​TV-gids voor kerst 2021: The Streamers, een vuur en veel films

​TV-gids voor kerst 2021: The Streamers, een vuur en veel films

Vorig artikel Volgend artikel

Nieuwsgierig wat er tijdens kerst 2021 op televisie is? Dat je vriend(in) op kerstavond standaard All You Need is Love will kijken, dat is in veel huishoudens een gegeven, maar de Kerst op televisie is gelukkig meer dan alleen Robert ten Brink en dansende stewardessen. Deze aanraders zie je deze kerst op televisie en het internet.

Kermisvolk

70 jaar geleden startte het medium televisie, waarbij tijdens de Kerst een speciale programmering was. Toen al. Toevallig viel Eerste Kerstdag dat jaar (1951) op een dinsdag, en dat was precies de vaste uitzendavond. Reden dus om van maar liefst 20:15 tot 21:45 uur een speciale kerstprogrammering was met een kerstspel. Een toneelstuk van Henri Ghéon over kermisvolk. Kermisvolk zien we in deze tijden sowieso weinig door alle maatregelen, maar dat er maar anderhalf uur en op één zender iets kerstigs komt, dat is inmiddels ondenkbaar. Bijna elke zender doet wel iets speciaals met Kerst.

Het haardvuur op SBS6

Voordat we duiken in wat je vooral wél moet aanzetten, eerst nog even SBS6. Dat is van plan om ons vier uur lang een haardvuur te laten zien op de avond van Eerste Kerstdag. Het meent dat je tijdens Kerstmis juist tijd voor elkaar moet maken en dat je dan dus niet met zijn allen in de televisie moet kruipen. Voor de gezelligheid (en om mensen niet in paniek te laten raken over een potentiële kapotte televisie) is er gekozen om dan geen zwart scherm, maar een knisperend haardvuur te doen, met kerstmuziek van Skyradio. Kennen we dat niet ergens van? Yes, die kun je ook gewoon op Netflix aanzetten. Meerdere typen zelfs. Aan de andere kant: het is in ieder geval niet een programma waarin mensen drie dagen moeten dansen, met alle blessures en psychische worstelingen van dien.

Zandtovenaar van de NPO

Om de vervroegde kerstvakantie vast in te luiden, waren er wel al enkele mooie programma’s op televisie in de afgelopen dagen. Zo kwam NPO met een erg charmante zandtovenaar, die je nu kunt terugkijken in de NPO Start-app. Hetzelfde geldt voor Scrooge Live, wat eigenlijk een soort The Passion is met BN’ers die ditmaal een niet-Christelijk kerstverhaal vertolken. De hoofdrol van de vrek is voor Jeroen van Koningsbrugge. De zandtovenaar ging trouwens wel voor het traditionele kerstverhaal, mocht je behoefte hebben aan een bijzonder mooi tot leven komende herhaling van hoe Kerstmis ook alweer is ontstaan.

Mini-tv-gids voor Kerstmis 2021

Op kerstavond raden wij de volgende programma’s/films/series aan:

 • De slag om de Schelde - 20:30 - NPO1
 • Adéle One Night Only - 20:24 - NPO3
 • All you Need is Love Kerstspecial - 20:00 - RTL4
 • B&B Vol Liefde: De aftrap - 22:15 - RTL4
 • The Hobbit: An Unexpected Journey - 20:30 - RTL7
 • Office Christmas party - 20:30 - SBS9

Eerste Kerstdag:

 • Stralend Kerstfeest - 20:30 - NPO1
 • Joris’ Kerstboom - 20:35 - NPO2
 • The Hobbit: The Desolation of Smaug - 20:00 - RTL7
 • Last Christmas - 23:10 - Net5

Tweede Kerstdag:

 • De drie Shrek-films - 12:30 - RTL7
 • Draadstaal Kerstspecial - 21:30 - NPO3
 • The Hobbit: The Battle of the Five Armies - 20:00 - RTL7

The Streamers

Op Tweede Kerstdag moet je niet alleen je televisie inzetten voor de traditionele zenders, maar je kunt daar het beste ook The Streamers op streamen. Hiervoor moet je wel een (gratis) kaartje reserveren, want na ruim een half jaar zijn de muzikanten terug met een grote groep bekende, zingende Nederlanders. Zo zijn Emma Heesters, Meau en Flemming nu ook deel van de line-up. Het livestreamconcert vindt plaats in de Winter Efteling en The Streamers, Ronnie Flex, Guus Meeuwis, Danny Vera, Maan en Suzan & Freek brengen naast Diggy Dex, Acda & de Munnik, Rolf Sanchez, Frank Lammers, Kraantje Pappie en Nick Schilder (van Nick & Simon) eigen nummers, kersthits en medleys. De show begint om half 9 en je kunt naast je gratis kaartje wel een donatie doen aan UNICEF.

Wil je liever een vermakelijke film op Netflix aanzetten, zodat je kunt pauzeren wanneer je maar wil? Die zijn er genoeg. Enkele aanraders zijn A Boy Called Christmas (met onze eigen Michiel Huisman), The Night Before, Single All the Way en Love Hard. Films die allemaal heerlijk fout zijn, of tenminste enorm sfeervol. Love Actually mag eigenlijk ook niet ontbreken, al kun je het aan onze mini-tv-gids al zien: er is genoeg te kijken deze Kerstmis.


Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan zweeft ze ergens in de wondere wereld van entertainment of in een vliegtuig naar een toffe plek in de echte wereld. Mario...