaald

De Autoriteit Consument & Markt heeft haar meest recente uitgave van de Telecommonitor gepubliceerd. Daaruit blijkt dat 2022 het jaar geworden is waarin glasvezel koper heeft ingehaald. Dit betekent dus dat er in Nederla...

Online11.01.2023

Glasvezel heeft koper ingehaald

Vier op de vijf Europeanen kiest liever voor connected tv

On demand (streaming) videodiensten zijn onder Europeanen inmiddels een stuk populairder dan het ‘ouderwetse’ lineaire tv kijken. Dat is een van de conclusies van een onafhankelijk ondezoek, uitgevoerd door COG Resea...

Entertainment09.06.2022

Vier op de vijf Europeanen kiest liever voor connected tv

Reclames op CTV-diensten worden ook beter bekeken, en gewaardeerd
Nog geen PiP voor iOS YouTube app gebruikers

Tot eind vorige week konden Premium gebruikers van de YouTube app met een iOS toestel nog gebruikmaken van een zogenoemde picture-in-picture functie. Dat betrof een test in aanloop naar de definitieve uitrol van de PiP f...

Entertainment12.04.2022

Nog geen PiP voor iOS YouTube app gebruikers

Functie is na de testfase voorlopig niet meer beschikbaar