Apple Music lanceert app voor klassieke muziek

Apple Music lanceert app voor klassieke muziek

Vorig artikel Volgend artikel

Ooit, toen we nog CD’s kochten, maakte een collega mij erop attent dat pop en rock in de muziek business bij lange na niet de meest populaire, en lucratieve, genres waren. Wereldwijd werd veel meer klassieke muziek gemaakt, gekocht en geluisterd. Of dat nu, meer dan 30 jaar later, nog steeds zo is? Dat weet ik niet. Feit is wel dat Apple gisteren een speciale app voor liefhebbers van klassieke muziek gelanceerd heeft: Apple Music Classical.

Klassieke muziek

Aangezien vrijwel alles wat Apple doet een succes wordt, of toch in ieder geval veel geld oplevert, mag je er dus gevoeglijk van uitgaan dat klassieke muziek ook in de 21e eeuw nog steeds een lucratieve business is. En daar wil Apple nu dus ook op meeliften. Apple Music had al een speciale sectie voor klassieke muziek, maar nu krijgen liefhebbers van deze muziek dus een eigen app.

Apple Music Classical komt 28 maart beschikbaar, maar liefhebbers kunnen de app wel alvast bestellen in de App Store. Het gebruik van de app is gratis, maar je moet wel een abonnement hebben op Apple Music.

Apple-Classical-a
Apple Music Classical is speciaal ontwikkeld voor liefhebbers van klassieke muziek.

Meer dan vijf miljoen klassieke werken

Apple Music Classical is uiteraard volledig geoptimaliseerd voor liefhebbers van klassieke muziek. Volgens Apple zijn de meer dan vijf miljoen nummers en werken onderdeel van de grootste verzameling klassieke muziek ter wereld.

Zoeken kan zowel op componist, werk, dirigent als catalogusnummer en er zijn honderden speciaal samengestelde afspeellijsten beschikbaar. Daarnaast krijgen Apple Music Classical gebruikers toegang tot duizenden exclusieve albums. Luisteraars krijgen ook toegang tot nieuwe en exclusieve artwork, zoals een reeks digitale portretten in hoge resolutie van wereldberoemde componisten.

Apple Music Classical werkt op alle iPhones, mits die voorzien zijn van iOS 15.4 of nieuwer. Apple werkt ook aan een Android versie van de klassieke app. Wanneer die beschikbaar komt is nog niet bekend. Apple zegt daarover alleen: 'binnenkort'.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...