Entertainment24.12.2022

De Top 2000: voorspelbaar en ondoorgrondelijk tegelijkertijd


Komende nacht, bij de start van de Eerste Kerstdag, gaat het jaarlijkse muziekfestijn van NPO Radio2 weer van start. Zes dagen en nachten lang luisteren naar de 2000 beste liedjes zoals die door miljoenen radioluisteraars, en muziekfans, ‘op een rijtje gezet zijn’ tijdens de inmiddels minstens zo populaire stemweek. Overigens laten de échte Top 2000 fans het niet bij luisteren alleen. Ze kijken ook mee op TV. Zes dagen lang worden de beelden van de dj’s en bezoekers van het Top 2000 Café – dit jaar voor het eerst sinds ‘corona’ weer open – live uitgezonden.

Nu kun je jezelf natuurlijk laten verrassen door de muziek, zonder vooraf te spieken welk nummer op welke plek geëindigd is, maar het is ook leuk om de lijst vooraf door te spitten, op zoek naar verrassingen.

Queen al 19 keer op 1

Toegegeven, uiteindelijk kom je op oudejaarsavond weer uit bij Bohemian Rhapsody van Queen want het zal niemand verbazen dat dit ook in de lijst van dit jaar weer de onbetwiste nummer 1 is. Daar heeft hij immers bijna al die jaren gestaan, met uitzondering van 2005 toen Boudewijn de Groot met Avond ineens Queen van de eerste plek verdreef. Ook in 2010 en 2014 was er een andere nummer 1: Hotel California van The Eagles – die overigens altijd in de top 5 staat.

In 2015 – het jaar van de aanslagen in Parijs (Bataclan) – kreeg Imagine van John Lennon de meeste stemmen. Met dank aan een Franse pianist die dat nummer tijdens een herdenking speelde. De laatste keer dat Queen niet op 1 stond was in 2020, toen Bohemian Rhapsody verslagen werd door onze eigen Danny Vera met zijn Rollercoaster.

Lobbyen mag, maar manipuleren niet

Maar, zo voorspelbaar als de Top 2000 is, zo ondoorgrondelijk is hij tegelijkertijd ook. Zo gebeurt het toch nog steeds dat grote groepen fans van een bepaalde artiest of nummer door allemaal op hetzelfde liedje te stemmen hun keuze een stuk hoger in de lijst laten landen dan zonder hun actie het geval zou zijn.

Over de aantallen stemmen die een artiest of nummer krijgt doet de organisatie van de Top 2000 geen mededelingen. Wel zeggen ze dat er goed gelet wordt op ‘fraude’ en manipulatie van de lijst. In het verleden zijn gevallen bekend van mensen die honderden e-mail adressen aanmaakten om evenveel stemlijstjes te kunnen indienen en zo hun favoriete nummer in, of hoger in, de Top 2000 te krijgen. Dat soort fraude wordt inmiddels wel ondervangen, maar het is voor een (grote) fanclub natuurlijk nog altijd mogelijk om afspraken te maken zodat een bepaald nummer hoger eindigt.

Een goed voorbeeld daarvan is de titelsong van Pokémon, Gotta Catch ‘m All van Jason Paige. De fans van de tekenfilmserie (en game) slagen er al acht jaar op rij in het nummer, dat ooit binnenkwam op 1666, in de top 200 te houden. Dit jaar is hij weer 23 plekken gestegen, naar 142.

Lobbyen voor een nummer mag op zich dus, maar de Top 2000 probeert daar wel paal en perk aan te stellen. Zo was in 2007 een nummer van Ede Staal, ’T Het Nog Nooit Zo Donker West, tijdens de stemweek op weg naar de Top 10, met dank aan een grote actie van Radio Noord die alle Noorderlingen opriepen op dat nummer te stemmen. De Top 2000 greep in en sloot het nummer uit van deelname. Bijzonder, want twee jaar eerder was het juist een lobby van NPO Radio2 zelf die resulteerde in de nummer 1 notering van Boudewijn de Groot.

De ‘verrassingen’ van 2022

De afgelopen uren heb ik de complete lijst van de Top 2000 doorgespit, op zoek naar bijzondere noteringen. Het voert te ver om alle ‘verrassingen’ hier te bespreken, maar een paar wil ik wel benoemen. De eerste die mij opviel was het nummer Noodgeval van Goldband. Dat is dit jaar de hoogste nieuwe binnenkomer op 55. Een nummer uit 2021 dat tijdens een optreden van de band op Lowlands ineens enorm populair werd. In de Top 40 kwam hij nooit hoger dan de zesde plek, maar de voormalige stucadoors uit Den Haag hebben een groot deel van het Top 2000 publiek kunnen ‘strikken’.

Zoals zo vaak met ‘nieuwkomers’ is het afwachten hoe goed hun houdbaarheid is. Volgend jaar kunnen ze zomaar een paar honderd plekken dalen. Dat gebeurt zelfs de grootste artiesten. Kijk maar naar Adele. In 2011 en 2012 stond de Britse zangeres met een hele sloot nummers in de Top 200. De afgelopen jaren, ook in 2022, verliezen haar noteringen steevast tientallen plekken per jaar. Enige uitzondering daarop dit jaar is haar nieuwste nummer, Easy On Me. Die stijgt in zijn tweede jaar nog 29 plekken, naar 428.

