Gadgets01.06.2024

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties


Inmiddels zijn er nogal wat smartwatches op de markt. Keuze in overvloed dus, maar welke springen eruit? Als je eerst alle versies van de Apple Watch om je pols hebt gehad, is het altijd even wennen als je een andere smartwatch uit de verpakking haalt. Helemaal als je de Apple Watch Ultra gewend bent.

Huawei is duidelijk weer ‘back in business” en heeft zich voorgenomen om met nieuwe producten te komen die vanaf het eerste moment moeiteloos kunnen concurreren met soortgenoten in onder andere de al eerdergenoemde markt van smartwatches. De oudere versies smartwatches van Huawei vielen vooral -of juist niet- op omdat ze op klassieke polshorloges moesten lijken. Daarvan zijn de meeste fabrikanten wel van overtuigd dat je die keuze aan de onderkant van de markt beter kunt loslaten. Nu klinkt ‘onderkant van de markt’ misschien als minder geavanceerd, maar niets is minder waar. Het is veel meer de verpakking of het uiterlijk van de meeste smartwatches. Ze lijken maar wat graag op een die eerdergenoemde Apple Watch: en dat geldt ook voor de Huawei Watch Fit 3.

De vele gezichten van de Huawei Watch Fit 3
De vele gezichten van de Huawei Watch Fit 3
De nieuwe Watch 3 is heel herkenbaar dankzij het rode en handige kroonwieltje
De nieuwe Watch 3 is heel herkenbaar dankzij het rode en handige kroonwieltje

Huawei Watch Fit: 3 elegant, licht met een overdosis aan functionaliteit

De Huawei Watch Fit 3 is echter zeker geen kloon, anders zouden ook alle smartphones klonen van elkaar zijn. Nee, de Huawei Watch Fit 3 valt op door zijn gewicht en toch wel elegante looks die uiterst genuanceerd zijn uitgevoerd. Eenmaal in je handen en om je pols voelt het heel prettig aan. Het was wel even spannend, want de grote vraag is natuurlijk of deze Fit 3 met mij en met m’n iPhone wil samenwerken. Dat laatste is nog wel een dingetje, omdat heel veel fabrikanten dit niet goed voor elkaar krijgen.

Maar laten we eerst even naar de praktische zaken kijken zoals de batterijduur, het OLED-scherm en hoe de draaibare kroon werkt die geheel in style in het Huawei-rood is uitgevoerd. En voordat ik het vergeet te melden, het al even superlichte bandje zorgt ervoor dat deze lichtgewicht smartphone als een tweede huid om je pols zit. Dit komt mede doordat de Fit 3 slechts 9,9 mm dik is (dat is toch een stukje dunner dan de 10,3 mm van de Apple Watch) en  slechts 26 gram weegt.

Een smartwatch met een batterijduur van 10 dagen is dus prima mogelijk

De batterijduur is een verademing, want hij haalt moeiteloos de beloofde 10 dagen. Al zou ik hem praktisch 1 x per week opladen. Als je voelt hoe licht hij is ben je best verbaasd dat het blijkbaar technisch allemaal mogelijk is om devices lichter te maken en toch een lange batterijduur te geven. Het 1,8-inch OLED-scherm (1.500 nits) ziet er voortreffelijk uit, want ook in het volle zonlicht blijft het scherm uitermate scherp. Het betekent automatisch dat ook alle applicaties en de besturingsfuncties helder en duidelijk zijn af te lezen als je er met behulp van de draaibare kroon doorheen zit te scrollen.

Natuurlijk draait ook de Fit 3 op HarmonyOS. Met name bij berichten moeten de programmeurs in China nog even aan de slag, want bij binnenkomende meldingen kun je alleen reageren met een beperkt aantal vooraf geselecteerde standaardantwoorden. Op zich handig maar tegenwoordig is het bij de meeste smartwatches mogelijk ook een eigen tekst te typen. Of je dat gaat doen is overigens maar de vraag. Iets intikken is op je smartphone echt een stuk handiger. Ik voel me in ieder geval zelf niet geroepen om dat ook op mijn smartwatch te gaan doen.

