Disney bestaat 100 jaar: komt met wannahave bluray-collectie

Disney bestaat 100 jaar: komt met wannahave bluray-collectie

Vorig artikel Volgend artikel

Veel mensen zijn opgegroeid met een Disney-film. Voor de een is dat De Kleine Zeemeermin, voor de ander zal dat Sneeuwwitje zijn. En voor weer een ander misschien wel The Little Mermaid uit 2023, die sinds deze week op de streamingdienst Disney+ te zien is. Waar Disney vroeger zijn ‘klassiekers’ een voor één op bluray en dvd uitbracht, komt het nu met een bluray-collectie die zo’n wannahave is, dat je er bijna een orgaan voor zou verkopen, ware het niet dat dat nogal onethisch is.

Disney 100 jaar

Het is waarschijnlijk wel nodig als je deze collectie met de 100 schijfjes wil kopen: hij is namelijk niet goedkoop. Hij kost 1.500 dollar en het zal ons niets verbazen als hij ook 1.500 euro kost. Dat is op zich acceptabel: het betekent dat je 15 euro per bluray betaalt. Nu hoor ik je denken: dat is niet zo goedkoop. Dat klopt: je kunt Belle en het Beest of Junglebook nu voor een tientje nieuw kopen op schijf. Maarrr: er zijn ook veel films die die bluraybehandeling nooit hebben gehad, en nu dus wel krijgen in deze bijzondere collector’s edition.

Deze musthave heet de Disney Legacy Animated Film Collection en je vindt er dus alleen animatiefilms van Disney in. Dus geen film zoals Hocus Pocus: alleen maar geanimeerde klassiekers van de Mouse House zelf. Vraag aan vrienden, collega’s om een animatiefilm van Disney te noemen en dikke kans dat hij in de collectie zit. Opvallend is wel dat ook Pixar-films tot de collectie behoren. Hoewel die veel overeenkomsten hebben met Disney-films (en het bedrijf ook van Disney is), past dat toch niet helemaal in een 100 jaar Disney-collectie, wat ons betreft.

Disney Legacy Animated Film Collection

Maar goed, het mag de pret niet drukken, want Pixar-films zijn minstens net zo tof. De collectie bevat onder andere films als Sneeuwwitje (de eerste lange tekenfilm van Disney, uit 1937) en zelfs Elemental, de animatiefilm van dit jaar, is van de partij. Maar ook Robin Hood, Frankenweenie, The Incredibles en zelfs de culthit The Black Cauldron: ze zijn er allemaal bij. Het leuke is dat er dus ook films bijzitten die je niet nu op Disney+ kunt gaan kijken, waardoor de collectie nog meer waarde biedt. En Disney heeft er weinig straight-to-dvd-films tussenzitten, dus je krijgt de -doorgaans- beste films van het geliefde merk als je deze wel erg wit uitziende collectie koopt.

Nu hadden we ook geen hysterische verpakking verwacht met allemaal Disney-figuren erop, het is immers overduidelijk een collectie voor verzamelaars, maar dat wit is natuurlijk enorm besmettelijk. Het wordt dus een vrij grote uitdaging om deze collectie in ‘mint’-conditie te kunnen bewaren. Aan de andere kant wordt dat sowieso moeilijk, omdat je toch even wil ‘bladeren’ en bepaalde films waarschijnlijk graag even aanslingert. Aan de andere kant hoeft dat laatste niet per se: je krijgt er ook een sheet bij met daarop alle digitale codes voor de films. De schijfjes kunnen dus vlek- en vingerafdrukvrij blijven.

Of deze bijzondere collectie ook naar Nederland komt, dat is onbekend, we hebben dit wel aan Disney gevraagd, dus wanneer we meer weten, dan lees je dat hier.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...