Met wie het ook niet goed gaat, dat zijn de noteringen van de Golden Earring(s). Van de tien snelste dalers zijn er maar liefst zes van de Haagse rockband. Daarbij zitten ook grote hits, zoals Bombay, Weekend Love en Back Home. De grootste daler is overigens een nummer van Marco B. maar de reden daarvoor moge gevoeglijk bekend zijn. De snelste stijger van 2022 is het ‘gelegenheidsduo’ Silk Sonic (Bruno Mars en Anderon .Paak). Zij gaan met Leave the Door Open 1443 posities omhoog, naar 411.

Overlijden = stijgen

Kunst wordt altijd meer waard wanneer de kunstenaar overlijdt. In de Top 2000 betekent het overlijden van een artiest doorgaans dat zijn of haar songs stijgen. Hoe dichter het overlijden bij de stemweek ligt – en dus nog vers in het geheugen – hoe beter. Ja, dat is een lugubere opmerking. Uiteraard speelt ook de bekendheid van de artiest op het moment van overlijden, en zijn of haar track-record, een rol.

Dit jaar moesten we relatief laat in het jaar (dus ‘dichtbij’ de stemweek voor de Top 2000) afscheid nemen van Christine McVie van Fleetwood Mac. En ja, alle 20 noteringen van deze band stijgen. Van enkele tientallen tot vele honderden plekken. Het favoriete nummer van Christine McVie, Songbird, dendert 461 plekken omhoog, de top 100 in. Tsja, de wondere wereld van de Top 2000.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Muziek

Na wetenschappers nu ook AI-brandbrief vanuit muziekindustrie

Billie Eilish, CAKE, J Balvin, Imagine Dragons, Jadakiss, Katy Perry, Kim Petras, Pearl Jam: allemaal staan ze op een brandbrief tegen AI. Kunstmatige intelligentie maakt veel mensen in vooral de creatieve industrie bang...

Online03.04.2024

Na wetenschappers nu ook AI-brandbrief vanuit muziekindustrie

​Zoveel verdient een artiest met spatial audio op Apple

Apple Music heeft van alle muziekstreamingdiensten de meeste opties voor audio. Je kunt lossless luisteren, maar ook spatial. Die laatste categorie zou Apple duidelijk wat groter willen maken: het biedt artiesten zelfs m...

Online23.01.2024

​Zoveel verdient een artiest met spatial audio op Apple

Top 2000: elke jaar dezelfde oude liedjes? Of toch niet?

Het is dit jaar alweer de 25e editie van de Top 2000. Al jaren verreweg de baas van alle ‘lijstjes’ die aan het eind van een jaar samengesteld en gepresenteerd wordt. In tegenstelling tot veel andere eindejaarslijste...

Entertainment25.12.2023

Top 2000: elke jaar dezelfde oude liedjes? Of toch niet?

Fijne kerstdagen! Dit wordt nu het meest geluisterd op Spotify

Het is kerst! Fijne feestdagen! Wist je dat naast de decembermaand 26 november de dag is waarop de meeste kerstmuziek wordt afgespeeld? En dat de zondagen vooral populair zijn als het gaat om kersthits luisteren? Spotify...

Entertainment25.12.2023

Fijne kerstdagen! Dit wordt nu het meest geluisterd op Spotify

​Taylor Swift is TIME Person of the Year: 5 redenen waarom

Ze is de strijd aangegaan met Spotify, ze neemt zelf gewoon haar oude albums opnieuw op omdat een ex-manager de rechten kocht, ze weet hele volksstammen jonge mensen te inspireren en zelfs op datingapp Tinder is de meest...

Entertainment07.12.2023

​Taylor Swift is TIME Person of the Year: 5 redenen waarom

AI en muziek: wat artiesten doen met kunstmatige intelligentie

Er zijn weinig haat-liefde-verhoudingen zo duidelijk als bij kunstmatige intelligentie en muziek. Enerzijds zorgt het ervoor dat artiesten keihard worden genept, anderzijds zien we ook dat muziek juist mogelijk wordt doo...

Online03.12.2023

AI en muziek: wat artiesten doen met kunstmatige intelligentie

Spotify Wrapped 2023 staat erop: bekijk nu jouw favorieten

Spotify Wrapped staat erop! We hadden al verwacht dat hij een dezer dagen zou komen en nu kun je het bekijken. Op Spotify kun je er ook bijna niet omheen: op de voorpagina staat een groot blok met Wrapped, maar er is zel...

Entertainment29.11.2023

Spotify Wrapped 2023 staat erop: bekijk nu jouw favorieten

​Wanneer verschijnt Spotify Wrapped 2023?

Spotify is al aan het teasen, dus het kan niet lang meer duren voordat Spotify Wrapped verschijnt. Het jaar 2023 is al bijna voorbij, en we weten dat Spotify niet tot 31 december 23:59 uur wacht tot het vaststelt welke m...

Entertainment29.11.2023

​Wanneer verschijnt Spotify Wrapped 2023?