Watch Fit 3, de 'looks' komen bekend voor
Watch Fit 3, de 'looks' komen bekend voor

Fit 3 moet iets te maken hebben met Fitness en gezondheid

De naam zegt het al, Huawei Watch Fit 3 is natuurlijk ontworpen voor fitnessfanaten, sportievelingen en voor mensen die wat meer over hun lichaam en inspanningen willen weten. En sterker nog, Huawei positioneert de Watch Fit 3 ook als een Personal trainer. Als dat waar is, kunnen die dus een andere job zoeken.

Omdat er altijd een overtreffende trap is van ‘genoeg’ kun je met de Fit 3 100 verschillende sportmodi volgen. Dat lijkt een statement, al zal het voor de software niet zoveel uitmaken. Het is ook dubbel, omdat ik niet begrijp hoe mijn huidige smartwatch al die grollen en grappen kan meten die ik uithaal in de sportschool. Jouw pols is een blijkbaar een soort vertaalmachine die exact weet over te brengen wat je aan het doen bent.

Inmiddels moet het met AI wel mogelijk zijn om al die verschillende bewegingen bij iedere discipline te volgen en op basis daarvan te jouw inspanningsniveau te kunnen analyseren. De achilleshiel blijft toch fietsen, maar dat geldt voor vrijwel alle smartwatches. Buiten m’n polsslag die iets zegt over de zone waarin ik train (net als in de sportschool) houdt het verder wel op. De wetenschap is echter, en dat geld ook voor de Fit 3, dat als je consequent met hetzelfde horloge traint, je uiteindelijk op welke manier dan ook een beter inzicht krijgt in je sportieve inspanningen. In dat geval is een lichtgewicht smartwatch zoals deze Fit 3 een heerlijke tracker.

Sleep Breathing Awareness kijkt mee terwijl je slaapt

De Watch Fit 3 heeft een uitgebreide functie om je slaapactiviteit te monitoren en is in staat om met de ‘Sleep Breathing Awareness’-functie ook je ademhalingspatronen bij te houden. De slaapanalyse zou je verder moeten helpen om meer inzicht te krijgen over jouw nachtelijke uren zeker als je ook de slaapaanbevelingen op gaat volgen. Dit heeft allemaal pas echt zin als je dit dagelijks bijhoudt voor jezelf en gaat ervaren dat de aanbevelingen ook echt effect hebben.

Huawei positioneert de Watch Fit 3 als een sporty lifestyle smartwatch
Huawei positioneert de Watch Fit 3 als een sporty lifestyle smartwatch

De Huawei Health app

De Huawei Health app is een uitgebreide applicatie die ontworpen is om je gezondheid en fitness te monitoren en te verbeteren. Deze applicatie draait ook op iOS en Android. Ik weet niet hoe lang de app al bestaat en of het het een typisch Chinees design (wit met traditionele lettertypen) heeft, maar hij verdient zeker een update naar de looks van 2024.

De app zuigt je Watch Fit 3 qua data leeg en geeft je inzicht in zaken die voor jou belangrijk zijn. De belangrijkste functies voor je gezondheid zijn de 24-uurs hartslagmonitoring en voor je slaap de ‘Sleep Breathing Awareness’ (zie hierboven). De zuurstofsaturatie (SpO2) werkt helaas alleen met Huawei-smartphones.

Ook voor fitness is er genoeg te tracken met de Fit 3, mede door de meer dan 100 workout modes, waaronder 18 professionele en 12 outdoorworkouts zoals hardlopen, fietsen, zwemmen en skiën. Alle gezondheidsdata wordt weergegeven met betrekking tot dynamische grafieken. De super de luxe nieuwe Huawei Watch GT 3 gaat een stapje verder en is uitgerust met een meer geavanceerde gezondheidsmonitoring, waaronder een verbeterde hartslag- en SpO2-monitoring. Hier zorgt ook een vernieuwde gebruikersinterface voor een bijbehorende gebruikservaring. Maar daar hangt ook wel een ander prijskaartje aan.

Je eigen 'fitness coach' om je pols
Je eigen 'fitness coach' om je pols

Huawei Watch Fit 3 lijkt een uitstekende keuze

De Watch Fit 3 is minder (lees niet) geschikt voor mensen die te maken hebben met hartritmestoornissen. Dan kom je toch uit bij de veel duurdere modellen van Apple die dit feilloos registreren en waarmee je zelfs een goedgekeurde ECG kan maken.

