Het geluid van Disney+ IMAX Enhanced wordt meer IMAX

Het geluid van Disney+ IMAX Enhanced wordt meer IMAX

Vorig artikel Volgend artikel

Disney Plus heeft belooft dat de IMAX-ervaring nu nog meer naar de streamingdienst komt, omdat het niet alleen films uitzendt in de IMAX-beeldkwaliteit, maar binnenkort ook het geluid laat meedoen. Je hoort daarbij meer detail in het geluid, als je tenminste de juiste gadgets hebt om dat voor elkaar te krijgen.

IMAX op Disney+

Het is natuurlijk wel een beetje anders dan in de bioscoop zitten op de rood (of blauw) fluwelen stoelen vol met met open mond op popcorn kauwende mensen, maar IMAX kan dus ook thuis. Daarvoor heb je wel wat gadgets nodig. Sommige mensen gebruiken bijvoorbeeld een beamer om het gigantische scherm van de bioscoop na te bootsen en anderen zijn al tevreden met een televisie die groter is dan 50 inch. Je bedenkt natuurlijk helemaal zelf wanneer je huis aan jouw IMAX-ervaring voldoet, maar er is wel een streamingdienst die er extra zijn best voor lijkt te doen om dat gevoel te bewerkstelligen.

Disney+ heeft diverse films op het platform staan die ‘IMAX Enhanced’ zijn, wat betekent dat het beeld al meer is zoals je in de bijzondere bioscoopzalen gewend bent. Dat is inmiddels al een jaar zo. Zo kun je Pixar-film Lightyear, Marvel Thor: Love and Thunder en Black Widow en Eternals kijken in die IMAX-variant.

Daar komt nu ook een nieuwe geluidservaring bij. Volgens DTS, verantwoordelijk voor het geluid, komt er nu IMAX-geluid naar Disney+ waarbij het de bedoeling is dat de volledige dynamische range van de originele geluidsmix dan door je speakers te horen is. Net alsof je er middenin zit, want dat is immers waar IMAX voor staat: volledige ‘immersion’ om je maar zo veel mogelijk mee te slepen in de film.

Marvel-films en Lightyear

Wat het precies betekent voor het geluid is niet helemaal duidelijk: er zijn een aantal facetten die meetellen. Bij het beeld is het wat beter te zien: daar is de aspectratio extra hoog: 1.90:1. Die beelden kun je op alle toestellen zien op de IMAX-manier, maar het geluid niet. Daar heb je alleen wat aan als je een televisie hebt van Sony of Hisense, plus een receiver van Marantz, JBL of Denon. Kortom, je moet wel van goede huize komen met je gadgets om ook die goede ervaring te hebben wanneer je die Marvel-films kijkt.

IMAX is trouwens niet hetzelfde als Dolby Atmos of Dolby Vision. Die twee laatsten zijn echt een soort certificeringen waar makers van telefoons, televisies en speakers geld voor moeten betalen en die meer zeggen over welk geluid en beeld je mag verwachten. IMAX is daar wat vager in, wat op zich wel is voor te stellen. IMAX is natuurlijk van originele heel erg gefocust op een bioscoopscherm en om dat goed te vertalen naar de schermpjes van onze televisies of telefoons is toch weer een heel andere tak van sport.

Het verschil was tot nu toe dan ook nog niet heel groot, maar wie weet kan dat vernieuwde geluid wel degelijk meerwaarde bieden wanneer je Lightyear opzet. Al moeten we zeggen, in zo’n bioscoop op kleffe popcorn kauwen met je vrienden naast je, zonder de afleiding van telefoons, dat blijft toch onze favoriet.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...