Entertainment03.02.2019

Wie is de mol aflevering 5: de pot is flink gespekt


En wie of wat is 'verblindend'?

Waar het vorige week nogal treurig gesteld was met het verdienen van geld, werd de pot deze aflevering flink gespekt en zelfs bijna verdubbeld. Toch waren er ook genoeg verdachte acties en zagen we dat er veel bondjes werden aangegaan. Merel en Sarah sloten zelfs een “side bondje”. Het lijkt erop dat de kandidaten heel onzeker zijn en van elkaar zoveel mogelijk informatie los proberen te krijgen.

Stand van de pot aan het begin van aflevering 5: € 4000,-.

Aflevering 5: ‘Verblindend’

Waar de titel van deze aflevering precies op slaat is nog even gissen, maar verblindend mooie beelden van Colombia zien we in ieder geval voorbijkomen. Aflevering 5 begint met een terugblik op de actie van Niels van vorige week, die zijn opengemaakte joker verwisselde met de geldige joker van Evelien. De kandidaten lijken behoorlijk in de war te zijn hierdoor. We weten nu wel dat zowel Rick Paul als Sarah bij de actie van Niels betrokken waren. Dat zorgt ervoor dat iedereen misschien wel nog wantrouwender wordt.

Opdracht 1 Straatbeeld
Opdracht 1 Straatbeeld

Straatbeeld in Barichara

De eerste opdracht vindt plaats in het mooie en kleurrijke stadje Barichara. Het is de bedoeling dat de kandidaten 9 puzzelstukken opsporen, die verspreid zijn over de stad. In 3 teams gaan de kandidaten op pad om, met behulp van een foto van de plek, erachter te komen waar ze de puzzelstukken kunnen vinden. Het blijkt toch behoorlijk handig te zijn om een woordje Spaans te spreken tijdens deze opdracht, wat Merel en Jamie dus een voordeel geeft. We zien Rick Paul en Sarah een foto ruilen met een ander team, wat misschien een beetje verdacht is omdat deze plek lastig te vinden is.

Het lukt alle drie de teams om de puzzelstukken binnen de tijd te vinden, wat ervoor zorgt dat er € 1800,- bijkomt in de pot.

Opdracht 2 Parkeergeld
Opdracht 2 Parkeergeld

€ 1350,- aan parkeergeld

In de tweede opdracht, die ‘Parkeergeld’ heet, kan er geld worden verdiend door het vormen van zoveel mogelijk woorden. De letters staan bovenop gele auto’s en kandidaten op een steiger moeten doorgeven op welke plaats deze moeten parkeren. Hoe langer het woord, hoe meer geld er wordt verdiend. De communicatie tussen de steiger en de mensen op de grond verloopt zo soepel dat Ellie Lust vast trots op de kandidaten is. En hoewel er met deze opdracht € 1350,- is verdiend, vielen mij toch een paar dingen op:

– Waarom staat Sarah, die dyslectisch is, bovenop de steiger om woorden te vormen?

– Waarom worden er zoveel 5-letterwoorden gevormd?

– Merel en Sarah lijken niet echt na te denken over logische combinaties van klinkers, waarmee veel meer woorden gevormd kunnen worden (zoals ie/ ei).

– Waarom zegt Jamie na afloop van deze opdracht: “De sleutel stond op het dak”? Behoorlijk cryptisch hoor…..

<em>De gezichten van Sarah en Merel wanneer Sinan vertelt dat hij niet gaat abseilen<\/em>
De gezichten van Sarah en Merel wanneer Sinan vertelt dat hij niet gaat abseilen

Abseilen en aftasten

Wat een spectaculaire opdracht! Tijdens de derde opdracht, ‘Sleutelhanger’, gaan de kandidaten abseilen van een 180m hoge waterval. Onderweg is het de bedoeling dat ze kokers aftasten om erachter te komen welke sleutelhanger van hen is, zodat ze daarmee een code kunnen kraken.

Vlak voor het begin van de opdracht vertelt Sinan de overgebleven vrouwen dat hij heeft besloten niet af te dalen. Met zijn 130 kilo vindt hij het risico te groot. De rest van de kandidaten gaat wel, hoewel Robèrt en Niels doodsangsten uitstaan en weinig oog hebben voor de kokers. De code van Sarah en Merel is goed en daarmee wordt weer € 750,- voor de pot verdiend. De mannen weten de code niet te kraken. Sinan kijkt ondertussen rustig toe hoe de anderen naar beneden komen.

Robèrt moet naar huis

Bij het maken van de test zien we dat de kandidaten nog behoorlijk verdeeld zijn. Merel lijkt vaak verdacht te worden en ook Rick Paul wordt door de anderen niet vertrouwd. Robèrt moet het spel verlaten, wat waarschijnlijk veel kijkers heel jammer vinden (inclusief ondergetekende), want hij was een fijne kandidaat om naar te kijken. Zelf is hij ook behoorlijk teleurgesteld en ontdaan, waardoor de aflevering toch een beetje verdrietig eindigt. De pot staat aan het einde van aflevering 5 op € 7900,-.

De vorige keer zat ik vooral op Merel en Rick Paul en ik houd daar nog even aan vast. Sinan sluit ik ook niet helemaal uit. Hij wordt trouwens op dit moment het minst verdacht door de kijkers.

Twitter tijdens en na de vijfde aflevering

Veel mooie beelden, wazige uitspraken en natuurlijk (vergezochte) hints, we zien ze allemaal weer voorbijkomen op Twitter en maakten een selectie.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.