Kinderen hebben langer schermtijd door bug Apple

Kinderen hebben langer schermtijd door bug Apple

Vorig artikel Volgend artikel

Apple zegt dat er een bug in zijn software zit, waardoor de schermtijd-functie niet goed werkt. Hierdoor hebben kinderen op de iPhone en iPad aanzienlijk meer schermtijd dan de ouders hebben ingesteld. De limieten bleken niet goed te worden opgeslagen op Apple-apparaten.

Apparaatvrije tijd

Het is helaas geen probleem van afgelopen weekend: het speelt al maanden. Helaas heeft Apple er nog steeds geen oplossing voor gevonden. Wat er gebeurt is dat de Apparaatvrije tijd-instellingen niet goed worden opgeslagen en ook niet goed synchroniseren op apparaten, schrijft de WSJ. Elk gezinslid kan zo zijn eigen tijdslimieten krijgen, maar doordat de functie niet goed werkt, komt dat dus helemaal niet door. Het probleem zou al sinds het najaar van 2022 bestaan, toen iOS 16 werd uitgerold, een update voor het besturingssysteem van Apple.

Het vervelende is niet alleen de schermtijd: ook de apps die het kind al dan niet mag gebruiken wordt niet opgeslagen. Hierdoor is eigenlijk de hele functie gebruikerslimieten redelijk zinloos. Je wil uiteraard niet dat kinderen toegang hebben tot allerlei verschillende apps die helemaal niet voor kinderen bestemd zijn, of die ene game waarbij ze meteen uren willen spelen als die opstart. Als een kind ‘s avonds na het eten een half uurtje op de iPad mag, dan heb je waarschijnlijk liever dat het een andere app gebruikt, dan dat het kind helemaal fanatiek in het spel zit en het eigenlijk niet wil stoppen.

Onbeperkt op de iPad

De afgelopen tijd hoefde het ook niet te stoppen en kon het die game dus gewoon spelen, al moet je uiteraard ook als ouder altijd in de gaten blijven houden wat je kind doet. Het helpt bovendien ook kinderen te leren klok te kijken, als je de iPad-tijd of iPhone-tijd ook op die manier aan ze communiceert. Zeker nu blijkt dat een goede vaardigheid om te leren, want van Apple kun je tijdelijk niet uitgaan. Ook als je het opnieuw instelt, wordt de boel steeds gereset en is het helaas voor niets geweest.

De reden dat Apple lang doet over zijn oplossing heeft alles te maken met iOS 16.5: die update kwam in mei uit en het verwachtte dat het toen al de oplossing had. Dat was echter niet het geval. Hopelijk komt dat snel alsnog, zodat kinderen weer wat veiliger en meer verantwoord hun de iPad of iPhone kunnen gebruiken.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...