CBb draait verlenging geldigheid FM vergunningen terug

CBb draait verlenging geldigheid FM vergunningen terug

Vorig artikel Volgend artikel

Met de komst van DAB-radio, online streaming diensten en internet radio zou je misschien denken dat het uitzenden via de ether niet meer heel erg actueel is. Niets is echter minder waar. Er zijn nog altijd heel veel mensen die gewoon via de ‘ouderwetse’ FM-band naar de radio luisteren. Een belangrijke groep zijn de autorijders die nog lang niet allemaal over een DAB-radio beschikken.

FM-frequenties zijn gewild

Het bemachtigen van een vergunning voor een FM-frequentie is dus nog altijd een hot item. Voor de commerciële radiozenders zijn in totaal negen etherfrequenties beschikbaar. Dat zijn er minder dan dat er radiozenders zijn. Daarom worden de frequenties regelmatig opnieuw verdeeld. De vorig keer gebeurde dat in 2003. Op 1 september van dit jaar (2022) moest de volgende herverdeling plaatsvinden.

Echter, minister Adriaansens van EZK besloot vorig jaar al dat de lopende vergunningen met drie jaar verlengd zouden worden. De reden daarvoor waren de omzetverliezen die de commerciële radiozenders leden door de coronacrisis. Die zenders hadden bij de minister aangedrongen op een verlenging van de zendvergunning tot september 2023.

Een van de zenders die bij de vorige verdeling buiten de boot viel – KINK – was het niet eens met die verlening en besloot daarom een rechtszaak aan te spannen tegen het besluit van EZK. Die rechtszaak won KINK in juli van dit jaar. Tegen die uitspraak gingen een aantal radiozenders die de verlening van hun vergunning in gevaar zagen komen, in beroep bij het CBb. Daar vingen ze, zo is vandaag bekend geworden, bot. Dit betekent dat de beschikbare FM-radiofrequenties voor commerciële omroepen definitief per 1 september 2023 opnieuw verdeeld moeten worden.

Radio-a
Op 1 september 2023 moeten de FM frequenties voor commerciële radiozenders opnieuw verdeeld worden.

Maximaal drie frequenties per uitgever?

Dat is slecht nieuws voor de huidige commerciele radiozenders met een FM-frequentie, maar uiteraard goed nieuws voor KINK en andere zenders die de vorige keer buiten de boot vielen. Zij kunnen volgend jaar al opnieuw proberen een FM-frequentie te bemachtigen. Dat is overigens een kwestie van intekenen en bieden. Het is dus niet zo dat ze worden toegewezen en dat nieuwkomers automatisch meer kans hebben. Het blijven immers wel commerciële zenders ;)

Bovendien kan het nieuws voor Talpa nog slechter uitpakken. Die uitgever heeft momenteel vier FM-frequenties voor Sky Radio, Radio 538, Radio Veronica en Radio 10. De minister is echter van plan dat bij de nieuwe verdeling van de vergunningen elke uitgever nog maar maximaal drie frequenties mag bezitten. In dat geval zal in ieder geval één Talpa-zender bij de herverdeling komend jaar buiten de boot gaan vallen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...