'Apple wil productie iPad deels ook naar India verhuizen'

'Apple wil productie iPad deels ook naar India verhuizen'

Aanhoudende COVID-lockdowns in China drijven Apple naar India

Vorig artikel Volgend artikel

Het blijft maar hommeles met de COVID-lockdowns in China. Dat treft vooral ook de productie van smartphones zoals de iPhone. Gisteren meldde een van de grootste fabrieken, Foxconn, nog dat zij hopen de productie over een maand, begin januari, weer op volle toeren te kunnen laten draaien. Inmiddels heeft Apple, een van de grootste ‘afnemers’ van Chinese productiefaciliteiten, al besloten een deel van de iPhone productie naar India te verschuiven. En zoals het er nu voor staat blijft het daar niet bij. De Amerikaanse gadget fabrikant zou op het punt staan om ook een deel van de iPad productie naar India te verplaatsen.

Apple wil 30% van haar productie uit China weghalen

Dat zal nog wel een uitdaging worden, zo meldt CNBC. India kamt namelijk met een gebrek aan kundig personeel met genoeg ervaring voor het assembleren van ingewikkelde gadgets zoals de iPad.

CNBC claimde twee jaar geleden al te weten dat Apple overweegt om de productie van iPads voor een deel naar Vietnam te verplaatsen. Nu zegt dezelfde bron ook informatie te hebben dat Apple in gesprek is om de iPad productie deels ook naar India te verhuizen. Dat heeft allemaal te maken met het voornemen van Apple om 30 procent van haar productie uit China weg te halen.

COVID en protesten

De reden daarvoor is overigens niet alleen de aanhoudende COVID-problemen in het land van de Lange Muur. Ook stakingen en protesten spelen hierbij een rol. Sinds begin dit jaar is een deel van de iPhone 14 productie al in India ondergebracht. Volgens experts zal de Indiase productie van iPhones de komende jaren verder opgeschaald worden. Een van hen verwacht dat binnen vijf jaar meer dan een derde (35%) van alle iPhones in India geproduceerd zullen worden.

Deze zomer kwamen ook al de eerste berichten naar buiten dat Apple er over dacht om de volledige productie van MacBooks en de Apple Watch naar Vietnam te verhuizen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...