De film Batgirl is helemaal af, maar toch gecanceld: zo zit het

De film Batgirl is helemaal af, maar toch gecanceld: zo zit het

Was ze een Badgirl?

Vorig artikel Volgend artikel

Batgirl komt niet en zal ook nooit komen. Warner Bros. heeft de film gecanceld, terwijl hij al helemaal af was. Een bijzondere keuze, aangezien er al vrij veel was gecommuniceerd over de flick die ook nog eens een prijskaartje heeft van 100 miljoen euro. Was hij te slecht of is er toch een andere reden voor het in de prullenbak deponeren van dit project?

Balen voor België

De cast en crew van Batgirl is in zak en as. Jarenlang werkten ze aan een film die uiteindelijk het daglicht nooit zal zien. Hoewel de redenen rondom het annuleren van een film, zeker als die al af is, eigenlijk altijd te maken hebben met de kwaliteit ervan, zou dat hier niet het geval zijn. Dat is ook precies de reden dat hij nooit op streamingdiensten of het witte doek te zien zal zijn: Warner Bros. heeft hem voor de belastingen afgeschreven, mede door de fusie met Discovery.

Het is extra jammer, omdat dit een project was met veel vrouwelijke schrijvers en een duo regisseurs uit België: Adil El Arbi en Bilall Fallah, die beiden eerder Black, Gangsta en Image maakten. Bovendien zou dit ook de ‘big break’ moeten worden van hoofdrolspeelster Leslie Grace, die we eerder hebben gezien in In The Heights. Een grote teleurstelling dus, naast dat DC-fans het nu moeten stellen met een film minder.

Batgirl

Het filmen van Batgirl was afgerond in maart en er waren zelfs al testscreenings gehouden. Toch zit ook daar de crux, want Warner Bros. zal toch niet een film die hitpotentie heeft wegdoen? Helaas hebben films over de vrouwen van DC vaker een slechte naam, zoals bijvoorbeeld Halle Berry’s Cat Woman. Er wordt dus enerzijds gesproken over iets wat simpelweg met belastingen te maken heeft, maar anderzijds toch ook wel met de reactie van het testpubliek op de superheldenflick.

Het is hoe dan ook een opvallende keuze die de tongen losmaakt. Het gebeurt zelden dat een film pas in dit stadium van ontwikkeling wordt geannuleerd. Zeker nu er allerlei streamingdiensten zijn (zoals in dit geval HBO Max) waar de film altijd nog iemand zou kunnen vermaken. Echter heeft Warner Bros. een nieuwe ceo en die wil duidelijk laten zien wie hij is. Hij wil de hele manier van films uitbrengen van het merk veranderen en daarin sneuvelt dan blijkbaar een film als Batgirl.

Michael Keaton als Batman

Nu mag gezegd worden dat deze film door een redelijke developmenthel heen is gegaan. Na aankondiging in 2017 en niemand minder dan Avengers-grootheid Joss Whedon aan het roer, leek het een prima film te worden, maar hij vertrok in 2018. Uiteindelijk werd er een cast bijeen gezocht voor de versie die nu dus af is maar nooit zal worden vertoond. De rijzende ster Leslie Grace, Brendan Fraser als slechterik en een verrassende Michael Keaton in de rol van Batman. Batgirl zelf is trouwens de dochter van Commissioner Gordon, de man die Batman steeds weer bij politiezaken betrekt.

Niet goed genoeg, belastingvoordeel: wat het ook moge zijn, er wordt enorm veel over dit filmproject gesproken. De regisseurs zelf geven aan dat de film nog lang niet af is en hopen wel dat mensen ooit de kans krijgen hem te bekijken. Op dit moment zijn er nog geen nieuwe projecten bekend van de heren of van hoofdrolspeelster Leslie Grace, die het volgens de heren geweldig heeft gedaan.

En The Flash dan?

Op social media barst het van de ontevreden fans, sarcastische opmerkingen en verwijzingen naar The Flash, waarin Ezra Miller de hoofdrol speelt. Die serie gaat wel door, ondanks de problemen die Miller veroorzaakt heeft en waarvoor hij enorm in opspraak kwam. Mensen vragen zich af of daar niet wat belastingvoordeel uit te halen viel. Echter is die serie waarschijnlijk niet zo duur als Batgirl. Hopelijk zullen we ooit kunnen meebeleven hoe goed Leslie Grace het heeft gedaan, maar vooralsnog lijkt Batgirl in een grot te zijn gestopt en daar de komende tijd sowieso niet uit te komen.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...