​Dutch Comic Con: event draait minder om manga, meer om mensen

​Dutch Comic Con: event draait minder om manga, meer om mensen

Met heel veel foto's

Vorig artikel Volgend artikel

Nam je afgelopen weekend de trein in Amsterdam, dan zag je alleen maar in hippiekleding gestoken mensen die naar de Toppers gingen, maar nam je het openbaar vervoer rond Utrecht, dan werd je getrakteerd op een grote verkleedpartij. Die verkleedpartij heet Dutch Comic Con en dat verkleden heet cosplay. Zeker niet elke bezoeker was als zijn of haar favo gamepersonage naar het evenement gekomen, maar waar mensen in de eerste jaren van Dutch Comic Con nog wel wat terughoudend waren in de cosplay, is dat nu duidelijk voorbij. De mooiste creaties komen voorbij op dit evenement waar veel te doen is.

Bij binnenkomst word je meteen getrakteerd op het hoofdpodium, waar onder andere mc Brainpower interviews met bekende acteurs host. Zo is onder andere Dan Fogler uit Fantastic Beasts and Where to Find Them aanwezig, die dankzij zijn wilde gezichtsbeharing bijna onherkenbaar is. Ook Donna uit Suits schoof aan: Sarahs warme persoonlijkheid was zelfs in die grote, verder wat kille hal voelbaar. De panels worden ook druk bezocht en er worden volop vragen gesteld door ook het publiek. Maar net zoveel enthousiasme en blijdschap is er bijvoorbeeld bij de cosplaywedstrijd, waarbij mensen gestoken in zelfgemaakte kleding van een bepaald personage een soort sketch voorbereiden.

Dutch Comic Con

Voorgaande edities van Dutch Comic Con waren nogal vol met anime- en mangaliefhebbers en die zijn dit keer zeker ook vertegenwoordigd, maar het is niet meer het gros van de mensen: we zien weer veel Star Wars, Harry Potter, Mario en the Joker, naast de nodige pastelkleuren, oortjes en staarten. Ook qua winkels is dat te merken: er is een hal met alleen maar Etsy-achtige creaties van mensen zoals stickers en zelfs opgezette en toch schattige dieren in theekopjes (zie foto voor bewijs), terwijl er ondertussen ook een hal is waar je de fabrieksgeproduceerde, duurdere superheldenstatues kunt vinden. In groten getale. Daarnaast kun je ook een blijvende herinnering aan het evenement maken op een andere manier dan het kopen van merchandise: je kunt ook bij verschillende tattoo-studio’s terecht voor permanente inkt. Iets wat gretig aftrek vindt.

Wat opvalt is dat er ook veel ruimte is voor bordspellen. Er staat zelfs een ‘automaat’ waar je het bordspel Exploding Kittens kunt halen (ja, die inmiddels ook bekend is van Netflix), met als gimmick dat het eigenlijk gewoon een stand is, waarbij je van een persoon het spelletje krijgt uitgereikt. Heel grappig bedacht en leuk om op de beursvloer te zien. Net als de vele communities die inmiddels zijn ontwikkeld. Vroeger had je het garnizoen van Stormtroopers uit Star Wars en daarnaast een roboticaclub die zelf R2-D2’s (ook uit Star Wars) in elkaar knutselde, maar tegenwoordig heb je allerlei verschillende clubs die samenkomen op dit evenement en dat ook specifiek doen bij een eigen stand.

Cosplay en creativiteit

Fotografen zetten zelfs hele fotostudio’s op om kiekjes te schieten van alle cosplaycreativiteit die voorbij komt. Het lijkt erop dat Dutch Comic Con meer dan ooit een feest is geworden van de creativiteit van mensen: meer mensen zijn in cosplay, meer stands bieden zelfgemaakte creaties aan en waar cosplaywedstrijden bij events vroeger vooral op een klein podium ergens achteraf waren, zijn die nu gewoon op het grote podium te bewonderen. Het klinkt gezapig, maar uiteindelijk zijn het vooral de mensen die Dutch Comic-Con heel tof maken: en dat zijn allang niet meer per se de beroemdheden op het podium of die tegen betaling een handtekening uitdelen.

Het is nog onbekend wanneer de volgende editie van Dutch Comic Con plaatsvindt.

Dutch Comic Con Dr Octavius
Dutch Comic Con Cosplay
Dutch Comic Con Star Wars
Dutch Comic Con Comics
Dutch Comic Con High Five
Dutch Comic Con Dieren
Dutch Comic Con Panel
Dutch Comic Con edelsteen
Dutch Comic Con Ratatouille
Dutch Comic Con Manga
Dutch Comic Con Tattoo
Dutch Comic Con Spider
Dutch Comic Con Verkleed
Dutch Comic Con oortjes
Dutch Comic Con gezin
Dutch Comic Con Dino
Dutch Comic Con Lightsabers
Dutch Comic Con Saw
Dutch Comic Con WallE
Dutch Comic Con Just Dance
Dutch Comic Con F1
Dutch Comic Con Walking Dead
Dutch Comic Con NFT
Dutch Comic Con Exploding Kittens
Dutch Comic Con Cute
Dutch Comic Con Toys
Dutch Comic Con Merch
Dutch Comic Con SW
Dutch Comic Con Lightsaber
Dutch Comic Con Anime
Dutch Comic Con Dans
Dutch Comic Con R2D2
Dutch Comic Con Porg
Dutch Comic Con StarWars
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...