Apple gaat zich ook aan de Europese USB-C regels houden

Apple gaat zich ook aan de Europese USB-C regels houden

Vorig artikel Volgend artikel

Hoewel de Amerikaanse fabrikant veel van haar producten, zoals Macbooks en iPads, al van een USB-C aansluiting voorzien heeft, wil het voor de iPhone eigenlijk niet van de eigen lightning aansluiting afstappen. Tot nu dan, want de baas van de marketingafdeling van Apple heeft vandaag geroepen dat Apple haar iPhones uiteindelijk tóch van een USB-C connector en laadkabel gaat voorzien. Dat heeft alles te maken met EU-regelgeving voor opladers die in 2024 van kracht wordt.

USB-C wordt de Europese standaard

Het is al een tijdje bekend dat alle gadgets die met een kabel opgeladen kunnen worden – denk aan smartphones, tablets, oortjes en draagbare speakers – die in de EU verkocht worden, vanaf 2024 over een USB-C aansluiting moeten beschikken. De EU wil hiermee een eind maken aan de vele verschillende kabels die consumenten moeten aanschaffen voor het opladen van verschillende gadgets. Het is ook al langer bekend dat Apple geen fan is van deze nieuwe regelgeving.

Formeel zou Apple nog kunnen besluiten dat de iPhones die vanaf 2024 op de markt komen alleen draadloos opgeladen kunnen worden. Dan is een USB-C connector niet verplicht. De vraag is zelfs of de Lightning connector dan gehandhaafd zou mogen worden, puur voor dataoverdracht bijvoorbeeld. Of Apple het zo ver wil laten komen is nog maar de vraag. Met de uitspraken die marketingchief Greg Joswiak vandaag gebezigd heeft, lijkt dat een gepasseerd station. Rest alleen nog de vraag wanneer de eerste ‘USB-C’ iPhones verschijnen. Sommige analisten denken al in 2023, maar Apple roept daar zelf nog helemaal niets over.

Is een standaard nog wel nodig?

De fabrikant heeft zich tot nu toe altijd verzet tegen de USB-C standaard voor iPhones. Behalve dat deze connectors meer ruimte in beslag nemen – elke millimeter is goud waard in smartphones – ziet Apple ook geen heil in een verplichte standaard. Dat snap ik tot op zekere hoogte wel. Tegenwoordig heb je eigenlijk nog maar twee soorten opladers: USB-C, dat door vrijwel alle (A-)merken gebruikt wordt, en de Lightning connector van Apple.

Vroeger, zo’n vijf tot vijftien jaar geleden, was dat wel anders. Toen had vrijwel elke mobiele- en smartphone fabrikant haar eigen connectors en opladers. Sterker nog, kocht je een nieuwe Samsung, Sony of Nokia, dan was de kans groot dat de lader en kabel van je oude Samsung, Sony of Nokia niet compatible was met je nieuwe toestel.

Kabelspaghetti-a
Dit is maar een van de dozen met 'overbodige' kabels en laders van gadgets die ik in de afgelopen 20 jaar gebruikt heb.

Einde aan 'dozen vol oude kabels'

Dat was ook toen al een doorn in het oog van de EU, maar vooral ook van veel consumenten. Ik heb zelf ook nog dozen vol met laders en kabels op zolder liggen (zie foto hierboven). Zo’n tien jaar geleden is al eens geprobeerd een standaard erdoor te drukken. Dat zou micro-USB moeten worden, maar dat is er nooit van gekomen. Voordat ze er bij de EU uit waren, was micro USB alweer achterhaald en ‘vervangen’ door USB-C, en had Apple haar 30-pins iPhone en iPad connector al doorontwikkeld tot de Lightning standaard.

Die trage besluitvorming van overheden is precies ook een van de argumenten die Apple aanhaalt als het gaat om het verzet tegen een van overheidswege opgelegde verplichte standaard. Daar is wel wat voor te zeggen natuurlijk. Volgens Apple remmen dergelijke regeltjes de ontwikkeling van nieuwe technologie. Dat vind ik dan weer wat overdreven. Hoe dan ook, vanaf 2024 mogen in de EU alleen nog gadgets met een USB-C connector – voor het opladen - in de schappen gelegd worden.
Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...