Na een paar weken dragen ben ik echt gewend de deze Huawei Watch Fit 3. Z’n uiterlijk. wat niet heel veel afwijkt van andere sportwatches valt echter toch op gezien de reacties om mij heen. De batterijduur is top (wat een luxe om niet iedere dag je horloge aan een lader te hoeven hangen) en scoort echt hoog ten opzichte van de concurrentie. De afwerking is elegant en zit daarbij bijna gevoelloos om je arm. En dat allemaal tegen een prijs van rond de 160 euro die al helemaal concurrerend is. Dit alles bij elkaar maakt dat de Huawei Watch Fit 3 echt een meer dan uitstekende keuze is.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Huawei

Huawei Pura 70 maakt indruk op Chinese smartphonemarkt

Sinds de lancering in april heeft Huawei's Pura 70-serie in China nogal wat indruk gemaakt op de smartphonemarkt. Van het nieuwe toestel, de: Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ (meest populair) en Pura 70 Ultra, zijn al bijna 2 miljoen eenheden verkocht.

Tech in Asia05.06.2024

Huawei Pura 70 maakt indruk op Chinese smartphonemarkt

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Huawei introduceert nieuwe Data opslag oplossingen voor het AI tijdperk

Huawei heeft tijdens het MWC 2024 in Barcelona een aantal innovatieve dataopslagoplossingen gepresenteerd, speciaal ontworpen voor het AI-tijdperk. Het bedrijf presenteerde deze nieuwe toepassingen speciaal voor data pro...

Tech in Asia07.03.2024

Huawei introduceert nieuwe Data opslag oplossingen voor het AI tijdperk

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

Smartwatches van Huawei: daarvan had ik nooit zo’n hoge pet op. Dat lag niet zozeer aan de functionaliteiten, maar meer aan de klokjes zelf. Ze waren altijd gigantisch, of veel te sportief en dat was niet zo aanspreken...

Gadgets04.03.2024

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

Huawei introduceert nieuwe productlijn tijdens Mobile World Congres Barcelona

Huawei heeft op het Mobile World Congress (MWC) 2024 in Barcelona zijn high-end Fashion-Forward productlijn gepresenteerd. De meest opvallende producten zijn de Huawei Mate 60 RS Ultimate design, de Huawei FreeClip en de...

Tech in Asia29.02.2024

Huawei introduceert nieuwe productlijn tijdens Mobile World Congres Barcelona

Huawei voorspelt meer omzet dankzij… smartphones

Op het gebied van smartphones waren het voor Huawei de afgelopen zes jaar bepaald geen vette jaren. Na alle commotie rondom beschuldigingen van spionage en samenwerking met de Chinese overheid verdwenen de smartphones va...

Mobile29.12.2023

Huawei voorspelt meer omzet dankzij… smartphones

Na zes jaar ellende is dit goed nieuws voor de Chinese fabrikant
Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

De plannen voor de bouw van een fabriek voor mobiele netwerk componenten in Frankrijk lagen er al in 2019. Die werden echter door de coronapandemie en het handelsverbod, waarover hieronder meer, gedwarsboomd. Nu, zo meld...

Mobile12.12.2023

Gaat Huawei pogen om Europa via Frankrijk te heroveren?

Chinese fabrikant zou 'oude' plannen voor een fabriek in Frankrijk weer nieuw leven ingeblazen hebben
​Het snelste internet ter wereld gaat 1,2 Tbps

Is je internet te langzaam? Stel je voor dat je internet hebt dat 1,2 Tbps gaat. Momenteel is het normale internet in een Nederlands huishouden gemiddeld 142,5 Mbps: niet extreem snel, maar voor veel gezinnen en alleenwo...

Online15.11.2023

​Het snelste internet ter wereld gaat 1,2 Tbps

Verder lezen over Review

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

Een van de beste vormen van reclame die je als ondernemer kunt hebben, zijn tevreden klanten die zich positief uitlaten over jouw diensten. Met de komst van digitale platformen als Google en Trustpilot, wordt het steeds...

Online09.04.2024

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

We zeggen het maar meteen: Ripley is briljant. Misschien niet zo slim voor de opbouw van een review, maar als je iets van dit artikel meeneemt, dan moet dat het zijn. Ripley werd al een tijdje op Netflix gehyped, maar nu...

Entertainment05.04.2024

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Er is iets poëtisch aan het neerknallen van zombies. Het voelt goed, het voelt niet slecht. Het lijkt soms de noodzaak te zijn. Bijvoorbeeld in de Netflix-game Into the Dead 2: Unleashed. Het is ouderwets knallen en dat...

Gaming27.03.2024

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Godzilla x Kong: The New Empire: alles wat je denkt en meer

Als je de titel van deze film leest, dan heb je daar waarschijnlijk al meteen een beeld bij. Een gigantische hagedis, een even zo grote aap, die dan samen een soort nieuw koninkrijk starten. Dat is wel ongeveer wat je ku...

Entertainment26.03.2024

Godzilla x Kong: The New Empire: alles wat je denkt en meer

Verder lezen over Smartwatch

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Nieuwe kleurstelling OnePlus Watch 2 & OnePlus Pad Go worden op 23 april onthuld

Wereldwijd technologiemerk OnePlus heeft aangekondigd zijn ecosysteem van producten in Europa te gaan versterken met een midrange tablet genaamd OnePlus Pad Go en een nieuwe kleurstelling voor de OnePlus Watch 2. Beide producten worden officieel uit de doeken gedaan op dinsdag 23 april om 16:00 uur Nederlandse tijd.

Gadgets17.04.2024

Nieuwe kleurstelling OnePlus Watch 2 & OnePlus Pad Go worden op 23 april onthuld

10 redenen om te kiezen voor een smartwatch

Er zijn veel redenen te bedenken om een smartwatch aan te schaffen. De één kiest voor een slim horloge om snel en zonder telefoon berichtjes te kunnen lezen, terwijl de ander hem vooral gebruikt om te controleren of de...

Gadgets04.03.2024

10 redenen om te kiezen voor een smartwatch

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

Smartwatches van Huawei: daarvan had ik nooit zo’n hoge pet op. Dat lag niet zozeer aan de functionaliteiten, maar meer aan de klokjes zelf. Ze waren altijd gigantisch, of veel te sportief en dat was niet zo aanspreken...

Gadgets04.03.2024

​Huawei Watch GT 4: een van de mooiste smartwatches, met kryptonite

​OnePlus Watch 2: smartwatch met batterijduur van 100 uur

OnePlus heeft een nieuwe smartwatch aangekondigd. Het deed dit tijdens Mobile World Congress, een groot smartphone-evenement dat nu plaatsvindt in Barcelona. Het meest bijzondere aan het klokje is dat de batterij van 500...

Gadgets27.02.2024

​OnePlus Watch 2: smartwatch met batterijduur van 100 uur

Apple Watch heeft een probleem: belt zomaar je contacten

Apple Watch blijkt er bij sommige mensen een eigen leven op na te houden. Er zit een glitch in de software waardoor het lijkt alsof jij het slimme horloge aanraakt, maar je dit helemaal niet doet. Kortom, alsof er een ge...

Gadgets13.02.2024

Apple Watch heeft een probleem: belt zomaar je contacten

Marathonloper Kelvin Kiptum wil grenzen gaan verleggen met Amazfit

Amazfit heeft onlangs een nieuw partnerschap aangekondigd met Kelvin Kiptum, de wereldrecordhouder marathon voor mannen. En tevens de enige atleet die een marathon heeft voltooid in minder dan twee uur en één minuut....

Gadgets06.02.2024

Marathonloper Kelvin Kiptum wil grenzen gaan verleggen met Amazfit

Wereldrecord marathon onder de 2 uur?
​Apple verkoopt de nieuwste Apple Watch 9 niet meer in de VS

Apple haalt deze week de gloednieuweApple Watch 9 en de Apple Watch Ultra 2 uit de winkels. Het geldt voor zowel de fysieke winkels als de online winkels. De reden is een ruzie rondom patenten die Apple onterecht zou geb...

Gadgets19.12.2023

​Apple verkoopt de nieuwste Apple Watch 9 niet meer in de VS